Здравословни и нездравословни мазнини

Основата на правилната диета е да се разбере разликата между вредните и здравословните мазнини, как те влияят на човешкия организъм, колко животински мазнини наистина са вредни за здравето.

съдържание

  • 1 Защо да използвате мазнини в диетата си "> 2 Ненаситени и наситени мазнини
  • 3 Какви мазнини са здравословни?
  • 4 Омега-3s, -6 и -9
  • 5 Омега-3 до Омега-6 съотношение
  • 6 Животински мазнини - полза или вреда?
  • 7 Вредни и здравословни мазнини
  • 8 Заключение
  • 9 Видео рецензия

Защо ядете мазнини при диета?

Намаляването или отхвърлянето на мазнини е основна грешка, допусната от много хора, които започват диета. Маслото се заменя с маргарин, пълномасленото мляко - обезмаслено. Вместо пържена, започнете да ядете храна на пара. Това се дължи на връзката, която човек намира за себе си между консумирана с храна и телесни мазнини.

Тази тактика е погрешна. Продуктите без мазнини често са по-вредни от техните колеги. Те са без мазнини, но съдържат прости въглехидрати. Балансираната и здравословна диета предполага задължителното присъствие на мазнини, но само правилните. Невъзможно е да изключите този важен елемент от диетата.

Ненаситени и наситени мазнини

Мастните киселини, които са мазнини, се различават по броя на въглеродните атоми. Всяка мазнина от растителен или животински произход представлява смес от десетки мастни киселини, най-разпространените от които в една или друга степен са пет до седем.

Класификацията на мазнините, като правило, не е свързана с броя на въглеродните атоми. Най-често се дължи на "насищането" на водородните атоми, тоест отсъствието или наличието на свободни връзки. Трансмазнините включват мастни киселини с химически идентична, но различна геометрична формула.

Какви мазнини са здравословни?

Стойността на мастните киселини се определя от начина им на усвояване и усвояване. Мазнините, броят на въглеродните атоми, в които не надвишава 15, се абсорбират от тялото от червата и се изразходват за метаболитни процеси. Те съставляват една четвърт от краве мляко, осемдесет процента кокосово масло.

Кокосовата мазнина се счита за диетична мазнина, защото е трудно да се преобразува в телесни мазнини. Това качество прави рафинираното палмово масло, от което се произвежда маргарин, доста опасно. Трансмазнините, имащи ниско количество въглеродни масла, веднага влизат в кръвта, което го прави нездравословен.

Омега-3, -6 и -9

Те са мастни киселини с 18 въглеродни атома, присъстващи във всякаква форма на масло и мазнини, преобладаващи над други вещества. В зависимост от позицията на двойната верига в структурата, те са Омега-3, -6 или -9.

Последните се считат за неутрални, заемат второ място в тялото след омега-6. Те присъстват в маслиновите, царевичните и авокадо маслата, жълтъците и говеждото лой.

Съотношение на Омега-3 до Омега-6

Балансът на тези две мастни киселини е от изключително значение. Омега-3 не се синтезира в организма, но е необходим за поддържане на имунната система, функционирането на мозъчната кора и осъществяване на метаболитните процеси. Именно тези мастни киселини се считат за най-полезните. Положителният им ефект върху организма се свежда до минимум при наличие на омега-6.

Ситуацията се изостря от факта, че концентрацията на Омега-3 в храната е минимална. Омега-6 представлява половината, а понякога дори и малко повече от царевичните и растителните масла. Следователно в резултат на готвене съотношението им се измества, което води до нарушаване на метаболизма.

Животински мазнини - полза или вреда ">

Наситените животински мазнини се наричат ​​палмитинова киселина. Съдържа 16 въглеродни атома. Излишъкът му в диетата провокира развитието на много патологични състояния. Палмитиновата киселина представлява 25-30% от общите мазнини в маслото, около 20-25% от яйчния жълтък и телешката мазнина.

Вредни и здравословни мазнини

Царевичните и слънчогледовите масла са опасни за здравето, чийто мастен профил е 50-60 процента, представен от Омега-6. В зависимост от това, с което животното се храни при промишлени условия, тези мастни киселини могат да присъстват в пилешкото и говеждото.

Маслото от маслина и авокадо е по-здравословно от аналозите от слънчоглед и царевица, тъй като съдържа Омега-9. Най-добре е храната да се запържи в кокосово масло, което добре понася високите температури. Наситените мазнини стават наистина опасни животни, когато се злоупотребяват и не са балансирани.

заключение

Маслата и мазнините са важни за метаболитните процеси и здравето. И за да избегнете многобройни проблеми, трябва да поддържате баланс в диетата, да можете да разпознаете мастния профил на източника на мазнини.

Видео ревю