Бодибилдинг Витамини

Витамините са основни хранителни вещества, необходими на хората и които тялото не може да синтезира самостоятелно. Тези вещества се получават изключително от специални добавки или обикновена храна. Такива елементи най-често се наричат ​​микроелементи, защото тялото изисква витамини в минимално количество. Протеини, въглехидрати, мазнини са необходими в много по-големи дози. Бодибилдингът увеличава нуждата от микроелементи.

Липсата на тези компоненти значително забавя скоростта на мускулния растеж и прогресията в тренировките. Значението на витамините за културистите е, че без тези елементи не се получава производство на протеини и процесът на изграждане на мускулите става невъзможен. Метаболитната скорост на културистите се различава от метаболизма на обикновените хора, тъй като културистите се нуждаят от повече витамини.

съдържание

 • 1 Какво е значението на витамините в културизма "> 2 Норми на употребата на различни витамини
 • 3 Витаминни комплекси от производители на спортно хранене
 • 4 Аптечни витамини за културизъм
 • 5 Какво представляват витамините?
 • 6 Списък на основните витамини за културисти
  • 6.1 Витамин С
  • 6.2 Витамин В1
  • 6.3 Витамин В2
  • 6.4 Витамин В3
  • 6.5 Витамин В6
  • 6.6 Витамин В12
  • 6.7 Витамин D
  • 6.8 Витамин Е
  • 6.9 Витамин Н
  • 6.10 Витамин А

Какво е значението на витамините в културизма?

Професионалните спортисти с богат практически опит знаят със сигурност, че без да осигурите необходимия брой витамини, не можете да постигнете добър резултат в културизма. За да компенсират дефицита, повечето спортисти приемат специални витаминни и минерални комплекси, както и други спортни добавки. Липсата на витамини, като правило, предизвиква плато, но повечето спортисти просто не знаят за това.

Витамините за всички, които участват в културизма, са задължителни компоненти, тъй като културистите просто са длъжни да ядат висококалорични храни, които съдържат доста микронутриенти. Големите количества храна не позволяват на спортистите да добавят толкова много плодове и зеленчуци в диетата, които биха компенсирали дефицита.

Ако ядете твърде много храна, това ще провокира разстроен стомашно-чревен тракт. За да се избегнат неблагоприятни ефекти, без да се увеличава порцията и количеството продукти, трябва да се използват специални комплекси.

Приемът на различни витамини

Ежедневната доза на микроелементите е напълно зависима от индивидуалните характеристики на спортиста, продължителността и броя на тренировките, стреса, преживян от човека, както и от такива външни фактори като климат и т.н.

Не е възможно да се изчисли независимо кои витамини са необходими. Определяне на микроелементи и дозировки ще помогне на специалист след вземане на кръвен тест. Животът в сурови климатични условия, когато температурата плюс или минус спадне и се повиши до 40 градуса, влияе на увеличаването на нуждата от витамини с 2 или 3 пъти, за да се поддържа здравето.

Микронутриентите за културисти стават много по-необходими, когато спортистите консумират голямо количество протеин, тоест от 3 до 5 грама на 1 килограм собствено тегло. Твърде интензивните и тежки упражнения носят повишен стрес на тялото. Това често става причина, че балансираната диета не ви позволява да получавате толкова много микроелементи, които осигуряват нормалното функциониране на организма.

Комплекси от витамини от производители на спортно хранене

Има много витаминни комплекси, но следните са най-популярни сред културистите:

 • Animal Pak и Daily Formula, произведени от Universal Nutrition . Първият е най-търсената, високоефективна витаминна добавка от съществуващите, предназначена за онези спортисти, които се занимават със силови дисциплини. Вторият е по-бюджетен вариант.
 • Opti-Men и Opti-Women, произведени от американската компания Optimum Nutrition . Те не са по-ниски от Animal Pak, като са основните конкуренти на тази добавка, различаващи се по предназначение, тоест първата серия е създадена за мъже, а втората - за жените.

Представените световни марки са най-добрите сред производителите на спортно хранене, отдавна са се утвърдили с висока ефективност и отлично качество. Единственият негатив е, че поради високата цена те не винаги са достъпни за обикновените спортисти. По-евтина алтернатива са аптечните лекарства.

Аптечни витамини за културизъм

Аптечните комплекси често се използват и от културисти. Те са чудесен заместител на скъпите добавки. Най-популярните са следните:

 • Ефективен и евтин комплекс "Complivit". Съставът му е представен от голямо разнообразие от витамини. Той е чудесен за тези, които редовно спортуват, той е невероятно полезен за деца над седем години. Правилата и дозата на витамините са посочени в инструкциите.
 • Витаминно-минерален комплекс "Азбучен ефект". Предназначен за хора, които редовно се занимават с физическа активност. От подобни комплекси се отличава по наличието на три вида таблетки - сутрин, следобед и вечер.
 • Съдържащ екстракт от женшен "Dynamisan". Аминокиселини, минерали и витамини също присъстват в този препарат. Препоръчва се за употреба от спортисти и хора, които изпитват редовно психическо натоварване. Увеличава способността за концентрация, издръжливост, производителност.
 • Най-достъпният от витаминните комплекси Undevit. Той съдържа 1 витамин по-малко от Complivit, тоест само 11, а не 12. Лекарството никога не е позиционирано като спортно лекарство, но повечето спортисти го приемат поради добрия си състав и ниската цена.

Аптечните препарати, разбира се, се различават от специалните спортове. Въпреки това, сравнявайки разходите, повечето спортисти отдават предпочитанието си на аптечните витамини, а не на рекламираните добавки.

Какво представляват витамините "> Списък на основните витамини за културисти

В диетата или като добавки трябва да присъстват:

Витамин С

Най-важният микроелемент, от който се нуждае всеки културист. Снабдяването на тъканите и органите с кислород се осъществява с помощта на аскорбинова киселина. С негова помощ се абсорбира глюкозата и се образуват запаси от гликоген. Този витамин е необходим и за синтеза на стероидни хормони, както и за метаболизма.

Витамин В1

Необходими за стимулиране на въглехидратния метаболизъм, необходим на културистите. Без това вещество по-голямо количество въглехидрати просто няма да се усвои, а ще започне да се натрупва в тялото, запушвайки го.

Витамин В2

Той е основният участник в протеиновия метаболизъм. Той има пряк ефект върху процеса на растеж на мускулите. Доста често професионалните културисти го приемат допълнително.

Витамин В3

Участва в над петдесет процеса. Големите му дози позволяват да се даде облекчение на мускулите, тъй като този витамин прави кръвоносните съдове по-изразени.

Витамин В6

Той е необходим за нормалния процес на растеж на протеиновата тъкан, особено в мускулите. Този ензим е необходим за интензивно трениране на спортисти, които правят основни тежки упражнения.

Витамин В12

Участва в синтеза на аминокиселини и протеинов метаболизъм, подпомага жизнената активност на клетките на гръбначния мозък и нервната система.

Витамин D

Липсата на този микроелемент причинява намаляване на показателите за сила, както и издръжливостта на спортиста. Без нормалното си ниво в организма, калцият с фосфор, които са необходими за свиването на мускулната тъкан, няма да се усвои напълно.

Витамин Е

Това вещество е отговорно за производството на тестостерон. В допълнение, токоферолът повишава качеството на поносимост на физическите тежки натоварвания, помага на мускулите да растат естествено.

Витамин Н

Той има пряк ефект върху аминокиселинния метаболизъм и енергийното снабдяване на мускулите. Недостигът на този микроелемент води до загуба на мускулен обем и спад на показателите за сила, което ви кара да мислите за собствената си диета, внимателно анализирайте дали съдържа правилното количество от този микроелемент.

Витамин А

Той е необходим, за да се създадат нови мускулни клетки. Ако тялото има минимално количество от този микроелемент, тогава процесът на възстановяване след тренировка се забавя. Това се дължи на концентрацията и възстановяването на гликоген след всяко упражнение.

Витамините се изискват от културистите. Когато те не се използват в количеството, необходимо на спортиста, тогава никакъв напредък няма да бъде постигнат. За да имате балансирана диета, трябва да използвате помощта на диетолог или на треньор. Ако диетата не ви позволява да я допълвате със зеленчуци и плодове, тогава определено трябва да изберете подходящия комплекс от витамини или спортна добавка.