Как да изберем правилния фитбол

Фитнес топка или „ fitball “ е спортно оборудване, познато на всички, които са били във фитнес залата. Експертите съветват да го използвате на всички, които се занимават с фитнес и аеробика, не само във фитнеса, но и у дома. Фитболът повишава ефективността на тренировките. Той помага за подобряване на координацията, позволява равномерно разпределение на натоварването, упражнено върху мускулите, помага да се отървете от мастния слой в проблемните зони, прави стомаха плосък, тялото е тънко.

За да усетите всички предимства на това спортно оборудване, трябва да знаете как да изберете и да използвате фитбола, за кои упражнения е най-подходящ.

съдържание

 • 1 Какво е фитбол?> 1.1 Какви са предимствата на редовното обучение по фитбол?
 • 2 История на фитбола
 • 3 вида гимнастическа топка
  • 3.1 С рога или брекети
  • 3.2 С шипове
  • 3.3 Гладка
  • 3.4 Бебе
  • 3, 5 овални
 • 4 Критерии за избор
  • 4.1 Размер на топката
  • 4.2 Показатели за качество
 • 5 Условия за ползване
 • 6 Общи препоръки
 • Какво е фитбол?

  Това спортно оборудване, наричано още швейцарско, е еластична, издръжлива, гумена топка с голям диаметър, предназначена за фитнес и аеробика. Той е чудесен както за домашни тренировки, така и за вътрешна употреба. Ефективността на упражненията директно зависи от правилността на неговия избор. Фитболът трябва да съответства на височината, теглото, целите, определени от спортиста.

  Какви са предимствата на редовните тренировки по фитбол?

  Използването на голяма спортна топка има многостранен ефект върху човек:

  • развива подвижност, гъвкавост, координация;
  • включва почти всяка мускулна група;
  • коригира и коригира стойката;
  • предотвратява развитието и лекува началните етапи на дегенеративни и дистрофични промени в ставите и гръбначния стълб,
  • придава на силуета хармония, без да се използват сложни симулатори;
  • допринася за бързото изгаряне на калории.

  Сферичната форма допринася за изпълнението на упражнения с голяма степен на амплитуда, а нестабилността на фитбола спомага за поддържане на мускулния тонус. Тази черупка няма възрастови ограничения, нейната достъпна цена. Закупуването му, за разлика от бягаща пътека, велотренажор, степер, не изисква големи разходи. Голямата топка перфектно укрепва тазовите мускули, което я направи популярна сред бременните жени, занимаващи се с аеробика и фитнес.

  Липсата на прекомерни натоварвания върху мускулите на краката позволява използването на снаряда както за хора в напреднала възраст, така и за тези, които страдат от проблеми със ставите, разширени вени, наднормено тегло. Последните трябва да бъдат особено внимателни при избора на топка, която трябва да бъде достатъчно еластична и здрава, за да издържа на натиска, упражнен върху нея.

  Класовете с швейцарската топка укрепват мускулите на пресата, премахват мазнините в корема и други проблемни части на тялото, намаляват проявите на целулит по задните части и бедрата и позволяват участието на мускулни групи, които обикновено остават неизползвани. Поради тези предимства, фитболът се счита за едно от най-сигурните, най-универсални, достъпни спортни съоръжения.

  История на фитбола

  Швейцарската топка дължи второто си име на факта, че Сюзън Клайн-Вогелбах, физиотерапевт от Швейцария, беше първата, която я използва в работата си. Още през 1960 г. този симулатор стана част от рехабилитационната програма за пациенти с наранявания на гръбначния отдел. По-късно се използва и при лечението на пациенти с церебрална парализа.

  Медицинските наблюдения на пациенти накараха експертите да заключат, че топка с голям диаметър може да служи не само за терапевтични, но и за превантивни цели. Редовните упражнения с него укрепваха опорно-двигателния апарат и стабилизираха теглото. Това не остана незабелязано. Още през деветдесетте години на миналия век фитболът придоби широка популярност като симулатор, който насърчава оформянето на тялото и отслабването, а аеробиката с швейцарска топка се превърна в популярна тенденция във фитнеса.

  Видове гимнастическа топка

  Всеки тип фитбол има свои собствени характеристики. Този симулатор се предлага в следните опции:

  С рога или брекети

  Те са оборудвани със специални дръжки, които ви позволяват да поддържате равновесие, да карате на меч. Този модел е особено обичан от малки деца, идеален за начинаещи.

  С шипове

  Продуктите имат не само всички предимства на гимнастическа голяма топка, но са и отличен масажор, който помага в борбата срещу целулита.

  изглаждане

  Те могат да се използват от всички без ограничения, но са най-подходящи за бременни жени. Те се използват за провеждане както на релаксиращи, така и на интензивни тренировки.

  дете

  Те имат намален диаметър и съответно ярък декор.

  овал

  Те се отличават с особена форма, която наподобява поничка.

  Цената на снаряда се дължи на размера, дизайна, конфигурацията, марката и варира от 500 до 2500 рубли.

  Критерии за избор

  Можете да закупите гимнастически симулатор за занимания по аеробика и фитнес в магазина за спортни стоки или да поръчате през подобен онлайн портал с доставка. Компетентният консултант ще ви помогне да определите оптималния размер и ще даде полезни препоръки. За да не се окаже, че покупката е спонтанна и лошо замислена, параметрите на топката трябва да се вземат предвид предварително. По-добре е независимо да изучите основните характеристики на снаряда, как те влияят на последващото обучение.

  Размер на топката

  Този параметър зависи от физическите характеристики на спортиста. Можете да изберете размерите на снаряда както по височина, така и по дължина на рамото:

  растежДължина на ръкатадиаметър
  до 155по-малко от 5545
  155-16956-6555
  170-18566-7565
  повече от 186над 75от 75

  Всички данни са дадени в сантиметри, а дължината на ръката се измерва от рамото до върховете на протегнати пръсти.

  Накрая се уверете, че правилният избор позволява малък тест. Ако тялото е с бедро, пищял и крак, докато седите на снаряд на кон, образуват почти прав ъгъл, топката е правилно избрана.

  За начинаещи, които не са тренирали преди това с подобни симулатори, се препоръчва да закупите черупка с диаметър, по-малък от нормата. Това свежда до минимум риска от сериозни наранявания, ако бъдат изпуснати.

  Показатели за качество

  Един добър фитбол трябва да бъде:

  • еластичен и пружинен при натискане върху него с дланта на ръката ви;
  • издръжливи с перфектно изпълнени и незабележими шевове;
  • с високи антистатични свойства;
  • с безупречно притиснато зърно.

  За да елиминират риска от сериозни наранявания при изстрелване или нарязване на снаряд, производителите на повечето съвременни модели оборудват топките със система против спукване, наличието на която се обозначава с маркировка ABS в техническите параметри. Той предпазва фитбола от експлозия, тоест снарядът просто се издухва бавно.

  Максималното допустимо тегло, осигурено с вертикално натоварване на топката, като правило, също се предписва в характеристиките. Зависи от конкретния модел, но ако това е наистина добър симулатор, тогава той може да издържи около 200-300 килограма.

  Условия за ползване

  За да предпазите топката от механични повреди, трябва да работите с нея върху гладка повърхност. Трябва да се поправи пробит снаряд. Доста често лепилото е включено в комплекта, което ви позволява да осигурите на увредената зона якост на опън. Дръжте фитбола надут, далеч от пряка слънчева светлина и радиатори. През зимата трябва да се транспортира не в багажника, а в купето.

  Помпайте продукта с всякакъв вид помпа. Основното е, че зърното се вписва в диаметър. Ако има такава възможност, по-добре е да закупите специална помпа. Топката може да се надува без използване на помощни устройства, но като обикновена надуваема топка. Еластичността на фитбола се избира индивидуално, като се има предвид, че не трябва да е твърде твърда или, обратно, мека.

  Общи препоръки

  За да не направите грешка при избора на гимнастическата топка, първо е по-добре да се консултирате с треньор или да прочетете отзиви за модели на различни производители в Интернет. Не трябва да купувате продукт от неизвестни марки. Може да е твърде мек, крехък, хлъзгав.

  Когато покупка се извършва в спортен магазин, се препоръчва да попитате консултант да надуе топката. Това ще ви позволи да проверите фитбола за липсата на брак и пункция, да оцените размера, еластичността, качеството на повърхността, което трябва да бъде без депресии и подуване.

  Швейцарската топка не е само симулатор, но и отлична профилактика на остеохондрозата. Можете да седнете на него пред телевизора или пред компютъра.