Калорийното съдържание на различни сортове ябълки

Сред най-достъпните и консумирани плодове ябълките заемат безусловното първенство. Те са много популярни при тези, които искат да влязат във форма и да отслабнат. Повечето диетични системи се основават на ядене на ябълки. Това се дължи на факта, че тези плодове не съдържат мазнини. Ябълките са почти изцяло съставени от вода, която представлява приблизително 87 процента.

Те са богати на пектин и фибри, почти напълно лишени от захар, съдържат здравословен витамин С. Благодарение на този състав този плод има бавна степен на усвояване, което води до производството на много по-малко мазнини. Точното съотношение на хранителните вещества се определя от сорта и цвета на ябълките. Повечето захар е в червено. Най-неподсладени са зелените плодове, които се отличават с високо съдържание на желязо и витамини.

Включването на ябълките в диетата е продиктувано от ниското съдържание на калории в плодовете. Плодът често се превръща в основното "ястие" в различни системи за отслабване. Точната енергийна стойност зависи от сорта, но има и среден показател. Около 44 килокалории се съдържат в сто грама ябълка, от които 9, 8 грама са въглехидрати, а 0, 4 грама са протеини и мазнини.

Като диетичен плод, една ябълка може да се консумира през целия ден. Друго полезно свойство на плода е, че той е богат на растителни фибри, използването на които е високо за отслабване.

Калорични червени ябълки

Това е 47 калории за всеки 100 грама плодове. В резултат на проучвания, проведени в САЩ, беше доказано, че ако се консумират два плода дневно в продължение на три месеца, нивото на лошия холестерол в кръвта ще се върне към нормалното. Ябълките с червен цвят имат атрактивен външен вид, перфектно хрупкат и вкус сладък. Те се различават от киселите по-голяма сладост и по-ниско съдържание на витамини. Най-популярният сред сортовете с червена кора е Red Delicious.

Червените ябълки имат някои противопоказания. Не се препоръчват за тези, които са предразположени към алергични реакции, заболявания на сърдечно-съдовата система. Този плод е идеален за приготвяне на разнообразни плодови салати, консерви, сладки десерти.

Калорийна зелена ябълка

Малко по-малко от червени плодове. Тя е около 35 килокалории на 100 грама. Ябълките със зелени кори са не само по-малко калорични, но и по-здравословни. Твърдите сортове се отличават с приятна киселинност. Тези плодове са особено добри в горещо време, тъй като перфектно успокояват усещането за жажда и стават чудесно пълнене за пайове. Най-популярният сорт е Granny Smith.

Яденето на зелени ябълки е най-добре с корите. Последният съдържа голямо количество фибри, което подобрява храносмилателните процеси. Тук има някои нюанси. Препоръчва се прием на плодове, отглеждани в екологично чисти райони и без използване на нитрати. Именно кожицата натрупва в себе си токсични и вредни вещества с химикали.

Калорични ябълки Златни

Той няма съществени разлики от плодовете със зелена или червена кора. Калорийното съдържание на почти всички сортове се различава един от друг само леко. Няма ясна зависимост от цвета. Тя варира между 5-10 калории. Сортът Golden се влюби в мнозина заради сладкия и приятен вкус. Има дълъг срок на годност, подходящ за сушене, консервиране, добавяне към салати.