Формула за ежедневно изчисляване на калории

За съжаление не е възможно точно да се изчисли дневният прием на калории. И стойностите, определени от специални калкулатори, като правило са далеч от истината. Защо ">

съдържание

  • 1 Формула за изчисляване на калориите
  • 2 Определение на понятието "калории"
  • 3 Защо формулите са грешни?
  • 4 Как да изчислите основния си метаболизъм?
  • 5 Изчисляване на индивидуално ниво на активност
  • 6 Как да изберем подходящо съотношение?
  • 7 Какво да бъде резултат?

Формула за изчисляване на калориите

Невъзможно е да изберете правилната диета за отслабване или, обратно, за мускулен растеж, без предварително да се изчисли дневната норма на килокалории. Именно с тази стъпка формирането на диетата започва с основните хранителни вещества, тоест с мазнини, въглехидрати и протеини.

В литературата можете да намерите две основни формули, чрез които се определя нормата на приема на калории. Тези формули се използват от специални фитнес гривни, фитнес оборудване и приложения за смартфони. Всички използвани формули обаче имат огромни грешки, които по правило никога не се споменават никъде.

Определението за "калории"

На първо място, струва си да определите какво е калоричност. Тази дума идва от латинския термин за топлинна енергия. Първоначално думата няма нищо общо с храненето: използва се за обозначаване на топлината, генерирана при изгарянето на гориво. Едва в началото на миналия век калориите започват да означават получената от организма енергия заедно с храната.

Калорийното съдържание на всяка храна е топлината, която би се отделяла при изгаряне на храната в специално устройство. Важно е тялото да обработва храната по различен начин. Делът на абсорбираната енергия може да се различава с 30-50% от съдържанието на калории, посочено на опаковката на продукта.

Защо формулите са грешни "> Как да изчислим основния си метаболизъм?

Основната метаболитна скорост се определя от формулата на Харис-Бенедикт, която отчита броя на килокалориите, необходими на нервната система да работи, да поддържа постоянна телесна температура, да обработва храна и други нужди. Освен това, формулата не включва енергията, която се изразходва за физическата активност на човек.

Основният метаболизъм зависи от възрастта, пола и тена на индивида. В същото време изчислението може да бъде доста точно само за хора, които имат средна физика. Ако човек е слаб или, обратно, е с наднормено тегло, основният му метаболизъм може да се изчисли само приблизително. Същото се отнася и за хора с голяма мускулна маса.

За мъжете и жените нивото на основния метаболизъм се определя от отделни формули. Важно е също да се вземат предвид възрастта, нивото на мастната и мускулната тъкан в тялото и редица други параметри.

Изчисляване на индивидуално ниво на дейност

В класическата формула, използвана за определяне на необходимия брой калории в ежедневната диета, се разграничават няколко вида физическа активност: от минимална, която предполага почти пълно отсъствие на натоварвания, до много висока (тренировките се провеждат няколко пъти на ден).

Може да изглежда, че определянето на нивото на физическа активност е доста просто. За да изчислите нуждата на организма от килокалории, трябва да умножите основната метаболитна норма, която съответства на вашия пол и възраст, с коефициент, който варира от 1, 2 (за минимално ниво на активност) до 1, 9 - за хора, които са подложени на впечатляващи физически натоварвания.

Как да изберем подходящ коефициент "> Как да бъдем в крайна сметка?

Ако основната ви метаболитна норма е около 1700 килокалории, работата ви не изисква физическа активност и ходите на фитнес три пъти седмично, тогава трябва да консумирате от 2500 до 3000 килокалории на ден. Тази цифра е доста приблизителна и не е абсолютна препоръка.

По-важно е да не търсите надеждна формула, а да слушате собственото си тяло. Опитайте се да консумирате около 2500 килокалории на ден, като същевременно оценявате собственото си благосъстояние и динамиката на загуба или намаляване на теглото. Постепенно можете да увеличите или намалите калорийното съдържание на вашата диета, за да намерите идеалната стойност за себе си. Сляпо ръководени от данните, които "издават" приложението, не трябва да бъдат.

Всички устройства, които "определят" нуждата на организма от килокалории, дават само приблизителен резултат. Те вземат предвид основната метаболитна скорост, както и коефициента на физическа активност, който се изчислява приблизително. В резултат на това грешката може да варира от 500 до 1000 килокалории. Ето защо е по-важно да слушате нуждите на тялото си и да наблюдавате промените му, а не да се опитвате да определяте идеалния прием на калории за дневна храна.