Хранене на култури

Повечето спортисти са убедени, че храненето преди лягане играе много важна роля в културизма. Това се дължи на факта, че се получава многочасова почивка в тренировките и мускулната тъкан не получава всички необходими хранителни вещества, което води до появата на катаболизъм и разрушаването на мускулната тъкан.

Затова храненето в културизма е обещаваща тема днес и особено сред професионалните спортисти, тъй като получаването на необходимите мускулни обеми е много проблематично. Всъщност много професионалисти безпроблемно се хранят преди лягане, а някои дори се събуждат през нощта и ядат, така че цялата работа не беше напразна.

Какво да ядем преди лягане ">

Храненето преди лягане в културизма днес е норма. 3-4 часа преди лягане трябва да се яде. Менюто трябва да съдържа протеини, бавни въглехидрати и не голяма част от мазнините. И точно преди лягане, някъде след половин час, мнозина препоръчват да консумирате протеин с бавна абсорбция, който включва храни като извара, казеинов протеин или кефир. Протеинът ще подхранва мускулите за 5-6 часа, което ще ги предпази от катаболизъм. Много спортисти отбелязват, че изварата бързо се притеснява, ако се консумира ежедневно. В тази връзка се препоръчва да се комбинират техники, използващи както кефир, така и казеинов протеин.

По правило между протеина и кефира спортистите предпочитат натурален и по-евтин продукт. Ако средствата позволяват, тогава е по-добре да се даде предпочитание на казеиновия протеин. Той е специално създаден за нощна употреба и има по-балансиран хранителен състав. Има и друг вариант - това е използването през нощта на BCAA препарати, съдържащи набор от аминокиселини.

Има ли смисъл да ядем дори през нощта ">

Професионалните културисти практикуват хранене през нощта. Събуждайки се с будилник, около 4 часа сутринта, те се хранят, така че мускулите да не останат без необходимите вещества, така необходими за изграждането на мускулна тъкан. Въпреки това, храненето през нощта има своите плюсове и минуси. Най-важният и съществен недостатък е промяната в нормалния естествен ритъм. В резултат на ранно издигане спортистите изпитват сънливост и срив, което нанася някои вреди на тренировъчния процес. Някои спортисти, които въпреки това стават рано сутрин, за да поддържат мускулите си, твърдят, че след две седмици на подобни събуждания тялото започва да свиква с този ритъм на живот. Следователно, след две седмици редовна консумация на протеинов шейк рано сутрин, не се наблюдава умора или сънливост.

Въпреки това, такъв ритъм на тренировки не се препоръчва за начинаещи спортисти, тъй като такъв ритъм няма да позволи на тялото да се възстанови напълно. Що се отнася до опитни културисти, които консумират много специални добавки, така че тялото им да се възстанови много по-бързо, те могат да си позволят да се хранят посред нощ.

заключение

Храненето през нощта все още е спорен въпрос и зависи от физическите данни на спортистите. Както знаете, хората са разделени на няколко категории: за някои сутрешното издигане е много просто и те не страдат от това, докато други, ако станат в 4 сутринта, това може да повлияе на тяхното психофизическо състояние и те ще усещат тези последици през цялото време дневни часове. Следователно за някои такъв ритъм на живот може просто да работи, но за други може и не. Освен това, ако няма сериозни резултати и няма планове да играете в професионални турнири, тогава няма нужда да се храните през нощта. Достатъчно е да пиете кефир, протеини или да хапвате извара преди лягане. Ако няма предпоставки за натрупване на излишно тегло, тогава последното хранене може да се разрежда с въглехидрати, като например банан, който може да се добави към казеинов шейк, както и сладко в извара или кефир.

Ако целите са поставени сериозни и се наблюдават осезаеми резултати, тогава можете просто да изпитате процеса на хранене през нощта, за да определите дали е подходящ или след който е много трудно да се възстановите.