Мускулна диета

Основната цел на всеки спортист, занимаващ се с фитнес или бодибилдинг, е красиви мускули и изваяно тяло. Мускулната печалба е важен елемент за постигане на целта ви. Всъщност с течение на времето това ще помогне за ускоряване на метаболитните процеси в организма, което ще има благоприятен ефект върху изгарянето на мастните клетки и загубата на тегло. В допълнение към подобряването на здравето, изграждането на мускули значително подобрява външния вид на човек и в резултат на това повишава самочувствието му.

Ключовият момент за увеличаване на мускулната маса е всяка физическа активност и силови тренировки. Без правилното хранене обаче няма да успеете. И за да постигнете видими резултати, ще трябва да комбинирате физическата активност (4 тренировки през седмицата) с добре подбрана диета.

Същността на диетата за мускулите е да се консумира максимално количество протеин, който ще служи като градивен елемент на релефно тяло. Затова при съставяне на диета е важно да се вземе предвид този момент, включително храни, богати на протеини и аминокиселини. В този случай човек трябва да действа със скорост 2 g протеин (не храна) на 1 kg телесно тегло. Това количество трябва да се консумира всеки ден. В същото време обърнете внимание на факта, че източниците на протеин трябва да бъдат храна не само на животни, но и от растителен произход в определена комбинация. Само тогава ефективността на вашата диета ще бъде максимална.

Съвети за мускулна диета

Като се вземе предвид основното правило на протеиновата диета за растеж на мускулна маса, е необходимо да се вземат предвид и още няколко важни точки относно диетата и характеристиките на нейното разпределение. Тези съвети включват:

  1. Започнете деня с голяма порция протеини. Закуската на спортиста трябва да включва храни с максимално съдържание на протеини (20-30 г на хранене). В този случай най-голяма полза ще имат яйцата и протеиновите шейкове, взети в рамките на час след вдигането.
  2. Всяко следващо хранене трябва да включва и богати на протеини храни (20 г на порция). Така менюто за обяд и вечеря трябва да включва ястия от месо, птици, риба и морски дарове.
  3. Не забравяйте за протеините и по време на допълнителни хранения (закуски). Тя не трябва да бъде изключително протеинови продукти, но малко количество от този елемент все пак трябва да присъства в тях. Например, използвайте чаша кефир, нискомаслено кисело мляко, шепа орехи или варено яйце за закуски.
  4. Планирайте основното хранене с лъвската доза протеин след силовите тренировки.
  5. Не пренебрегвайте протеиновите добавки, ако сте вегетарианец или не ядете животински храни по други причини.
  6. И, разбира се, не забравяйте за комбинацията от протеинови продукти от различен произход. Тоест, както бе споменато по-горе, вашата диета не трябва да се състои само от нос и риба, но също така да включва млечни продукти, яйца и растителни храни.

Меню за прогнозна протеинова диета

Има много възможности за меню с протеинова диета. Основното е да следвате описаните по-горе съвети и вашето хранене ще стане вашият основен помощник в придобиването на красиво и изпомпано тяло.

И за да опростим задачата си, ви предлагаме приблизително меню на протеинова диета.

  • За закуска гответе овесена каша (1 чаша), хапнете и резен пълнозърнест хляб, две цели яйца и две протеини. Завършете закуската си с половин грейпфрут.
  • За обяд гответе необразен ориз и пуешко месо. В менюто добавете спанак, няколко филийки моцарела и супена лъжица мед.
  • За вечеря можете да изпечете зеленчуци и порция риба на скара.

В заключение отбелязваме, че подобна диета не само ще помогне за изграждането на мускули, но и да отслабнете, укрепвайки здравето ви. Ако обаче основната цел са стоманените мускули, тогава не забравяйте за допълнителния прием на специални добавки и правилното разпределение на натоварванията.