Франк Зейн

На 75 години Франк Зейн все още може да посочи много млади спортисти. В същото време той може да даде много полезни съвети въз основа на житейския си опит. Франк Зейн е в състояние да даде препоръки на тези, които искат да поддържат тялото си във форма за години напред.

Всеки спорт е различен по това, че има свои легендарни спортисти. Бодибилдингът не е изключение, а Франк Зейн е само легендата на златната ера на културизма. Много експерти единодушно твърдят, че този спортист има най-красивото тяло, въпреки факта, че няма голяма маса от тялото си. Ако днешните шампиони имат тегло под всичките 150 кг, тогава Франк Зейн никога не е тежал повече от 90 кг по време на изпълненията си на най-престижните състезания. И все пак той печели 3 пъти в състезанието „Мистър Олимпия”, а също така заобикаля и самият Арнолд Шварценегер, което не много успява.

Зейн достигна такива върхове благодарение на структурата на тялото си. В същото време спортистът сериозно се ангажира с пропорциите на тялото си, приближавайки външния си вид до гръцката статуя, за която дори написа книга. Естествено, книгата не съдържаше информация за гръцката статуя, а за пропорциите и симетрията, както и как да се постигнат такива показатели. Ако сравним Франк Зейн със съвременни културисти като Хийт, Коулман или Катлер, той измести парадигмата на културизма от акцент, опиращ се на телесното тегло, към естетическото възприятие на този спорт. Не е тайна, че телата на много спортисти са толкова огромни, че започва да граничи с лош вкус и абсурд. В този случай да се говори за симетрия изобщо няма смисъл. Франк Зейн е обикновен човек, с обичайните пропорции, но доведен до съвършенство.

Напоследък започват да се появяват състезателни спортисти с малко тегло. Следователно е очевидно, че Зейн по едно време е бил символ на красив бодибилдинг, а не обикновен набор от мускулна маса. Освен това този човек се отличава със своята искреност и истинска привлекателност. Този факт бе отбелязан от всички, които се срещнаха с този човек.

Когато имаше прекъсвания в треньорството, той сподели пред списание Train своите знания и опит, които е натрупал по време на спортната си кариера. Съветите му съдържат много полезна информация, особено за тези, които решат да направят тялото си привлекателно.

Зейн е роден през 1942 г. в САЩ, Пенсилвания. Много и много фенове на културизма го смятат за негов културист, който има най- идеалната фигура . Един от стимулите, които подтикнаха спортиста към културизма, е смъртта на баща му, който водеше нездравословен начин на живот: пиеше алкохол, пушеше и умираше сравнително рано. Франк Зейн започна да тренира усилено и да изгражда мускули в тийнейджърските си години, когато беше на четиринайсет.

съдържание

 • 1 Антропометрични данни
 • 2 Индикатори за сила
 • 3 Франк Зейн и културизъм
 • 4 аминокиселини от Франк Зейн
 • 5 Симетрията на тялото според Франк Зейн
 • 6 Подобряване на храненето за мускулен растеж
  • 6.1 Липса на всякаква магия
 • 7 Какво е разтягане
  • 7.1 Започнатият бизнес да бъде завършен
 • 8 Както сега тренира Франк Зейн
 • 9 Животът на Франк Зейн след спортна кариера
 • 10 Спомените му за Арнолд Шварценегер

Антропометрични данни

 • Височина - 176 cm
 • Тегло - 84–92 кг
 • Бицепс - 46 cm
 • Ракла - 132 см
 • Хип - 67см
 • Талия - 76см
 • Шията - 44 см

Индикатори за мощност

 • Клек - 280 кг
 • Бенч преса - 230 кг
 • Deadlift - 330 кг

Франк Зейн и културизъм

Франк Зейн разбра, че културизмът е неговият спорт, като опита много други, включително бокс и борба, защото усети, че фигурата му се променя точно пред очите ни. На осемнадесет години той участва в първите си състезания. Трябва да кажа, че Франк Зейн е бакалавър по психология и има колкото две висши образования. Той получава много награди и печели много почетни места в известни състезания: три пъти е титулуван като г-н Олимпия през 1977-1979 г., " Мистър Америка" и " Мистър Вселена ", а през 1969 г. - "Мистър Свят". През 1974 г. и през 1976 г. Франк е втори в популярното състезание от най-високо ниво - „Мистър Олимпия“ (в категория до 90 кг), като един от най-успешните културисти става член на Залата на славата на културистите през 1994 г. Той е третият културист след известния Арнолд Шварценегер и също толкова популярния Стив Рийвс. В допълнение, Франк Зейн е активен участник в телевизионни проекти и коментатор на спортни мачове и предавания от 1978 г.

В допълнение, с течение на времето той разработи програма за обучение за тези над шестдесет.

Заедно със съпругата си Кристина той откри лагер за спортисти, където всеки може да тренира и да получи съвет. Днес Франк, въпреки възрастта си, изглежда страхотно и поддържа отличната си атлетическа годност. Както казва самият културист, всичко това се дължи на постоянство и дисциплина. Той вярва, че ако постоянно си казвате, че сте болни или уморени, тялото ще се държи съответно: „ Нашето тяло слуша, когато говорим за това. Това, което вие сами казвате за тялото си, е по-важно от това, което казват другите, включително съдиите . “

Програма за обучение на Франк Зейн можете да намерите тук

Аминокиселини от Франк Зейн

Още през 70-те години този спортист консумира много аминокиселини, като триптофан и аргинин. Те станаха толкова популярни само в наши дни. Освен това той е любил на диета с ниско съдържание на въглехидрати, която също е много популярна в наше време. Той прекара много време, набирайки определена тежест преди тренировка, без да се изтощава с особено интензивни и тежки упражнения. Поради този подход спортистът имаше много контузии, които се чувстват и до днес. Има 2 вида спортисти: някои искат да постигнат резултата за кратко време и не се натоварват умишлено, докато други действат много по-умно, въпреки че трябва да отделят много време за това.

Симетрия на тялото според Франк Зейн

Симетрията на културистите, за която някои хора говорят, няма нищо общо с истинската симетрия. Всъщност такова нещо като симетрия между горната и долната част на тялото не съществува. Всъщност това не е симетрия, а пропорционалност и след това визуална, тъй като е практически невъзможно точно да се определят тези параметри и никой не се опита да направи това. Масивните спортисти, които позират, докато стоят, изглеждат пропорционални. Но ако телата на тези спортисти са разделени на две части вертикално, тогава можете да видите, че дясната и лявата част не са еднакви.

Франк Зейн предпочете да избягва пози, които показват симетрията на дясната и лявата страна, въпреки че всички казват, че тялото на спортиста е абсолютно симетрично. Дясната и лявата страна на спортиста не бяха еднакви, което означава, че не бяха симетрични, както говори самият спортист. По правило той показваше на всички силните си страни, без да поставя поза встрани. Той научи това от Бил Пърл.

Всеки има проблеми, ако се опита да зададе номер на всяка част от тялото си. Дори в турнири те нямат. За да проучи внимателно частите на тялото си, спортистът направил снимки. Фактът, че някои твърдят, че размерът на шията, ръцете и прасците трябва да са еднакви, откровени глупости. Във всеки случай числата нямат значение и това, което хората виждат, е важно. Трябва да можете да създадете перфектната илюзия за другите и още повече за съдиите.

Подобряване на храненето за мускулен растеж

Постиженията, свързани с аминокиселини и антиоксиданти, са от голямо значение за културизма. Франк Зейн изучаваше това постоянно и винаги беше наясно с най-новите постижения. Въпреки това, в тази област не са настъпили големи промени. Дълги години спортистът е използвал хранителна добавка на базата на яйчен протеин и суроватъчен протеин. В същото време натрият и по-малко калций преобладават в яйчния протеин, докато калцият преобладава в суроватъчния протеин. Както и да е, но това са 2-те най-достъпни и ефективни протеини, които могат да служат като бърз заместител на храната, особено когато има много малко време.

Липса на всякакви магии

Много хора, когато се срещат, молят спортиста да създаде специална програма за хранене за тях. По някаква причина те мислеха, че Франк Зейн е имал специална диета, благодарение на която е в състояние да поддържа тялото си в такава невероятна форма. Цялата магия е как е казал спортистът, за да посвети достатъчно време на заниманието си. Спортистът винаги е показвал на хората как да правят всичко правилно, тъй като правилният и разумен подход е от решаващо значение, особено ако е необходимо да се изолира някаква мускулна група. Мускулното развитие изисква редовен приток на кръв.

Въпреки своите 75 години, Франк Зейн все още работи върху себе си, макар и не толкова интензивно, колкото в младите си години. Той вече не работи за увеличаване на масата на мускулите си, а за своята издръжливост. За целта той свързва разширителя с товарните блокове, което допринася за бавното увеличаване на натоварването.

Какво е разтягане?

Според спортиста, като се изработи една от частите на тялото, е необходимо да се извършат до 10 различни стрии за тази мускулна група между групите. Продължителността на всеки участък е около 20 секунди, не повече. След всеки подход спортистът си почива малко, като дава възможност за намаляване на сърдечната честота. Разтягането дава тази възможност, защото при разтягане можете да се отпуснете. Така се спестява много време, докато тонусът на тялото се поддържа на правилното ниво.

Започнатият бизнес трябва да бъде завършен.

Често хората губят мотивацията си поради факта, че никой не контролира действията им. Този цикъл се състои в следното: когато прокарат Деня на благодарността, от средата на декември до средата на януари, те имат мотивацията да отслабнат. Те започват да тренират усилено до месец март, когато на улицата става много по-удобно. През този период те напускат фитнесите и се придвижват на улицата, но в същото време не се реализират и още повече очакваните резултати.

Някои хора започват да тренират заради недостатъците си, но тази мотивация е достатъчна за много кратко време. Затова такива хора винаги са недоволни от нещо и започват да се движат в обратна посока. Те губят формата си. Следователно единственият изход за тях е да бъдат мотивирани, за да постигнат поне някакви резултати.

Както сега тренира Франк Зейн

Франк Зейн практикувал тройното разпределение, което съответствало: на първия ден се обработва горната част на тялото, на втория ден се тренират мускулите на краката, а на третия - лицеви опори. Упражненията се изпълняват по следната схема: подход, почивка, подход, подход, почивка. Никога не тренира горната част на тялото 2 дни подред, тъй като това изтощава раменните му мускули. Прекомерните натоварвания влияят зле на спортиста, особено след спортна кариера и когато спортистът е млад, той практически не го усеща.

Животът на Франк Зейн след спортна кариера

Сега известният спортист тренира 2 пъти седмично, като тренира горната част на тялото и краката си. Спортист обича да ходи много, стреля с лък и понякога тренира други спортисти.

Спомените му за Арнолд Шварценегер

Когато турнирът „Мистър Олимпия“ се проведе през 1980 г., Арнолд позира само за една страна, игнорирайки исканията на съдиите. В крайна сметка те се съгласиха, че Арнолд ще позира точно както той иска. В резултат той спечели. Затова победителите са тези хора, които могат да вземат свои собствени решения.