Анаболни стероиди: тренболон, станозолол, примоболан

Set Roberts, основен специалист в разработването и въвеждането на нови лекарства, фармаколог, който има повече от 10 години изследвания в областта на употребата на стероиди, говори за ефекта на стероидите върху човешкото тяло в редица свои творби.

Ефектът на тремболон

И така, производното на нандролона - тренболон, няма метилова група, като е в позиция 19. Има голяма способност силно да се свързва не само с прогестероновите рецептори, но и с андрогенните. Най-вероятно такива силни връзки влияят на факта, че тренболонът действа като антагонист по отношение на прогестероновия рецептор. По правило е общоприето, че гинекомастията се причинява от антагонисти на прогестерон. Всъщност проучванията потвърждават, че тренболонът е причина за намаляване на нивата на естрогенните рецептори в организма. В допълнение, същата тази силна връзка е пряко причината човекът, приемащ това лекарство, да почувства намаляване на либидото си, а в някои случаи дори да го загуби. И това се отнася за почти всички съмишленици на лекарството.

Свободно предлаган на пазара, този андроген не се метаболизира в скелетните мускули до нивото на 3-алфа метаболити. В резултат на това се усеща бързо и забележимо увеличаване на размера и нивото на здравина.

Тестовете, проведени върху живи животни, дадоха резултати, предполагащи, че тренболон е причината за появата на антиглюкокортикоидни ефекти. Няма доказателства обаче, че това лекарство може да има точно същия ефект върху човешкото тяло. Тренболон не може да бъде превърнат в естроген. Въпреки преобладаващото мнение, че е невъзможно да се намали тренболон с 5-алфа, някои учени в своите научни трудове доказват, че този стероид е много по-малко активен в онези тъкани, в които се съдържа голямо количество 5-алфа редуктаза.

Точно същия ефект се проявява и с нандролон. И като се има предвид, че тренболонът също е 19-норстероид, има всички основания да се каже, че той всъщност се свежда до по-слаби метаболити. Това обяснява и появата на гинекомастия, случаи, когато организмът е спрял да произвежда тестостерон, въпреки факта, че естрогенът не може да бъде преобразуван от тренболон. Андроген-естрогенният баланс се нарушава в резултат на намаляване на андрогенната стимулация поради производството на не толкова мощни андрогени с 5-алфа-редукция. Всичко това е причината за повишеното съдържание на естрогенни сигнали в хипоталамуса.

Основният проблем с употребата на тренболон може да се счита, че е почти невъзможно да се получи това лекарство, направено директно за консумация от човека. Такова лекарство се нарича параболан, но е почти напълно недостъпно за консумация. В допълнение, черният пазар понастоящем търгува с тренболан в своята цялост, който е предназначен за употреба от добитък. Това лекарство се нарича Finaplex и в тайните лаборатории този стероид се превръща в инжекционна течност. Това става чрез разтваряне на ипплентантните пелети в разтворителя и след това получената смес се вари. В резултат на това лекарството може да се инжектира в тялото. Освен това не е голям проблем самостоятелно да вземете цялото необходимо оборудване за неговото производство и без много усилия да получите тренболон от пелети у дома. Все пак човек трябва винаги да помни проблема със стерилността на такова подземно производство. Рискът от инфекции, сепсис, абсцес се увеличава. Дори възможността за анафилактичен шок не е изключена и това е пряка заплаха от смърт. Освен това трябва да се помни, че тези разтворители на пелети, които се използват за получаване на инжекционната смес, изобщо не са предназначени за тези цели, следователно рискът от отравяне съответно се увеличава.

Сега тренболонът е достъпен за консумация под формата на енантат, ацетат или хексахидробензилкарбонат естер. Последният се приема или всеки ден, или с еднодневни почивки. Преди това беше продукт за употреба във ветеринарната медицина и се казваше Finajekt. Понастоящем това лекарство не се предлага. Но в тайните лаборатории се произвежда енантат, който може да се консумира не повече от веднъж седмично. Но дори и в този случай неговите активни привърженици, като правило, приемат това лекарство много по-често. Възрастта на хексахидробензил карбонатния етер не беше много дълга. Първоначално пуснат под името Parabolan и създаден специално за човешка употреба, той издържа много кратко време на пазара. Това беше един вид сигнал за тайните производители, които постоянно произвеждат подобни аналози на енантатния естер. Такива лекарства имат още по-кратък век, прилагат се и чрез инжектиране, веднъж седмично или десет дни, а понякога и на всеки две седмици. Заедно с други стероиди, тренболон, който е доста мощен анабол, може значително да увеличи както теглото, така и силата. Но, освен изразените анаболни свойства, тренболонът има и такива странични ефекти като появата на акне, загуба на коса, повишено кръвно налягане и особено това лекарство влияе негативно върху работата на бъбреците и пикочо-половата система. Честно казано, заслужава да се признае, че този ефект няма своето потвърждение в научната литература чрез провеждане на съответните научни експерименти, но е известно, че андрогенната стимулация влияе върху функционирането на бъбреците. Тренболонът, причинявайки хипертония, е доста вреден за бъбреците. Следователно приемането на този стероид трябва да се извършва с изключително внимание.

Ефектът на Примоболан

Под името Primobolan, на пазара се предлага синтетично производно на дихидротестостерон, метенолон. Това е вид ацетатен естер, който трябва да се приема перорално. Преди това обаче имаше версии на това лекарство, които позволяват инжекции. Според мнозина Примоболан е напълно неефективно лекарство, затова се обръща малко внимание на този стероид. В допълнение, високата му цена обезкуражава. Друг недостатък за мнозина е фактът, че този метод на приемане на лекарството не е ефективен поради неалкилиране на 17-алфа метенолон. Изглежда, че 1-метил групата е в състояние да я защити от въздействието на метаболизма до 1- или 2-хидроксиметаболит до определено ниво. Но дори и това да е вярно, ацетатът не показва достатъчна орална биологична активност, следователно, за да се постигне добър ефект, е необходимо да се приемат доста големи дози от лекарството.

Този стероид не ароматизира поради факта, че е производно на дихидротестостерон. В допълнение, той не е твърде прогестационално активен. По този начин примоболанът най-вероятно проявява свойствата, присъщи на инхибитора на ароматазата, поради факта, че той всъщност е производно на дихидротестостерон. Този имот е осигурил репутацията на Примоболан като стероиден „сух фактор“, който притежава напълно незначително инхибиращо свойство. Като се има предвид, че метенолонът първоначално се намалява с 5-алфа, тогава този ензим не го метаболизира по-късно. Струва си да се помни обаче, че този стероид може да се метаболизира директно в скелетния мускул под въздействието на 3-алфа хидроксистероид дехидрогеназа. Но такъв метаболизъм протича значително по-слабо от DHT. В резултат на такива ефекти може да се наблюдава по-слабо съотношение на андрогенни и анаболни активности в по-слабата му молекула. Също така, метенолонът не се свързва твърде много с вещество като глобулин, което свързва половия хормон. Също така няма убедителни доказателства, че метенолонът навлиза поне в леко взаимодействие с прогестероновите рецептори или с глюкокортикоид. Така че primobolan не е много благоприятен за напълняване, обаче, този ефект се обяснява с факта, че мазнините и водата в тялото не се задържат дълго време. Разликата между primobolan е, че той се използва, когато се опитват да получат качествена маса, но в същото време получават малко количество отрицателни странични ефекти, или изобщо не ги получават. Но в същото време ще бъде много по-предпочитано да се използва това лекарство чрез инжектиране. Ако жените използват това лекарство в малки количества, дори е възможно да се избегнат най-незначителните странични ефекти. Според някои изследователи приемането на примоболан в ограничени количества дори не влияе на спирането на производството на естествен тестостерон от организма. А неговият незначителен ефект върху намаляването на произведения тестостерон се дължи на факта, че той не преминава в естроген. Но въпреки това подобно потискане може да се увеличи с увеличаване на количеството на приеманото лекарство. Малко хора знаят, че метенолонът, подобно на оксиметолон, допринася за увеличаване на броя на червените кръвни клетки в тялото. Въпреки това, метенолонът под каквато и да е форма, дори и в таблетки, дори в инжекции, никога не е бил толкова често и достъпно лекарство като останалата част от „резерва“. Освен това това, което се появява на пазара, струва значителни количества и не е достъпно за всички. Methenolone е продукт, който произвежда само ограничен брой производители и е дефицит не само в свободната продажба, но и на черния пазар.

Метенолон енантатът е инжекционна форма на това лекарство, което е известно на пазара като Primobolan Depot. Енантатният етер има способността бавно да се абсорбира от тъканите, което позволява да се въвежда в тялото не повече от веднъж на две седмици. Но мнозина увеличават честотата на приема му с два до четири пъти, като използват стероид няколко пъти седмично. Ако използвате метенолон чрез инжектиране, ефектът ще бъде много по-силен в сравнение с оралната форма на употребата на това лекарство. Това е така, защото инжекциите не са обект на свойството на метаболизма на първо преминаване. И непрекъснато е необходимо да се бори с него. Ако се изпари, етерът ще се превърне в вещество, което е основа за метенолон.

Под формата на инжекции, енантатният естер заедно с метенолона е доста силен стероид. Дозировката на това лекарство е до 100 мл. на седмица за жени и до 600 мл. - за мъже. За да избегнат появата на андрогенния ефект, жените не трябва да използват лекарството по-често от веднъж на 10 дни, а най-добре - дори по-рядко. Като цяло, метенолонът е един от най-сигурните стероиди на пазара. Въпреки факта, че метенолонът не се алкилира при С-17, 1-метил групата е в състояние да причини повишени чернодробни ензими, дори ако лекарството се прилага чрез инжектиране. Този ефект обаче е много по-малък, отколкото при прием на метандростенолон и други С-17-акрилни производни. Разбира се, този стероид не принадлежи към категорията лекарства, които ви позволяват да получите фулминантно действие. Това се дължи на факта, че той задържа вода и няма същата сила като подобни лекарства, които се инжектират в тялото, например, същия тестостерон или нандролон. Но метенолонът има своите фенове и последователи, защото, въпреки липсата на бърза възвръщаемост, той няма значителни странични ефекти, причинени от приема на други стероиди.

Влияние на Stanozolol

Stanozolol е силно модифицирана версия на дихидротестостерон, синтетичен. Първоначално това лекарство е пуснато на пазара под името Winstrol. В него беше добавена допълнителна пръстенова система към традиционната и позната структура на стероидите с присъствието на A-пръстен. Станозолонът има доста слаби свързващи способности, тъй като не се свързва достатъчно добре с андрогенния рецептор. Но периодът на полуживот, който продължава девет часа, може да се счита за доста дълъг, както за този стероид. И това също е един от факторите, които предизвикаха ниската му способност за свързване. Този стероид не може да се превърне в метаболит на естроген чрез процедурата за ароматизиране, в допълнение, той вече е намален до 5 алфа. Следователно, по-нататъшното намаляване не е възможно. Но в същото време той има малка способност за антиароматаза. Също така, Stanozolol се свързва много зле с SHPG, глобулин, който свързва половия хормон. Поради това той в огромното мнозинство от случаите е в свободно състояние. Въпреки че Stanozolol не взаимодейства директно с глюкокортикоидните рецептори, той може да влезе в реакция на взаимодействие със STBP протеина, който свързва глюкокортикоида. В резултат на това свързаният кортизол се изхвърля и започва да циркулира свободно. В същото време има научно потвърдени доказателства, че станозолол упражнява ефект и освобождава кортизола от надбъбречните жлези. В резултат на това нивото му намалява, особено ако приемате това лекарство постоянно. Ако спрете да приемате стероида, можете да получите ефекта на "отскок", в резултат на което производството на кортизол от организма се увеличава драстично. Освен това приемането на лекарството може да причини силна болка във всички стави.

Въпреки факта, че станозолол проявява доста голямо съотношение на андрогенни и анаболни активности, той, очевидно, все още се отнася до андрогените. А неговите антиглюкокортикоидни свойства увеличават индекса на анаболизма поради свързването на андрогенните рецептори. Друг ефект на Stanozolol е способността му да намалява присъствието на тироксин-свързващ глобулин в организма. Но, в същото време, не толкова, колкото се случва, докато приемате други стероиди от анаболно-андрогенната група.

Станозолол може да се приема както в таблетки, така и да се инжектира. Поради липсата на етерификационни свойства, този стероид трябва да се приема всеки ден. Някои производители произвеждат инжекционен станозолол с доста големи кристали, така че иглата с голям диаметър често е необходима за гладка процедура на инжектиране. Също така, станозолол се счита за недостатъчно ефективен, въпреки доброто съотношение на анаболната активност към андрогенния. Но това е така, защото тя няма способността да натрупва вода в тялото.