Изсушаване на тялото: диета и тренировки

Спортисти, решили сериозно да се включат в изграждането на красива и изваяна фигура, рано или късно ще се натъкнат на такъв термин като изсушаване на тялото . Има много погрешни схващания, предразсъдъци, страхове, които са свързани с това понятие, поради незнание какво се има предвид под него. Но като оставим настрана всички митове, които са далеч от реалността, най-важното е, че благодарение на правилния подход към този процес могат да бъдат постигнати наистина значими постижения.

Изсушаването на тялото е цялостен подход, насочен към постигане на идеалния мускулен релеф чрез изгаряне на мастния подкожен слой и намаляване на мастната тъкан в цялото тяло. Техниката е въведена от професионалисти, но както любителите, така и начинаещите фитнес използват програмата успешно.

съдържание

 • 1 Кой има нужда от сушене на тялото "> 2 Професионален и аматьорски подход към сушенето на тялото
 • 3 Обучение по време на периода на сушене
  • 3.1 Повишен разход на енергия
  • 3.2 Многократно повторение
  • 3.3 Намаляване на продължителността на обучението
 • 4 Как да ядем, докато сушите тялото?
 • 5 Използване на спортни добавки
  • 5.1 Спортни витамини
  • 5.2 BCAA
  • 5.3 Протеинови шейкове
  • 5.4 Горещи мазнини
 • 6 Възможни противопоказания

Кой има нужда от сушене на тялото?

Този метод за подобряване на формата на релефа на фигурата е подходящ за всички, които искат да загубят мастна маса. Техниката се основава на два основни принципа - увеличаване на физическата активност и отказ от употреба на въглехидрати. Този подход ви позволява да намалите броя на мастните клетки, като същевременно поддържате мускулни влакна. Ето защо, за обикновена загуба на тегло, когато човек просто иска да свали тези излишни килограми, сушенето не е подходящо.

Методът е създаден специално за спортисти с определена мускулна маса, които се стремят да придобият хармонично развита физика с ясно изразен релеф. Хранителните изисквания по време на сушенето на тялото, за разлика от класическите диети за отслабване, не забавят метаболитния процес и не създават силует, който е далеч от идеалния, а напротив, ви позволява да станете собственик на тонизирано, атлетично, изваяно тяло.

Професионален и аматьорски подход към сушенето на тялото

Аматьорите спортисти просто трябва да намалят количеството въглехидрати, които влизат в организма, да се придържат към диета, която се фокусира върху протеиновите храни, отделят повече време за кардио тренировки, увеличавайки интензивността на последните. Професионалистите, особено в подготовката за състезанието, това не е достатъчно.

Бодибилдърите трябва почти напълно да премахнат въглехидратите от менюто си, внимателно да следят не само енергийната стойност на храната, но и диетата, да използват спортни добавки и лекарства, да отделят много време за тренировки. Процесът на сушене за професионалистите се състои в намаляване на мастната тъкан и в заключение телесна излишна вода.

Постигането на последното изисква пълно отхвърляне на солта. Допринася за задържането на течност в тъканите на тялото. Последният подготвителен етап за предстоящите състезания изисква спортистът да ограничи дори използването на вода. Това се дължи на факта, че сухата мускулна маса е от първостепенно значение за професионалиста.

Обучение по време на периода на сушене

Програмата за обучение трябва да включва както кардио, така и силови натоварвания за релефа. За да се разработи компетентно обучение и подбор на упражнения, е необходимо да се ръководи от три основни принципа:

Повишен разход на енергия

Този критерий е най-добре изпълнен от много съвместни основни упражнения. Повишените разходи за енергия се дължат на сложността на прилагането и участието на няколко мускулни групи едновременно. Това води до ускоряване на процеса на изгаряне на мазнини.

Многократно повторение

Силовите тренировки при сушене на тялото се различават от упражненията, които се изпълняват както обикновено. Изграждането на мускул губи своята релевантност. Работата за подпомагане идва на първо място. За тази цел спортистите трябва да намалят работното тегло и да увеличат броя на повторенията. Благодарение на тази техника, която се нарича изпомпване, се увеличава консумацията на енергия, подобрява се процесът на кръвоснабдяване на тъканите, което благоприятно влияе върху качеството на релефа.

По-кратко обучение

Скоростта е най-важният критерий по време на упражнения по време на сушене на тялото. Обучението трябва да отнеме минимално количество време. Необходимо е да се намалят периодите на почивка между повторения и подходи, да се прилагат различни техники, които могат да повишат ефективността, но да намалят продължителността на занятията.

Как да се храним, докато изсушава тялото ">

Използване на спортни добавки

За да се постигне наистина отличен резултат, не е необходимо да се прибягва до специални добавки. Като се има предвид полезността на този вид спортно хранене, те гарантират още по-висока ефективност.

Списъкът с добавки включва:

Спортни витамини

Липсата на балансирана диета при сушене на тялото води до повишена нужда от витамини в организма. Поради това е задължително използването им като част от специални комплекси.

BCAA

Протеиногенните аминокиселини с разклонени странични вериги устояват на катаболни процеси - предпазват мускулната тъкан от разрушаване.

Протеинови шейкове

Храненето по време на сушенето на тялото се основава на протеинова храна, но протеиновият шейк също може да бъде много полезна част от диетата. Той е в състояние да замести едно от храненията, е на достъпни цени и, най-важното, е позволено да яде лакомство.

Мазнини горелки

Те са лекарства, които увеличават сърдечната честота и повишават телесната температура, които ускоряват метаболизма до максимално възможен. Мастните горелки осигуряват тласък на енергия и увеличават издръжливостта по време на тренировка. Те дават натоварване на сърдечния мускул, изискват предпазливост при употреба.

Възможни противопоказания

Изсушаването на тялото е подходящо изключително за здрави спортисти. Пречките са заболявания на сърцето, съдовата, храносмилателната система, както и на бъбреците. Не можете да изсушите във всеки етап от бременността, по време на лактация.

Процесът има значително натоварване върху тялото и психиката. Дори спокойните и уравновесени хора могат да изпитат промени в настроението и сривове. Започвайки да изсъхва, продължителността на който е от един месец, спортистът трябва да бъде подготвен за сериозен тест, както за себе си, така и за другите.