Болки в коляното

Болката в коленете е доста често срещано заболяване, причинено от различни причини. Те могат да се появят в резултат на мускулно напрежение, тендинит на колянната става, наранявания на хрущялите и връзките, които могат да бъдат причинени в резултат на активни физически спортове и други дейности.

В зависимост от начина на живот на болката, болката може да причини нарушение на обичайния ритъм. Силната болка може напълно да ограничи човешката дейност. За спортист дори лека болка в колянната става може да се превърне в пречка за посещение на фитнес и извършване на упражнения.

За да се отървете от болката в коляното, трябва да знаете точната причина, която го причинява.

съдържание

  • 1 наранявания на лигамента
  • 2 Руптура на хрущяла
  • 3 Артрит на коляното
  • 4 Ревматоиден артрит
  • 5 Посттравматичен артрит
  • 6 Остеоартрит
  • 7 Как се поставя "> 8 диагноза? Как се лекува артрит на коляното?
  • 9 болки в коляното - видео

Травми на лигамента

Сълзи и навяхвания на колянните връзки, които държат костта на пищяла заедно с бедрената кост, са най-честите спортни наранявания, които често се проявяват чрез силна болка. Медиалният колатерален, преден кръстосан и задният кръстосан лигамент може да бъде нараняван. Ако лигаментът е ранен, може да се наложи операция.

Разкъсване на хрущяла

Хрущялът, който се покрива от двете страни, е доста твърд, но тъканта с два менисци, която остава гъвкава, може да се нарани и да причини болка. Медиалният менискус покрива вътрешната страна, а страничният менискус покрива външната страна на ставата. Терапията за разкъсване на менискуса включва хирургично лечение.

Артрит на коляното

Дегенеративно хронично заболяване на колянната става, което причинява остра болка, което не позволява на човек да се ангажира изцяло с физическа активност. Има три форми на това заболяване - остеоартрит, ревматоидна и посттравматична. Независимо от формата на хода на заболяването, той е придружен от оток и ограничаване на подвижността, което може да причини болка по време на флексия на коляното.

Ревматоиден артрит

Това е автоимунно заболяване. Проявява се чрез възпаление и удебеляване на тъканите, разположени около ставата. Тази форма на артрит се среща само в 10-15 процента от общия брой случаи, но последствията от него са доста сериозни. При хронично възпаление на тъканите хрущялът може не само да получи сериозни щети, но и да бъде напълно загубен.

Посттравматичен артрит

Развитието му се предхожда от сериозни наранявания на колянната става, включително включително разкъсване на връзките и счупване на костите. Такива наранявания могат да причинят увреждане на хрущяла, последвано от болка, подуване, скованост в подвижността на колянната става.

остеоартрит

Една от най-често срещаните форми на артрит на колянната става, която засяга хрущяла, провокира прогресивното му износване. В риск за хора с остеоартрит са хора на петдесет и повече години. Това се дължи на факта, че с възрастта хрущялът се износва и износва. Основните симптоми на остеоартрит са болки в коляното, известна скованост и ограничено движение, подуване на ставите, обща слабост и болезненост.

Причината за остеоартрит е не само възрастта, но и генетичното предразположение, наднорменото тегло, предишните наранявания, различни инфекции, заболявания като подагра и тумори. Остеоартритът може да бъде резултат от наранявания, претърпени по време на спорт, както и от износване на ставите, което възниква при повишена физическа активност, при хора, ангажирани с усилена работа, например в строителната индустрия или в производството.

Как е ">

За диагностициране на заболявания се вземат рентгенови снимки, интервюира се пациент. Лекарите задават въпроси относно степента на подвижност и гъвкавост на ставите, колко силна е болката. За да разберете от каква форма на артрит страда пациентът, се използват тестове, специално проектирани за това.

Как се провежда лечението на артрит на коляното "> Болка в коляното - Видео