Калорично съдържание на картофи на сто грама

Картофът е многогодишно тревисто грудково растение от семейство Solanaceae, донесено от Холандия от Петър Велики през XVIII век, отглеждано в почти всеки регион на страната, както в частни градини, така и във ферми. Цветята са отровни. Само клубените са годни за консумация. Много от тях харесаха отличния си вкус и изменчивостта на приготвените ястия.

Картофите съдържат ценни за организма вещества. Концентрацията на нишесте в 100 грама от продукта достига 20, а протеина - до 2 грама. Картофеният протеин съдържа абсолютно всички присъщи на растенията аминокиселини. Малка концентрация на витамин С се компенсира от честата консумация на зеленчуци.

Високото съдържание на калий прави картофите полезни за сърдечния мускул. В допълнение, зеленчукът проявява добри диуретични свойства. Кората на розовата грудка включва туберозин. Това конкретно вещество устоява на туберкулозен бацил.

Трудно е да се намери някой, който не обича да вкусва картофи. Въпреки това, като се има предвид фактът, че тези, които искат да отслабнат или да поддържат форма, постоянно изчисляват калорийното съдържание в ежедневната си диета, въпросът за съдържанието на калории в този зеленчук е актуален за много. Особено, като се вземе предвид фактът, че методът на готвене променя драстично енергийната стойност на картофите.

съдържание

  • 1 Калориен варен картоф
  • 2 Колко калории има в пържени картофи "> 3 Колко калории има в пържени картофи
  • 4 Калорични картофи в униформа

Калориен варен картоф

Всяка варена храна винаги е по-здравословна от пържена. Готвенето не води до образуването в храни на висока концентрация на вредни за организма вещества. Картофът не само не се превръща в нежелана храна, но също така запазва съдържание на калории, близко до естественото, тоест на ниво от 70 до 80 килокалории.

В процеса на готвене енергийната стойност, разбира се, намалява, но само с малка стойност. За да може организмът да получи необходимото количество фосфор, въглехидрати, калий, достатъчно е да ядете 300 г варени картофи на ден.

Колко калории има в пържени картофи ">

Картофените филийки, пържени в обилни количества растително масло, са невероятно популярни във веригите за бързо хранене и са ястие с подпис на Макдоналдс. Специален начин за приготвяне на хрупкави картофи увеличава калорийното съдържание на зеленчука в пъти. За 100 грама пържени картофи около 400 ккал. Това обхваща четвъртата част от дневните калории, необходими на човек.

Колко калории в пържени картофи

В пъти повече от този на вареното, той се приближава по количество до пържените картофи. В 100 грама пържени картофи 327 ккал. Кореновата култура придобива допълнително количество енергийна стойност поради пърженето. Следователно, колкото по-голямо е количеството масло, добавено по време на готвене, толкова по-високо е съдържанието на калории.

Еднообразен калоричен картоф

Кореновата култура, приготвена във вода, непречистена от нейната кора, се приготвя най-бързо. Измийте картофите и ги потопете в съд, напълнен с вода. Калоричното съдържание на такова ястие не надвишава 74 kcal за всеки 100 грама продукт.

Този показател за енергийна стойност е наистина нисък, така че можете да ядете картофи в униформите им дори по време на диета. Наред с малко калории, ястието има и други предимства. Той е богат на магнезий и калий.

Най-полезните за готвене на картофи в униформите им са младите грудки. Във външния слой на тези кореноплодни култури се концентрира голям брой микроелементи, които са важни за човешкото здраве.

Стойността на картофите директно зависи от продължителността на срока на годност. Колкото повече време изтече от времето на прибиране на реколтата, толкова повече вредни вещества се натрупват в горния слой. Яденето на такива необелени кореноплодни не се препоръчва.