Колко пъти на ден трябва да ядете

Теглото на човек директно зависи от това колко храна в калориен еквивалент влиза в тялото и каква част от получената енергия се изразходва през деня. И двата аспекта засягат дали човек губи тегло или, обратно, се подобрява.

съдържание

  • 1 Колко пъти на ден трябва да ядете "> 2 Възможно ли е да отслабнете, като отказвате три хранения на ден?
  • 3 Кое време трябва да ядете?
  • 4 контрол на глада
  • 5 Защо по-честото хранене ви помага да отслабнете?
  • 6 Колко пъти на ден трябва да ядете, за да натрупате маса?
  • 7 Колко калории трябва да консумирате на ден?
  • 8 Обобщение

Колко пъти на ден трябва да ядете?

Повечето статии за отслабване се препоръчват да се приема храна 4-5 пъти на ден, като се гарантира, че без спазване на това правило е невъзможно да отслабнете. В същото време диетата на "обикновените" хора - яде 3 пъти на ден - автоматично се признава за погрешна.

Вторият важен момент, който се споменава почти навсякъде, е кога точно да се яде. Често можете да прочетете или чуете, че в сутрешните часове калориите, постъпващи в организма, се изгарят, а вечер (най-често става въпрос за хранене след 18, 00 часа), напротив, те се отлагат в телесните мазнини.

С други думи, сутрин можете да ядете здраво и да не се притеснявате за увеличаване на телесните мазнини, а вечер дори лека салата се превръща в излишно тегло. Смята се, че отхвърлянето на закуската се превръща в основен враг за желаещите да останат или, обратно, да придобият заветната хармония.

Възможно ли е да отслабнете, като отказвате три хранения на ден?

Проведени са много изследвания по тази тема, които са доказали, че общият брой на консумираните калории, а не честотата на хранене, е от решаващо значение. Хората, склонни към преяждане, трябва да се разбере, че с три или пет хранения на ден, те ще ядат много. Друго важно нещо е кои храни се консумират.

Храни, богати на бързи въглехидрати, причиняват покачване на кръвната захар и след кратък период от време отново да пада, тоест чувство на глад да се върне. Следователно, като яде сладкиши и брашно от продукти (не от пълнозърнести храни), човек бързо иска отново да закуси.

Колко време трябва да ям ">

Контрол на глада

Хората, страдащи от излишно тегло, обикновено не могат да се справят с чувството на глад. Подобно поведение в храненето се произвежда в резултат на системни нарушения. Тялото свиква да получава много прости калории и изисква нова порция на всеки няколко часа. Резултатът от това е хормонален дисбаланс.

Пълното отхвърляне на храната не може да даде мигнен ефект. Метаболизмът започва да се променя едва след три дни и такова гладуване също не е добро. За да коригирате диетата си в полза на правилната, трябва да следвате собствения си глад. Ако дойде в рамките на 2-3 часа след хранене, тогава човек яде твърде много сладко и хляб, тоест празни калории и не достатъчно фибри, тоест зеленчуци.

Защо по-честото хранене ви помага да отслабнете?

Няма научна обосновка относно конкретния брой хранения през деня, които ще помогнат да отслабнете, но съществуват определени препоръки. Ако увеличението на броя на храненията предполага намаляване на калориите поради малки порции, този подход работи. Това се дължи на факта, че човек започва да следи какво яде.

Ако ядете бърза храна, съдържаща 700-900 празни калории, тогава пет хранения на ден няма да донесат никакви резултати. Това се отнася и за закуски за пица, половин торта за чаша чай след вечерно хранене. Следователно, когато калориите могат да бъдат контролирани само при увеличаване на броя на храненията, по-добре е да следвате този път.

Колко пъти на ден трябва да ядете за напълняване "> Колко калории трябва да консумирате на ден?

Отговорът на този въпрос зависи от преследваната цел. Ако искате да отслабнете, трябва да ядете не повече от 1800-200 калории на ден. Това може да се постигне с три хранения на ден, ако в една порция ще има от 600 до 700 ккал. Той трябва да съдържа 70-80 грама правилни (сложни) въглехидрати, 30 грама протеини и от 20 до 25 грама мазнини.

За да спечели мускулна маса, човек се нуждае от поне 2700-2900 kcal на ден. Това количество калории може да бъде постигнато, когато се консумират пет или шест пъти на ден и по-голямата част от него трябва да се консумира на закуска и обяд. Останалите въглехидрати трябва да се оставят за хранене след силова тренировка.

резюмиране

Броят на храненията не оказва влияние върху скоростта на метаболизма. Можете да отслабнете с три хранения на ден. Честите закуски през деня, ако не следите калориите, напротив, увеличавайте теглото. Много по-важно е да следите какво се яде.