Изгаряйте мазнините и отслабвайте с бягане

Много хора помнят тичането само когато си позволяват да се отпуснат по отношение на храната. Тоест, основният мотиватор е изяденото парче торта или няколко чаши вино и т.н. Понякога се подготвят за такива празници предварително: тичат наоколо преди планирания празник. Но дали ще бъде ефективно ">

съдържание

  • 1 Какво е изгарянето на мазнини?
  • 2 Кога става изгарянето на мазнини?
  • 3 Изгаряне на мазнини по време на бягане
    • 3.1 Тичане на празен стомах
    • 3.2 Интензивно обучение

Какво е изгарянето на мазнини?

Човешкото тяло има способността да окислява и изгаря мазнините. Последният се използва вместо въглехидрати като гориво. Този процес е аеробен - разграждането на мазнините става под въздействието на кислород. Просто казано, мазнините се изгарят в големи количества по време на енергична активност (бягане, колоездене, скандинавско ходене), в резултат на което тялото се насища с кислород.

Кога става изгарянето на мазнини?

По-голямата част от съхраняваната мазнина се изгаря по време на физическа активност с ниска интензивност. Колкото по-добра е формата, толкова повече мазнини участват в храносмилателния процес. Продължителността на физическата активност също играе роля: колкото по-дълго е, толкова повече мазнини се окисляват.

Изгаряне на мазнини по време на движение

В идеалния случай процесът на изгаряне на мазнини протича по правило с темп на бягане, който е удобен за човек. Според експерти, ако теоретично подбран темп човек може спокойно да поддържа осем часа без сълзи, тогава той е оптимален.

Освен това тялото се възползва от бягането не само по време на тренировка, но и след нея, тъй като продължава да гори мазнини още два до три часа след края на бягането. За загуба на тегло също се препоръчва да не ядете храна през този период, по-добре е да се ограничите до приема на течности и, може би, малко количество протеин.

Джогинг на празен стомах

Ако формата и здравословното състояние ви позволяват да бягате с бавно темпо преди закуска, което ускорява метаболизма и насърчава изгарянето на мазнини, трябва да спазвате правилата:

  • Сутрешното бягане, което трябва да направите на празен стомах. Максималното време за изпълнение е 40 минути.
  • Максималната консумация на кислород е приблизително 50-60%. За да се определи оптималната интензивност на тренировката, се използва лактатен тест.

Интензивно обучение

Коя опция ще бъде по-добра и по-ефективна: дълго бавно бягане или интензивни спринтове ">

Изводът сам по себе си предполага: оптималното решение е да комбинирате бавно бягане в аеробната зона (това е темпото, когато спокойно можете да говорите по време на тренировка, без да чувствате дискомфорт) и интензивни кратки бягания с почивки. Последното се препоръчва не повече от веднъж седмично.

Има още един важен нюанс, от който производителността на изгарянето на мазнини зависи от качеството на храната и съня. Факт е, че този процес продължава денонощно, като не спира за минута и особено по време на здрав сън. Затова е важно да се осигури правилното хранене и да се предотврати липсата на сън.

В заключение трябва да обърнете внимание на следния въпрос: допустимо ли е да пиете кафе или чай преди бягане?> Зелен чай или еспресо се препоръчва дори преди тренировка сутрин. Защо? Фактът е, че поради кофеина тялото започва процеса на метаболизма. Ето защо не трябва да отказвате такова удоволствие Заслужава си, защото ще подобри настроението ви, а бягането ще ви даде тласък на енергия.