Соя - полза или вреда?

Някои храни съдържат соя. Имайки предвид, че соята е по-полезна от месото, мнозина се опитват да я заменят с позната за нас храна, без да се замислят дали соята е полезна за нашето тяло ">

съдържание

  • 1 Произход на соята
  • 2 Соев състав
  • 3 Предимства на соята
  • 4 вреда от соята
  • 5 Заключение
  • 6 Соя, соеви продукти - Видео

Произходът на соята

Соя, това е едно от най-старите едногодишни растения, което принадлежи към семейството на бобовите растения. Нарича се още „чудото растение“. Соята първо се отглежда в Китай. Тогава соята се премества в Корея, в Япония и тази култура идва в Европа през 1740 година. Французите бяха първите, които го изядоха.

След изследване на соята от американците през 1804 г. започва масово и целенасочено отглеждане на това растение. Експедицията на В. Поярков през 1643 - 1646г. посетиха Охотско море, където видяха култури от соя от хората от Манджу-Тунгус. Но руският народ не прояви голям интерес към тази култура. Едва след провеждането на Световната изложба във Виена през 1873 г., соята стана интересна за практикуващите.

Соев състав

Соята е богата на полезни за човешкия живот вещества. Те са не само много питателни, но и лечебни. Например соята съдържа изофлавоноиди, които предотвратяват образуването и развитието на определени форми на рак. А генестеинът спира заболяването на сърдечно-съдовата система в ранните етапи. Също така соята е богата на лецитин, холин и други вещества, които играят роля при лечението на много сериозни заболявания, фибри, витамини от група В, С и Е, омега - 3. Съставът на соята съдържа целия набор от аминокиселини, което означава, че нейната полезност изпреварва свинското и говеждо месо.

Ползите от соята

Соята е богата на растителни протеини, които са повече в нея, отколкото в яйцата, рибата и месото. Соевият протеин е много важен за правилното функциониране на организма. Растителните протеини се абсорбират с 90%. Соевите продукти съдържат вещества, които влияят положително на баланса на микроелементите в организма. Лецитинът е най-полезен в соята. Това е много важно за мозъка, за неговата работа. Лецитинът помага на клетките да се възстановяват, следи нивата на холестерола в кръвта и се бори с болестта на Паркинсон, атеросклерозата и други човешки заболявания. Също така наличието на лецитин забавя стареенето, така че соята е много известна сред възрастните хора.

Соевият лецитин помага да се генерира енергия, подхранва нарастващо тяло и това е особено важно в детството.

Съставът на соята включва целия набор от аминокиселини, което означава, че нейната полезност изпреварва свинското и говеждото.

Напоследък американците все повече започват да добавят соя в диетата си. Проучванията показват, че консумацията на соеви продукти има положителен ефект върху човешкото здраве. Трябва да знаете, че само соята в чистата й форма е полезна. По никакъв начин това не се отнася за продукти, в които соята е само добавка.

Американските изследователи са единодушни в това, че ако включите от 25 до 50 грама соев протеин в диетата през деня, можете да намалите нивото на „лошия холестерол“. И както знаете, такъв холестерол запушва кръвоносните съдове, което води до сърдечни заболявания.

Положителна динамика при употребата на соя се забелязва при жени по време на менопаузата. С възрастта процесът на производство на естроген при жените се забавя и соята може да компенсира липсата им.

Вреди на соята

В документални проучвания, проведени с участието на 3734 възрастни мъже, беше установено, че тези, които 50% от живота си ядат соя, са с по-висок риск от болестта на Алцхаймер.

Други изследвания на азиатски изследователи показват, че мъжете, които използват соя в диетите си два пъти седмично, са по-предразположени към психични разстройства, отколкото тези, които изобщо не я ядат.

Някои хора смятат, че яденето на соя води до безплодие и затлъстяване.

Също така соята е полезна за хора от всички възрасти. Изофлавоните, присъстващи в соята, са много сходни по състав с женския хормон естроген и честата консумация на соя може да наруши баланса на хормоните в организма. И това може да бъде опасно за жените, които се подготвят за зачеване, планират бременност, но особено за бременни.

Учените - педиатри от университета Корнел са уверени, че дефицитът на хормоните на щитовидната жлеза може да възникне именно от честата употреба на соеви продукти. Появява се наднормено тегло, запек, мъки от преумора. Всичко това води до обща апатия.

Наличието на соя според някои изследователи води до обем на мозъка и загуба на тегло.

Както показаха многобройни проучвания, соята съдържа както полезни за организма хранителни вещества, така и анти-хранителни вещества, които могат да навредят на здравето. Антикоагулантните свойства, изразени в суровата соя, неутрализират групата на витамин К, която осигурява ниво на коагулация, а също така участва в процеса на усвояване на калций. Неограничената употреба на соя може да доведе до недостиг на минерали, хипертрофия на панкреаса.

Соята съдържа лектини, които слепват кръвни клетки, което инхибира растежа им. И това е изпълнено с последствия за организма.

заключение

До днес в света на науката те не могат да постигнат консенсус по въпроса за ползите и вредите от соята.

Ако соята не е включена в категорията на генетично модифициран продукт, но се отглежда по естествен начин, тогава полезните й свойства значително надвишават вредните.

От гореизложеното заключението предполага, че дали да се ядат соеви продукти трябва да се решава независимо от всеки човек, независимо от мнението на другия.

Соя, соеви продукти - видео