Грешки при приемането на спортни добавки

За да получите най-добрите резултати от спортните добавки, важно е да сте сигурни, че можете да извлечете максимума от всяка добавка поотделно. Много добавки действат по-добре в определени часове на деня. Това означава, че трябва да вземете някои в началото на деня, а други да приемате вечер; някои добавки трябва да се приемат на пълен стомах, докато други се приемат най-добре на празен стомах.

В допълнение към времето на приложение е много важно дозирането. В повечето добавки има инструкции за дозиране и консумирайки повече или по-малко от тази стойност, няма да извлечете максимума от тази добавка.

Ето списък на най-честите грешки, допуснати при прием на спортни добавки.

съдържание

  • 1 Грешка 1 - Омесване на спортни добавки предварително
  • 2 Грешка 2 - Избягване на соев протеин
  • 3 Грешка 3 - Нециклична добавка
  • 4 Грешка 4 - Неправилен момент на добавяне
  • 5 Грешка 5 - по-голямото, по-доброто
  • 6 Грешка 6 - Замяна на обикновена храна с добавки
  • 7 Грешка 7 - Спиране на добавките поради липса на моментален ефект

Грешка 1 - Омесване на спортни добавки предварително

Някои спортисти месят спортни добавки предварително у дома. Ходят на фитнес и ги взимат след тренировка, отнема около 2-3 часа.

Такива спортисти не знаят, че молекулярните връзки във водата се разрушават. Например, BCAA започват да се разпадат 10 минути след разбъркването им във вода. Креатин след 40 минути.

Ето защо, месете спортни добавки преди употреба, не ги месяте предварително.

Грешка 2 - Избягване на соев протеин

Факти: Преди много години културистите и спортистите бяха предупредени да стоят далеч от соевите храни и добавки, поради способността им да причиняват нежелани странични ефекти. Въпреки че това не е доказано, много мъже все още вярват в този мит.
Оттогава изследванията показват само положителен прием на соев протеин за мъже, като например намаляване на риска от рак на простатата и защита на сърдечно-съдовата система. Соята е не само отличен източник на протеин за веган атлети, но и увеличава мускулния растеж, когато се комбинира с млечен протеин. С други думи, приемането на 25 г соя и 25 г суроватка е по-добре от приемането на 50 г соя или суроватка.

Съвет: Соята трябва да бъде част от вашата диета, ако целта ви е да натрупате мускулна маса. Използвайте смес от соев и суроватъчен протеин преди и след тренировка, приблизително 25-50 g от сместа 30 минути преди и / или непосредствено след тренировка. Чувствайте се свободни да използвате соеви продукти и през друго време на деня.

Грешка 3 - Нециклична добавка

Факти: Някои добавки не действат, когато ги приемате всеки ден, това може да се дължи на психологически или физиологични фактори. За някои добавки тялото ви се адаптира, което води до намаляване на ефективността. За да избегнете това, трябва да консумирате добавки циклично. С други думи, когато използвате добавката за един месец, следващия месец трябва да дадете почивка на тялото от тях. След няколко седмици тялото ви ще реагира много по-силно на тази хранителна добавка.

Съвет: Използвайте паузата между приемането на добавки в продължение на няколко седмици, така че тялото ви да получи нов тласък, когато ги приемате отново.

Грешка 4 - Неправилна продължителност на добавката

Факти: Времето, в което приемате добавките, е много важно. Ако сте изпили предтренировката твърде рано, тогава до момента, в който започнете да тренирате, целият ефект от нея вече ще премине.

Дори витамини и минерали трябва да се приемат своевременно. Вашето тяло се нуждае от мазнини, за да абсорбира мастноразтворими витамини (A, D, E и K); ако мазнините не влизат в тялото, тогава витамините няма да донесат никаква полза. Други добавки, като ZMA, действат най-добре на празен стомах и преди лягане.

Съвет: Следвайте препоръките на етикета за всички добавки.

Грешка 5 - колкото повече, толкова по-добре

Факти: Почти всички добавки работят по-добре, когато използвате правилното количество в точното време на деня. Всъщност повечето добавки могат да имат нежелани странични ефекти, ако ги използвате повече от препоръчителните.
Понякога предозирането всъщност причинява повече проблеми, отколкото решава, отдалечавайки ви от постигане на желаната цел.

Съвет: Следвайте препоръките за дозировката на етикета или използвайте информацията за дозата от надежден източник.

Грешка 6 - Замяна на обикновена храна с добавки

Факти: Следователно добавките се наричат ​​така, защото трябва да допълват ежедневната ви диета. Те не са предназначени да заменят цяла чиния с храна. Необходими са добавки за запълване на пропуските във вашата диета.

Можете да използвате протеинов шейк като закуска преди или след тренировката. Това е най-добрият избор, защото той осигурява на тялото ви точно това, от което се нуждае в този момент.

В същото време може да изглежда, че получавате всичко необходимо от протеиновия си шейк, но все пак пропускате няколко важни неща:

  • допълнителни хранителни вещества, намиращи се в храната;
  • всички неизвестни фитонутриенти, ползите от които все още не можем да знаем.

Съвет: В идеалния случай трябва да правите поне три хранения от пълноценни храни всеки ден. Допълнете ги с добавки като протеини и мултивитамини.

Грешка 7 - Спиране на добавките поради липса на моментален ефект

Факти: само няколко добавки дават ефект веднага след консумация; те включват кофеин и никотинова киселина. Други добавки дават постепенен ефект, който започвате да усещате по време на тренировка; сред тях са енергиите на креатин, азотен оксид и усилватели на тестостерон.

Много други добавки няма да ви дадат бърза обратна връзка. Например, няма да усетите ефектите на глутамин, витамин С или аминокиселини с разклонена верига (BCAA), когато ги пиете 30 минути преди или след тренировката. Те обаче ще покажат добри резултати, ако ги приемате редовно.

Съвет: Няма да можете да усетите ефекта от спортните добавки, ако ги използвате в продължение на седмица или месец. За да видите резултата, трябва много повече време, така че бъдете търпеливи.