Колаген за ставите и връзките

Колагенът е специален фибриларен протеин. Той е основният компонент на всички съединителни тъкани. Благодарение на силните колагенови нишки, сухожилията, ставите, хрущялите, дермата, връзките, мускулите и костите се разтягат и при високо физическо натоварване рискът от пропаст се елиминира. За кожата този протеин играе еднакво важна роля. Той е отговорен за запазването на младостта и здравето на епидермиса. Ролята му за организма не се ограничава само до тези функции и количеството трябва да се поддържа с необходимата скорост.

Ставни добавки: колаген / желатин, изследвания

съдържание

 • 1 Стойността на колаген за човешкото тяло
  • 1.1 Значение за спортистите
 • 2 Процесът на синтез на колаген в тялото
  • 2.1 Какви храни допринасят за процеса на синтез "> 3 Колагенови добавки
   • 3.1 Животно
   • 3.2 Морски
   • 3.3 Зеленчуци
   • 3.4 Желатин
  • 4 дневна стойност
  • 5 Кое е по-добро - желатин или промишлени добавки?
  • 6 По-добра превенция, отколкото лечение

  Стойността на колаген за човешкото тяло

  Този протеин е отговорен за:

  • растежа на нови клетки в съединителните тъкани;
  • задържане на влага от клетки;
  • структура и връзка на клетките в едно цяло;
  • еластичност и еластичност на връзките;
  • предотвратяване на свързани с възрастта кожни промени като провисване, провисване, бръчки.

  Значение за спортистите

  Повишените физически натоварвания, изпитвани от спортистите, значително увеличават значението на достатъчно количество колаген в тялото им. За тези, които се занимават със спорт, е особено важно този компонент на съединителната тъкан:

  • помага за укрепване на костите, връзките и ставите;
  • намалява риска от нараняване;
  • предотвратява изтъняването на хрущяла;
  • прави връзките, сухожилията и мускулите гъвкави.

  Този протеин е особено важен за културисти, щангисти, пауърлифтове, които имат наранявания, дискомфорт (болка, хрускане, ограничена подвижност) с натоварвания в ставите, хрущялите и връзките.

  Процесът на синтез на колаген в организма

  Съставът на колагеновите влакна, подобно на всеки протеин, е аминокиселини, основните от които са хидроксилизин и хидроксипролин. Важно за синтеза е съдържанието в организма:

  1. сяра, цинк, мед, силиций и желязо;
  2. витамини от групи A, C, E, D и F;
  3. лутеин, антоцианидини.

  Първият допринася за протичането на процеса на синтез, вторият - нормализиране на колагена, а третият - за укрепване на неговите влакна.

  Какви продукти допринасят за процеса на синтез ">

  Колагенни добавки

  Доста е трудно да се запълни дефицитът на този фибриларен специален протеин с приема на храна. За да го осигурите в необходимото за организма количество, можете да го използвате под формата на добавки. Те са представени от три вида колаген.

  животно

  Получава се от части от едър рогат добитък като стави, сухожилия, кожа. Този вид колаген се счита за един от най-достъпните, но не се отличава с добра усвояемост. Той прониква слабо в клетките на тялото чрез епидермиса и не се препоръчва за употреба при производството на добавки и козметика, които подобряват състоянието на ноктите, косата и кожата. Такъв колаген е нежелан при производството на регенериращи хрущяли гелове, мехлеми и крем.

  море

  Получава се от костите и кожата на морските риби. Отличава се с добра степен на смилаемост, сравнително достъпна цена. Основният му недостатък е, че предизвиква нетолерантност у много хора.

  зеленчук

  Той е високо смилаем и безопасен. Основният източник за получаване е пшеница и други растителни видове. Недостатъкът е високата цена, което го прави не съвсем достъпен.

  Колагенът може да се приема локално и перорално. Крем и гел се използват, когато има проблеми с дермата, болка в ставите. За профилактика и лечение на различни заболявания на връзките, ставите, хрущялите се препоръчва да се приемат добавки вътре.

  желатин

  Веществото, което е известно на мнозина под името "желатин", е продукт на процеса на денатурация - разрушаването на аминокиселинните връзки в протеина чрез термично излагане и е хидролизиран колаген. Източникът на този продукт е с най-високо качество и е подложен както на предварителна обработка, така и на дълъг процес на сушене.

  Основната характеристика на желатина (хидролизиран колаген) е добра степен на усвояемост. Той се абсорбира в червата от храносмилателния тракт (стомашно-чревния тракт). Ефектът му е, че укрепва костите, връзките с сухожилията, помага за възстановяване на хрущяла.

  Дневна ставка

  Човек, който не се занимава със спорт, за да няма проблеми с опорно-двигателния апарат, е достатъчно да консумира до 2 грама желатин дневно, а спортист - около 5 грама . Ако човек редовно спортува във фитнес залата, вдигайки допълнителна тежест, тогава препоръчителната доза трябва да се увеличи, като се вземат до 10 грама . Промишлените добавки се приемат в съответствие с приложените инструкции. По правило дозировката е 5-6 грама.

  Кое е по-добре - желатин или индустриални добавки ">

  По-добра превенция, отколкото лечение

  Основното е да запомните, че ключът към доброто здраве и да се предотврати развитието на проблеми, които са свързани със заболявания на съединителната тъкан, е приемът на колаген, използването на продукти, препоръчани за активното му производство. Строгото спазване на нормите на консумация на колаген (желатин) позволява да се избегне загубата на еластичност и твърдост на хрущялите, ставите, мускулите, сухожилията. Това важи особено за тези, които активно се занимават със спорт. Тялото им се нуждае от този протеин в голяма степен повече от обикновения човек.