Вредите и ползите от яйцата

Варените и пържени яйца са едно от най-обичаните ястия, използвани за закуска. Около четиридесет милиарда пилешки яйца се произвеждат ежегодно у нас, което ни позволява да задоволим нуждите на хората от любим продукт за закуска.

Неизменно е изненадващо неизменно високото търсене, което съществува през много поколения. Яйцата могат да бъдат приготвени по различни начини, съдържащи осем основни аминокиселини, протеини и витамини. Като се има предвид толкова богат състав, тяхната полезност често се поставя под въпрос.

Това се дължи на високата концентрация на холестерол, който съдържат. Това, разбира се, не може да бъде отречено, но за да се разбере колко големи са тези щети, е необходимо да разберем този въпрос много по-задълбочено.

съдържание

 • 1 Какво е холестеролът и неговата роля в организма "> 2 Какви са ползите от пилешките яйца?
 • 3 мускулна печалба
 • 4 Колко яйца мога да ям всеки ден?
 • 5 Как да изберем пилешки яйца?
 • 6 пилета, отглеждани без клетка, или на свободна дивеч?
 • 7 Как да готвим яйца най-добре?
 • 8 Какви храни могат да повишат холестерола?
 • 9 Какви храни понижават холестерола?
 • 10 Обобщение

Какво представлява холестеролът и неговата роля в организма?

Холестеролът, както е дефиниран от Американския национален институт по здравеопазване, е мастно и восъчно вещество, което присъства във всяка клетка в тялото. Звучи доста грубо, но не е толкова страшно.

Холестеролът се произвежда естествено в човешкото тяло, за да се осигури нормалното функциониране. Той е неразделен участник в много процеси, необходими за синтеза на хормони и храносмилането на храната. Количеството на собствения ви холестерол е около един или два грама, който се разпределя в тялото в доста малки порции, наречени липопротеини. Те са представени от два вида - с ниска плътност или LDL, с висока плътност или HDL.

Първият вид липопротеин се счита за "лош", което се дължи на повишаване на концентрацията на LDL в организма, вероятността от образуване на плака в артериите. Тези негативни последици пречат на притока на кръв от сърдечния мускул, на фона на което могат да се развият сериозни сърдечни заболявания. Вторият тип (HDL) се счита за „добър“, тъй като транспортира холестерола до черния дроб и след това се отделя от тялото.

Холестеролът сам по себе си не предизвиква сериозни притеснения, докато не се натрупва в организма във висока концентрация. Консумацията на храни, съдържащи много холестерол, автоматично намалява производството на собствен, за да компенсира.

Индивидуалните генетични характеристики, стил и начин на живот, диетата влияят на "поведението" на организма, когато то започне да регулира потока в зависимост от това колко холестерол идва отвън. По този начин нивото на производството на LDL става по-високо от HDL. Дисбалансът на липопротеините може да причини тъжни последици. Това е, което се счита за основната причина, поради която не можете да ядете много пилешки яйца.

Според данните в Medical News Today, едно средно яйце съдържа приблизително 164 милиграма холестерол и тъй като се препоръчва да се консумират не повече от 300 милиграма всеки ден, чифт яйца за закуска може да надвиши целия максимален дневен лимит. Това веднага става ясно защо жълтъците не са основна част от диетата на културистите, които си позволяват не повече от два жълтъка.

Всъщност новината не е чак толкова лоша, но според Франсиско Лопес Джиминес, д.м., клиника Майо, яденето на пилешки яйца има минимален ефект върху повишаването на нивата на холестерола в кръвта в сравнение с ефекта на наситените мазнини и трансмазнините.

Каква е употребата на пилешките яйца ">

Този продукт съдържа много протеини, чието количество на едно яйце е около 5, 53 грама. Високата хранителна стойност на яйцата се дължи и на наличието на аминокиселини - строителният материал, необходим за осъществяването на различни биологични процеси, който играе важна роля за поддържането на функционирането на организма.

Medical News Днес сочи други свойства на яйцата, които правят продукта здрав. Те съдържат:

 • провитамин А, витамини В2, В5; B12, E и D;
 • фолиева киселина;
 • фосфор, холин, лутеин, йод;
 • биотин, желязо, селен.

Благодарение на комбинацията от витамини и хранителни вещества, използването на яйца ускорява метаболизма и енергизира.

Мускулна печалба

Сред феновете на пиршества с яйца, известната треньорка Джилиан Майкълс. Статия, написана от нея, съдържа факта, че тялото задължително изисква холестерол. В противен случай той ще спре да синтезира такъв хормон като тестостерон, който е отговорен за изграждането на мускулна маса и попълването на енергийните резерви.

За ядене на яйца за мускулен растеж е необходимо изцяло. Отказ от подобни предимства, които този продукт предоставя, разбира се, не трябва да бъде. Възможно е да се насладите на пилешки яйца и да получите всички ползи, без да навредите на тялото, но при спазване на определени ограничения.

Колко яйца мога да ям всеки ден ">

Ежедневният прием на пилешки яйца няма нищо общо с холестерола и заболявания на сърдечно-съдовата система. Това е мнението на Джон Берарди - основател на Precision Nutrition, както и доктор на науките. Въпреки това, дори имайки това предвид, яденето на една и съща храна всеки ден, дори когато е здравословна, не трябва да бъде.

Статията на д-р Сюзън Робъртс описва изискването за разнообразие доста добре. Значението му се свежда до факта, че нито един продукт не съдържа оптималното количество хранителни вещества, което ви позволява да осигурите на тялото всичко необходимо. Въпреки това, яденето на разнообразни храни, шансовете за получаване на всеки елемент в нужното количество се увеличават.

Липсата на разнообразна храна ви позволява да не се нахраните с определени ястия, вкусът на които бързо се притеснява, а също и да получите балансирано количество хранителни вещества и вещества. Не се препоръчва да ядете пилешки яйца или друг продукт ежедневно. Основното е да се спазва умереността. Яйцата, включени в общия списък за пазаруване, трябва да бъдат допълнени с други продукти.

Как да изберем пилешки яйца ">

На рафтовете на съвременните магазини са представени широк асортимент от яйца, опаковани в картон, пяна, пластмасови кутии. Това озадачава купувача, който се губи сред такова разнообразие, без да има представа кое е по-добро. Потребителят, като правило, започва да сравнява продукта по слава, цвят, размер, цена и марка. Този подход не е напълно верен. Яйцата се произвеждат по различни начини, което прави някои по-добри от други.

Наличието на маркировката Омега-3 върху картонената опаковка показва, че на пилетата се дава храна, съдържаща водорасли или рибено масло, ленено семе. Бидейки основна мастна киселина, тоест производството на която не се осъществява в организма, Омега-3 може да идва само с храна. И ако изберете яйца, съдържащи тази основна мастна киселина, те ще се превърнат в полезна добавка към диетата, която е по-вкусна от рибата тон и други продукти.

Естествените яйца са по-скъпи, но и екологични. На пилетата, които ги носят, се дава храна, в която няма торове и пестициди. В допълнение, тези птици не са пълни с хормони и различни антибиотици. Естествените пилешки яйца са много различни от другите. Те имат прекрасен аромат, различават се по тъмно оранжевия цвят на жълтъка. Обикновените яйца, които клиентите вече са свикнали, имат ярко жълти жълтъци. Разликата се състои не само в цвета, но и в състава, който е по-питателен и богат.

Кокошки на свободна възраст ">

Наред с маркировките „Омега-3“ и „натурални“ има и такива яйца, които са с етикет „съдържание без клетка“ или „свободна храна“. На повечето изглежда, че са абсолютно еднакви, но има разлики.

Домашните птици на свободна възраст са пилета, които се отглеждат на открито, обикновено в малка ферма. Това отличава такива кокошки от кокошки носачки, които живеят в пълен курник и дори не могат да се движат нормално.

Малко объркване възниква с бележка, показваща, че кокошките се държат извън клетките. Това е един вид „трик“, тъй като кокошките не се държат в познати клетки и такива маркировки само описват факта, че се намират в малко затворено пространство, където могат да се разхождат малко, а за зидарията са предвидени специално изградени гнезда, чиито размери зависят от разпределеното пространство.

Изборът на пилешки яйца със сигурност се препоръчва според личните предпочитания. Разликите между вкусовете са доста забележими, особено при естествените и свободните, които се различават от останалите. Важно е не само кои яйца ядат, но и как са приготвени.

Най-добрият начин за приготвяне на яйца е ">

Отговорът на този въпрос даде Джилиън Майкълс, която подчерта важността на кои продукти и как се комбинират яйцата. Тя посочи, че пържените яйца в масло и сервирани с бекон, които се състоят от наситени мазнини, влияят негативно на показанията на холестерола. За да направите яйцата по-здрави, трябва да готвите в чугунен тиган, използвайки зехтин.

Мнозина могат да смятат, че използването на зехтин за пържене е безсмислено, но тъй като е богато на антиоксиданти и подходящи мазнини, полезността се увеличава значително, а вкусът практически не страда. Освен това, не забравяйте, че не само пилешките яйца влияят на холестерола.

Какви храни могат да повишат холестерола ">

Продуктите, чиято употреба трябва да бъде ограничена поради факта, че съдържат много холестерол, са:

 • чедър и салам;
 • агнешко и говеждо месо;
 • стриди и скариди;
 • масло.

Сред млечните продукти и сортовете сирене е необходимо да се избират такива, в които процентът на съдържание на мазнини е най-нисък. Това ще бъде първата и много важна стъпка по пътя към правилното и здравословно хранене, което несъмнено ще повлияе положително на цялото тяло.

Какви храни понижават холестерола ">

Най-добрият начин да се сведе до минимум ефектите от повишаване на холестерола е да се ядат храни, които помагат за понижаването му. И ако знаете, че ще има варени скариди за обяд, тогава овесена каша трябва да се сервира за закуска. Такава каша е невероятно полезна за сърдечния мускул, е отлично средство, което намалява липопротеините с ниска плътност (LDL) за месец и половина с 5, 3 процента.

Холестеролът се намалява след консумация на орехи. Изследвания на Американското списание за клинично хранене показват, че консумацията на 40 грама орехи дневно в продължение на поне шест дни в седмицата намалява общия холестерол с 5, 4, а LDL - с 9, 3 процента. За да разнообразите менюто, можете да замените овесените ядки с орехи с бобови растения. Ако се добави половин чаша бобови растения седмично към диетата, липопротеинът с ниска плътност ще намалее с 8 процента.

За да намалите холестерола, трябва да пиете черен чай, тъй като съдържа липиди. Според Министерството на земеделието на САЩ, напитка намалява липидите с поне 10 процента за три седмици.

резюмиране

За да се храните правилно, е необходимо да подходите към консумираните храни с цялата отговорност. Тя трябва да бъде внимателно свързана със състава и ефекта на всеки продукт върху тялото. Няма никаква вреда от яйцата, но те трябва да се консумират пестеливо, което се отнася за абсолютно всяка храна.

Здравословната диета включва баланс, тоест когато продукт със специфичен състав се компенсира от друг, който има противоположни свойства. Храни с висок холестерол се консумират заедно с понижаването им. Невъзможно е напълно да откажете продуктите с холестерол. Всеки има нужда от него, за да функционира нормално тялото.

Не трябва да се страхувате от яйца. Те представляват важен източник на аминокиселини, витамини и хранителни вещества, които помагат на тялото да се справи с различни сложни задачи, осигуряват енергия за целия ден и ви позволяват да изградите мускули.