Как да повишите имунитета към възрастен

Има много начини и препоръки за укрепване на имунната система. Някои не носят никакъв резултат, докато други, напротив, могат значително да повишат защитните функции на тялото на възрастния. За да не губите време в търсене на подходящи методи, трябва незабавно да се запознаете с онези подходи, които са наистина доказани и ефективни.

Всеки ден тялото на всеки човек е изложено на огромен брой патогени, срещу които имунната система е призвана да защитава. Когато започне да функционира неправилно, тоест да отслабва, отрицателният външен ефект става причина за появата и развитието на заболявания. И ако имунитетът продължава да функционира по този начин, тогава здравословните проблеми се чувстват доста често.

За да не се тревожи за предстоящия сезон на епидемия от настинки, човек се стреми да намери начин да се предпази от патогенни бактерии. Въпреки това, не всеки знае как да го направи правилно. Някои предполагат, че трябва да приемате витамини. Други, напротив, считат за необходимо условие за промяна на обичайния начин на живот. Други смятат, че тайната за предпазване на тялото от болести е правилното и балансирано хранене.

съдържание

 • 1 Как да укрепим имунната система "> 2 Здравословен начин на живот
 • 3 Помагат ли храните за повишаване на имунитета?
 • 4 Връзката между възрастта и имунитета
 • 5 Диета
 • 6 Лечебни билки и други добавки
 • 7 Стресови ситуации
 • 8 Охлаждане и настинки
 • 9 Спортът полезен ли е?

Как може да се засили имунитетът?

Всички задават този въпрос. Перспективата да има добра имунна система за всеки човек изглежда е отлична цел, заради която можете да предприемете определени стъпки, но кои с абсолютна вероятност са ефективни, за съжаление, остава не напълно ясна. Дори науката не може да даде точен отговор, който се дължи на сложността на самата система, която не представлява последователна единична „структура“, но изисква хармония и баланс, за да функционира пълноценно.

Има много неизследвани аспекти, непознати за учените. Със сто процента сигурност, че начинът на живот пряко влияе на имунитета, не. Нито едно проучване не е потвърдило или опровергало, че поддържането на определен начин на живот може драстично да засили защитните функции. Това по никакъв начин не е отричане на факта, че хранителните навици, диета, липса / присъствие на физическа активност и други фактори не влияят по никакъв начин на здравето.

Връзката между начина на живот и състоянието на имунната система съществува. Този аспект е един от основните обекти на изследване как храненето, възрастта, стресът и други фактори влияят върху укрепването на имунитета на живите организми, тоест както на животните, така и на хората. Разбира се, е необходимо да се вземат предвид резултатите от съществуващите изследвания, но всеки човек трябва да разработи своя собствена стратегия за повишаване на защитните функции.

Здравословен начин на живот

Високите защитни функции на тялото предполагат наличието на силен и голям фагоцит, наречен неутрофил. Той абсорбира и убива патогенни микроорганизми, които са значително по-слаби от здравата имунна система. И за да имате наистина мощен имунитет, е необходимо да се отървете от лошите навици в полза на тези, които укрепват организма.

Поддържането на здравословен начин на живот е първото условие, което всеки възрастен, който иска да забрави за обикновени настинки и други заболявания, трябва да изпълни. Липсата на отрицателни фактори има благоприятен ефект върху всички органи и части на тялото, включително имунната система. Добрите навици формират защита, която може да издържи злонамерени атаки от външния свят.

За да постигнете желаната цел, трябва:

 • откажете пушенето;
 • изключете от диетата храни, богати на наситени мазнини, замествайки ги с плодове, зеленчуци, пълнозърнести култури;
 • спортувайте редовно;
 • поддържа нормално тегло;
 • не злоупотребявайте с алкохолни напитки;
 • постоянно следете нивото на кръвното налягане;
 • отделете достатъчно време за сън;
 • Не пренебрегвайте скрининговите тестове, които са проектирани според възрастовите групи и наличните рискови фактори;
 • спазвайте хигиенните стандарти, правилно гответе храна, особено месо.

Помагат ли храните за повишаване на имунитета?>

В продажба се продават много продукти, които според информация на производителя са разработени за поддръжка и укрепване на имунната система. Използването на такива продукти не е препоръчително. В повечето случаи, напротив, прекомерното включване на такава храна в диетата може да навреди. Увеличаването на всякакви клетки, включително имунитета, може да повлияе неблагоприятно на здравето. Спортистите, които използват „допинг на кръв“, тоест изпомпване на кръв в телата си, се излагат на риск от инсулт.

Всяка клетка на имунната система изпълнява специфичните си функции, има различен отговор на определени микроби. Учените не са проучили напълно кои клетки и до какво ниво трябва да се повишат. Доказаният факт е, че имунните клетки се произвеждат постоянно от организма, а лимфоцитите се произвеждат в излишък. Излишъкът се елиминира или по време на апоптоза - естествен процес на смърт, или преди атаката на вредни микроорганизми, или след елиминиране на заплахата.

Нито едно проучване не успя да установи колко клетки и комбинации са необходими за пълноценното функциониране на имунната система.

Връзката между възрастта и имунитета

По време на стареенето имунната система отслабва. Тялото на хората в напреднала възраст става по-податливо на възпаления, инфекции и рак. Увеличението на броя на фиксираните заболявания в развитите страни се дължи предимно на увеличаване на средната продължителност на живота на човек. И тъй като процесът на стареене е напълно проучен, са разработени много методи, техники, препоръки, които позволяват не само да се срещнат, но и да живеят старост без сериозни усложнения и здравословни проблеми.

Не всички хора, застаряващи, преживяват забележими промени в здравето си. Въпреки това, почти всички проведени проучвания показват, че тялото на възрастен човек, в сравнение с млад, е по-податливо на различни инфекции, които най-често могат да бъдат фатални. Грипът с инфекции на дихателните пътища е една от водещите причини за смърт сред възрастовата група 65 и повече години. Точната причина за това остава неизвестна.

Някои учени предполагат, че това се дължи на намаляване на Т-клетките, произведени в тимусната жлеза и устойчиви на инфекции. Тимусната активност намалява от момента, в който детето навърши една година. Влияе ли този процес на факта, че Т клетките започват да се произвеждат по-малко с възрастта, докато не бъдат напълно проучени. Други учени приписват увеличаването на уязвимостта на организма към инфекции, което се случва с възрастта, на намаляването на стволовите клетки, произведени в костния мозък, които пораждат клетки на имунитета.

За да се демонстрира фактът, че имунният отговор към причинителя на инфекцията е намалял при възрастни хора, е проведено проучване на реакцията на организма срещу грипна ваксинация. При хора над 65 години ефективността на ваксината е много по-ниска, отколкото при деца над 2 години. Това не означава, че ваксината е безсилна. Случаите на заболеваемост и смърт при възрастни хора, които не са получили ваксината, са много по-големи от тези, които са били ваксинирани.

Специална роля за имунитета на възрастните хора е храненето. Липсата или недохранването при хора в напреднала възраст е характерна дори за развитите и богати страни. Това се дължи на рязко намаляване на апетита, липса на разнообразие в менюто, провокирайки факта, че в организма липсват хранителни вещества. Не се препоръчва да започнете да използвате каквито и да било добавки, за да поддържате имунната система самостоятелно. Първо, по-добре е да се консултирате със специалист, който е запознат с гериатричното хранене, което ще вземе предвид ефекта върху организма на определено лекарство.

Хранителна дажба

Липсата на правилно и здравословно хранене се отразява негативно на състоянието на имунната система. Без необходимото количество микро и макроелементи, витамини, хранителни вещества, тялото става по-уязвимо от инфекции. Специфични изследвания, доказващи как храненето влияе на защитните функции на организма, са малко. Въпреки това, предвид факта, че някои храни са положителни, докато други, напротив, влияят неблагоприятно на здравето, трябва да знаете на какво точно трябва да обърнете внимание в диетата си.

Доказано е, че липсата на елементи като желязо, селен, цинк, фолиева киселина, витамини С, А, Е, В6 променят имунитета на животните. Данните за ефекта на тези вещества върху здравето на животното, както и дефицитът върху имунния отговор на човека, все още не са достатъчни, за да се направят някакви категорични и напълно точни заключения.

Независимо от този факт, не можете да пренебрегвате диетата. Ако менюто не ви позволява да получавате ежедневен прием на здравословни елементи, трябва да приемате минерални добавки и мултивитамини. Това, разбира се, има положителен ефект върху състоянието на имунитета. Приемайте комплексите само според дозировката, посочена в инструкциите.

Лечебни билки и други добавки

На рафтовете на съвременните магазини можете да намерите много хапчета, билкови препарати, буркани и хомеопатични лекарства, предназначени за укрепване на имунитета. Някои средства могат наистина да повлияят положително на увеличаването на защитните функции на организма срещу външни отрицателни фактори. Но като се има предвид, че аспектите, които влияят върху повишаването на имунната система, все още не са напълно разбрани, невъзможно е да се гарантира, че тези добавки ще помогнат за защита на човек от болести и инфекции. Няма проучвания, потвърдени резултати, че увеличаването на антителата в резултат на използването на която и да е билкова колекция всъщност ще подобри състоянието на имунитета.

Стресови ситуации

Скептицизмът, с който науката преди е обмислял влиянието на емоционалното състояние върху физическото, е разсеян. Връзката между ума на тялото не само съществува, но е и доста силна. Огромен брой заболявания, включително уртикария, сърдечни проблеми, разстроен стомах, са причинени от стрес. Ефектът на емоционалния фон върху имунитета се изучава и до днес.

Изучаването на този проблем причинява много трудности. Това се дължи на трудността при определяне на стреса. За една категория хора някои ситуации са стресиращи, докато за други са напълно нормални. Невъзможно е да се „измери” стресът въз основа единствено на субективното мнение на един конкретен индивид. Освен това дишането се обърква и пулсът с пулс не се ускорява само от стрес.

Учените по правило изучават не краткосрочни и внезапни фактори, които провокират стрес, тоест прилив на емоции. Обект на изследване най-често са хронични и чести стресови ситуации, които се появяват в резултат на постоянни проблеми, свързани с неразбиране, раздори, проблеми в семейството, работния екип или причинени от постоянно недоволство от приятели или, обратно, към тях.

Контролиран експеримент включва способността за измерване на конкретен химикал, както и как нивото му влияе върху изпитвания обект. Това може да е концентрацията на антитела, произведени от определени клетки на имунната система в отговор на излагане на определен химикал.

Невъзможно е да се поставят подобни експерименти върху живи организми. Появата на неконтролирана или нежелана реакция в процеса може да повлияе на чистотата на измерванията. Това се дължи на индивидуалните характеристики на всеки организъм.

Дори когато са изправени пред определени трудности, учените продължават да провеждат експерименти, надявайки се да получат неопровержими доказателства и заключения.

Охлаждане и настинки

На всеки човек в детството е казано от майка й да се облича топло, за да не се настине или да се разболее. Според учените умереният ефект на ниската температура върху тялото не увеличава чувствителността към патогени. Както показаха експериментите, причината за настинките не е ефектът от настинката, а хората да са в затворено помещение за по-дълго време, което води до по-близък контакт и, следователно, до увеличен шанс за предаване на микроби.

Има изследвания, проведени върху мишки, които ясно показват, че ниските температури могат значително да намалят защитните функции на организма в борбата с различни патогени на инфекцията. Хората също са изследвани. Те бяха потопени в студена вода и след това бяха голи при минусови температури. Учените са изследвали показателите за имунния отговор на тези, които живеят в Антарктида, както и на участници в експедиции, пътуващи до канадските Скалисти планини.

Получените резултати имаха разлики. Скиорите показаха увеличение на инфекциите на горните дихателни пътища. Тази група хора постоянно и активно тренира директно в студа. Невъзможно е обаче да се установи с точност дали това е причинено от студен или сух въздух, интензивността на упражненията.

Канадските учени, провеждайки свои собствени експерименти и изучавайки резултатите от съществуващите, стигнаха до извода, че умереното излагане на тялото на настинка не трябва да предизвиква сериозни опасения за здравето. Това не означава, че трябва да пренебрегвате топли дрехи, когато температурата е под нулата и трябва да сте дълго време на открито пространство. Хипотермията с измръзване със сигурност е опасна както за организма, така и за имунитета.

Спортът е полезен?>

Упражнението е неразделна част от здравословния и здравословен начин на живот. Тренировките помагат за укрепване на сърдечно-съдовата система, понижават кръвното налягане, позволяват ви да контролирате теглото, повишавате устойчивостта на организма към различни заболявания. Те, като храненето, дават своя положителен принос за подобряване състоянието на имунитета. Упражнението активира циркулацията, което влияе положително върху процеса на движение на клетки и вещества на имунната система в цялото тяло.

Учените са доста заинтересовани от това как тренировките променят чувствителността на човешкото тяло към различни инфекциозни патогени. Някои изследователи провеждат експерименти, по време на които спортистите извършват много интензивни тренировки, а след това учените наблюдават как това се отразява на имунния отговор, случаите на заболеваемост. Тестовете за кръв и урина, взети след интензивно обучение, са различни от тези, взети преди сесията. От гледна точка на имунологията обаче е невъзможно да се каже с точност как тези промени влияят на имунитета.

Необходимо е да се вземе предвид фактът, че изследването е проведено с участието на професионални спортисти, които изпълняваха не само физически упражнения, но бяха ангажирани с интензивна тренировка. Това е много различно от умерените тренировки, които обикновените хора правят. Невъзможно е да се каже с точност, че това ще засили имунитета, тъй като няма надеждни научни доказателства за това. Умерената физическа активност, разбира се, е неразделна част от здравословния начин на живот, полезен както за организма, така и за имунната система.

Въпросът кои точно фактори могат да засилят имунната система, остава отворен и днес. Изследователите се опитват да намерят доказателства за зависимостта на имунитета от различни фактори, включително въздействия върху околната среда, емоционални и физически състояния и последователността на аминокиселинните остатъци в протеините в генома. Благодарение на най-новите биомедицински технологии учените вероятно ще могат да получат отговори на всички въпроси за имунната система. Имплантируемите микро- и генни чипове ще ви позволят да наблюдавате човешкото състояние, хиляди последователности на геноми, които в зависимост от условията се включват или изключват.

Учените се доверяват на иновативните технологии. Те, вярват изследователите, най-накрая ще ви позволят да научите как работят отделните компоненти на имунната система, влизайки в работа след настъпване на определени външни състояния, както и как всички елементи на системата функционират заедно. Остава само да изчакаме и да се надяваме, че резултатите и откритията по тази тема ще се появят в обозримо бъдеще.