Препарати за лечение на лигаменти и стави

Силното физическо натоварване върху лигаментите и ставите води до появата на хронична болка и до развитие на дистрофични процеси в лигаментите и ставите. Освен това почти всеки спортист се сблъсква с различни наранявания, така че е много важно да се обърне по-голямо внимание на тяхната превенция. Това се улеснява от задълбочено загряване и използването на специални спортни добавки, които ускоряват регенерацията на съединителната тъкан и допринасят за нейното укрепване. Всеки спорт се характеризира с определен диапазон от контузии. Ако посещавате фитнес залата, тогава увеличеното натоварване пада върху ставите и връзките, именно за тях първо трябва да се погрижите.

съдържание

 • 1 съединителна тъкан
 • 2 Уместност
 • 3 Състав на добавките
 • 4 Висока производителност
 • 5 Средна ефективност
 • 6 Ниска ефективност
 • 7 Елиминиране на симптомите на болка
 • 8 най-добри добавки за фуги и връзки
  • 8.1 Най-добри сложни добавки
 • 9 Курс за лечение и профилактика
 • 10 общи съвета

Съединителна тъкан

Съединителната тъкан включва: сухожилия, връзки, хрущяли, кости, мускулна фасция, апоневроза (фиброзни мембрани, които свързват мускулите заедно или с костите) и черупки на почти всички органи. Основната функция на съединителната тъкан е да създава механичната здравина на тялото и да го оформя. Съединителната тъкан се състои главно от колаген, който е силна протеинова нишка, която не позволява разкъсване на тъкан и еластин, което осигурява еластичност и разтегливост на тъканите. Във всеки тип съединителна тъкан има специални клетки - фибробласти във връзките и сухожилията, хондробласти в хрущяла, остеобласти в костта. Тези клетки произвеждат еластин и колаген, а също допринасят за обновяването и възстановяването на съединителната тъкан.

актуалност

За да постигнат високи резултати в културизма, спортистите трябва да тренират с големи тежести при тренировките, тъй като за растеж на мускулите е необходимо да се създаде максимално натоварване на всеки мускулен сноп. При постоянно увеличаване на работните тегла рискът от нараняване се увеличава, затова е необходимо допълнително укрепване на лигаментния апарат и хрущяла на ставите.

Систематичната травма на хрущяла води до развитие на остеоартрит - заболяване, което е придружено от силна болка в ставите, нарушена двигателна активност и е практически необратима, тоест често води до увреждане. Около 20 милиона американци страдат от това заболяване и статистиката показва, че рискът от тази патология е значително по-висок, когато спортувате със силов спорт.

Ако:

 • Правете бодибилдинг или пауърлифтинг
 • Изпитва болка, счупване или скованост в ставите и връзките
 • Пострадали
 • Искате да укрепите лигаментите и ставите си

Не забравяйте, че заболяванията на лигаментите и ставите са много трудни за лечение, следователно превенцията е много по-ефективна! Превенцията и само на второ място е, че нашите препоръки са посветени на лечението. Курсовете за профилактика са особено подходящи за хора на възраст над 30 години, когато съединителната тъкан стане по-уязвима.

Съставът на добавките

В днешно време можете да намерите десетки или дори стотици добавки, които са предназначени за лечение и укрепване на ставите и връзките, но повечето от тези продукти са напълно неефективни. В същото време другата част не отговаря на съвременните стандарти за качество или има много висока цена и може да бъде заменена с по-икономични продукти. В тази част се разглеждат само онези агенти, които насърчават възстановяването на хрущяла и съединителната тъкан, а не само временно премахват симптомите.

Започваме анализа със списък на активните вещества с обективна оценка на ефективността въз основа на съвременните изследвания:

Висока производителност

 • Глюкозамин сулфат - укрепва ставите и връзките
 • Хондроитин сулфат - укрепва ставите и връзките
 • Колаген - укрепва ставите, връзките, костите, подобрява свойствата на кожата

Калцият и витамин D са от съществено значение за укрепване на костите и трябва да се приемат едновременно. Трябва да се отбележи, че недостигът на витамин D е доста често срещан - това е особено характерно за северния климат. Отделни изследвания показват, че дефицитът на витамин D води до различни нарушения, включително възпаление на връзките и ставите. Приемането на подходящи добавки може да намали подобни негативни процеси.

Средна ефективност

 • Метилсулфонилметан - премахва болката и потиска възпалението, но не допринася за възстановяването на съединителната тъкан
 • Хрущял от акула - съдържа глюкозамин, колаген и калций, но ефективността на лечението е по-висока, когато тези компоненти се използват в пречистена форма.
 • S-аденозилметионин - лекарството е одобрено в клинични изпитвания за лечение на ставни заболявания в европейските страни. Проблемът е, че за постигане на ефекта се изискват много големи дози - до 1500 mg на ден, предвид високата цена на S-аденозилметионин, курсът му ще бъде много скъп. Добавката има и лек антидепресант.
 • Омега-3 мастни киселини - дават умерен, но съществен принос за заздравяването на ставите и връзките. Беше отбелязано, че омега-3 помагат за облекчаване на болката при ставни заболявания и подобрява подвижността. Най-добрият източник на омега-3 са тлъстите видове риба.
 • Bromelain е смес от протеолитични ензими от растителен произход. Добро средство за премахване на болка и възпаление с скорошно нараняване или в активната фаза на възпалението.
 • Куркуминът е растителен екстракт, който има противовъзпалителен ефект. Ефектът от куркумин, както показват проучванията, е доста слаб.
 • Хиалуроновата киселина е несулфониран гликозаминогликан, който е част от съединителната, епителната и нервната тъкан. Той е един от основните компоненти на извънклетъчната матрица, намира се в много биологични течности (слюнка, синовиална течност и др.). Той участва значително в пролиферацията и миграцията на клетките и може да участва в развитието на злокачествени тумори. Произвежда се от определени бактерии (напр. Стрептокок). Средно около 15 грама хиалуронова киселина се съдържа в човешкото тяло с тегло 70 кг, една трета от която се преобразува (разгражда или синтезира) всеки ден.

Витамини и минерали - възстановяването на връзките и ставите изисква голям брой витамини и минерали, участващи в синтеза на нови клетки. На първо място, те включват витамини: B6, E, C, минерали: ниацин, цинк, селен, магнезий. Освен това много витамини и минерали са отлични антиоксиданти, което помага да се защитят клетките от окислително увреждане по време на възпаление.

 • Витамин С е необходим за синтеза на колаген. В допълнение, той е отличен антиоксидант. Този витамин помага за намаляване на болката и възпалението. В допълнение, витамин С подобрява възстановяването.
 • Витамин Е също е мощен антиоксидант, той намалява болката и предпазва ставите от увреждане. И витамините С и Е играят важна роля при лечението на ставни заболявания, което се обяснява с намаляване на окислителните процеси. Клиничните проучвания показват, че добавките с витамини Е и С намаляват възпалението и болката в лигаментите и ставите след упражнения.
 • Витамините от група В също имат противовъзпалителни ефекти. Така че, те помагат при ревматоиден и остеоартрит. Пантотенатът или витамин В5 повлиява благоприятно заздравяването на рани, подобрява синтеза на колаген. В същото време отделни изследвания показват, че ниското ниво на пантотенова киселина (витамин В5) в организма е в обратна връзка с увеличаване на болката в ставите и скованост на лигаментите. Витамините В6, В12 и фолиевата киселина имат противовъзпалителни ефекти.
 • Минералите са необходими за осигуряване на нормалното функциониране на клетките; те служат за активиране на производството на ензими и синтеза на лигаментните клетки. Борът и манганът увеличават възпроизвеждането на колаген, синтеза на гликозаминогликани и подобряват метаболизма. Известно е, че някои лекарства влияят негативно на усвояването на определени минерали. Приемането на подходящи добавки трябва да гарантира тяхното достатъчно снабдяване в организма. Клиничните изпитвания показват, че липсата на цинк има отрицателен ефект върху синтеза на съединителната тъкан. Цинкът активира главно производството на ензими, които са отговорни за растежа на клетките и тяхната цялост. При липса на този минерал в организма се наблюдава лошо заздравяване на тъканите. Медта активира производството на лизил оксидаза, което е важно за превръщането на колаген и еластин. Медта също има противовъзпалителни свойства и може да облекчи болките в ставите и връзките.

Ниска ефективност

Почти всички съвременни добавки за лигаменти, стави и кости, които имат доказана ефективност при превантивна употреба, са изброени и накратко описани по-горе. Няма да създадем безкраен списък на добавки и компоненти, които са безполезни или неоправдано скъпи. Трябва да се отбележи обаче, че повечето растителни екстракти, добавки от животински произход (морски ракообразни, акули, насекоми и др.) Не са ефективни. Дайте предпочитание на надеждни фирми и марки. Най-оптималният източник на колаген е ядливият желатин.

Елиминиране на симптомите на болка

Доста често за терапевтични цели спортистите приемат аспирин, парацетамол, кетани (кеторол), диклофенак и други противовъзпалителни лекарства за намаляване на болката и възпалението на ставите и връзките - обаче, тези лекарства могат само временно да премахнат симптомите на заболяването, без да повлияят на лечението му. Тези нестероидни противовъзпалителни средства имат редица сериозни странични ефекти - увреждане на лигавицата на стомашно-чревния тракт, токсичност върху черния дроб и бъбреците, промяна в състава на кръвта и др., Следователно те трябва да се използват само в острата фаза на патологичния процес. Продължителността на приема не трябва да надвишава 1-2 седмици. По-добре е да се даде предпочитание на противовъзпалителни лекарства, които селективно блокират COX-2 - Nimesulide, Celecoxib. Те имат по-малко странични ефекти.

Най-добрите добавки за ставите и връзките

За да се получи максимален терапевтичен ефект, курсът трябва да включва:

 • Глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат са най-добре закупени като част от една добавка.
 • Колаген - под формата на желатин 10 г на ден
 • Бионаличен калций и витамин D за укрепване на костите
 • Метилсулфонилметан - за облекчаване на болката

Най-добрите сложни добавки

Могат да се разграничат два водещи продукта:

 • Bone Boost от SAN
 • Animal Flex от Universal Nutrition

Също така добавките имат добро съотношение цена и качество, обаче, по-малко пълен състав:

 • Съвместен ремонт от Dymatize
 • Съвместна подкрепа от изпълнението
 • Раздел Glucosamine + CSA Super Strength 120 от Optimum Nutrition
 • Glucosamine Chondroitin & MSM (ULN) всичко, от което се нуждаете, на приятна цена

Курс за лечение и профилактика

За максимален ефект комбинирайте една от сложните добавки с витаминно-минерален комплекс, омега-3 и колаген. Използвайте ядливия желатин като източник на колаген.

Средно курсът на приемане на добавки за лигаменти и стави продължава 1-2 месеца . Оптималната честота на курсовете е 2-3 пъти годишно . Дозировките и по-точната информация за приемането могат да бъдат намерени в отделни изделия, както и на опаковката на продукта.

Общи съвети

Общи съвети за поддържане на здравите връзки и стави:

 • Следвайте техниките за упражнения, за да избегнете наранявания
 • Ако имате проблеми с връзките и ставите, използвайте по-безопасни упражнения.
 • Вземете превантивен курс от комплексна добавка, колаген и витаминно-минерален комплекс
 • Не работете с прекалено големи тежести.
 • Не напрягайте ставите и връзките при нараняване до пълното възстановяване.
 • Лечението на заболявания на лигаментите и ставите трябва да бъде съгласувано с лекаря