Как да съчетаем тренировките по бокс и културизъм

Известно е, че културизмът и боксът принадлежат към различни спортове. Както и при много други видове бойни изкуства, изграждането на масив от релефни мускули обикновено става определена пречка за боксьора. Но в същото време, за да се увеличи значително мускулното усилие от удари в бокса, както и в случай на спортист, който се стреми да бъде в по-тежка категория с тежести, става невъзможно да се направи без тренировки с тежести, поне да се преодолее собствената му тежест. Следователно спортистът все още трябва да комбинира тренировките по бодибилдинг с бокс и тук той трябва да запомни и да се опита да спазва някои определени правила:

  • Удар на боксер определено може да ограничи бицепса, тъй като прекомерно големият му обем не допринася за пълното разтягане на ръката, а силата на удара в резултат на това се намалява. Поради тази причина е по-добре да откажете специални упражнения, които работят за увеличаване на бицепсите, като повдигане на мряна и дъмбели или да ги направите до минимум. Ефективно в този случай ще бъде прилагането на 2-3 подхода с 6-8 повторения и максимално допустимото тегло, което само ще помогне за укрепване на бицепса, но без много увеличаване на обема.
  • Силата на удара на боксьора е пряко зависима от ширината на обхвата на ръката му (по-широк обхват - по-силен удар), във връзка с което един спортист трябва да развие делтоидни мускули, като повдига мряна, гири и тежести над главата си, както и да дърпа нагоре, бутане и да прави преси на пейката. По правило съвременните училища по бокс са напълно оборудвани със спортно оборудване, предназначено за тази цел: щанги, гири, гири, хоризонтални пръти, стелажи и други.
  • Трицепсът е отговорен за пълното разширение на ръката и този мускул също трябва да бъде укрепен. Ефективно укрепете лицевите опори на трицепса от пода и върху неравномерните щанги, както и плътното притискане на пейката - всички тези упражнения често вече са включени в тренировъчната програма на боксьора и следователно няма смисъл да ги изпълнявате отделно.
  • Силните крака на спортиста са ключът към неговата стабилност. Колкото са по-силни, толкова по-трудно е да събориш боксьор и да събориш или да събориш. Ефективно увеличете силата на ритниците, което е особено важно при кикбокса, правенето на клекове.
  • Силните мускули на шията помагат да се задържи ударът на спортиста, който може да се изпомпва само със специално оборудване. Но, въпреки това, такива упражнения като въртеливи движения на главата и наклони вляво - надясно, назад и напред - са полезни и ефективни.
  • Мускулите на пресата трябва да защитават тялото на боксьора и най-вече жизненоважните вътрешни органи и особено черния дроб. Има два начина за изпомпване на пресата: или поради големия брой повторения в няколко подхода, което работи за увеличаване на мускулната издръжливост, или поради малкия брой повторения, компенсирани с тежест (обикновено диск зад гърба ви), което значително увеличава мускулната сила.

Ако боксът е основният, а културизмът е допълнителен спорт, тогава се препоръчва тренировка с тежести два пъти седмично:

  • първата, насочена към тялото и краката (люлеене на пресата и клякания);
  • втората, работеща върху тялото и делтоидните мускули (щампа и повдигане на щангата, както легнала, така и седнала).

Според друга схема, упражненията с тежести се изпълняват след всяко основно трениране по бокс в продължение на 20-30 минути. Тези подходи могат значително да повишат издръжливостта на спортиста.

Ако основният вид бодибилдинг и боксът са само негово допълнение, то след всяка тренировка ще бъде полезно културистът да работи по двойки или върху торбички за 30-40 минути, което ще увеличи издръжливостта му, ще му позволи да губи излишно тегло и по този начин ще му помогне да детайлира мускулите.

Не се препоръчва да се занимавате с бокс преди основното трениране, за да избегнете умора, което е изпълнено със значително намаляване на работното тегло на черупките, както и броя на подходите и повторенията. На културиста също се препоръчва да отделя няколко тренировки седмично за бокс, само за да предотврати мускулната адаптация и да разнообрази тренировъчната си програма.