BCAA Аминокиселини - по-подробно

BCAA аминокиселини (съкращение от английски « разклонена верига амино киселини "- аминокиселини с разклонени странични клони) - една от основните хранителни добавки на всеки културист

BCAA аминокиселините, които се различават по нетипична разклонена структура, включват левцин, изолевцин, а също и валин. Както знаете, само нашето тяло е в състояние да произвежда само част от необходимите аминокиселини, докато други, без които то също не може да съществува, трябва да го въвеждат отвън. Такива аминокиселини принадлежат към класа на незаменимите и именно BCAA са сред тях. В същото време трябва да се отбележи, че те се съдържат в достатъчно големи количества в продуктите, консумирани от всеки човек ежедневно. Изглежда, че правенето им изкуствено няма смисъл, но преди време те все още се появиха на пазара на хранителни добавки. Въпреки това те не получиха популярност и широко разпространение, тъй като не дадоха практически никакъв резултат: нито при увеличаване на масата, нито при увеличаване на силата.

Следващата вълна от интерес към BCAA нарасна, след като сериозната наука стигна до културизма, както повечето други спортове. Търсенето на стимуланти, които насърчават растежа на мускулите и в същото време не оказват пагубно влияние върху организма, ни накара отново да се обърнем към тези аминокиселини. Факт е, че тялото на възрастен човек се нуждае само от 31 милиграма левцин на килограм телесно тегло, докато нуждата от растящо дете е почти четиринадесет пъти по-голяма - 425 милиграма. В случай, че тялото на детето има недостиг на BCAA, растежът му спира напълно, тъй като тези аминокиселини са необходими за регулиране на синтеза на протеини.

По този начин става напълно ясно защо приемът на BCAA не даде правилния резултат по-рано: само за да може тялото да стимулира растежа, огромно количество от тези аминокиселини трябва да влязат в него. Проучванията показват, че само мега-дозите (една порция може да достигне до 15 грама) BCAA са ефективни като стимулатор на мускулния растеж. В същото време аминокиселините започват да се държат като насочени лекарства. По този начин, прониквайки в клетъчното ядро, левцинът стимулира активирането на гени, които са отговорни за растежа на протеина. В тялото на възрастен обаче BCAA не е лесно да се пробие през затворените врати на мускулните клетки, които, защитавайки гените, преминават аминокиселини вътре в изключително ограничени количества. Но при изпълнение на физически упражнения ситуацията се променя драстично.

Силовите тренировки засилват метаболитните процеси и в клетката започват да навлизат различни биохимични вещества, необходими за нейния растеж и жизненоважна дейност. В същото време външната мембрана на клетката по това време донякъде отслабва защитата й, което позволява на нежелани „гости“ да влизат, включително BCAA аминокиселините. Ето защо е изключително важно да ги приемате веднага след тренировка. По това време, изливайки голям поток в клетките на мускулните влакна, те ще допринесат за изстрелването на анаболни гени, които са в състояние на сън още от юношеството.

Освен това учените успяха да открият много други полезни свойства в аминокиселини с разклонени странични клони:

съдържание

  • 1 1. Увеличението на броя на хормоните
  • 2 2. Енергиен тласък
  • 3 3. Намалете телесните мазнини и увеличете мускулната маса
  • 4 4. Аналгетичен ефект
  • 5 5. Намален период на възстановяване
  • 6 BCAA - видео ревю

1. Повишаването на хормоните

Както знаете, тренировките са по-ефективни по-трудното, но има и отрицателни аспекти на високите натоварвания. Факт е, че физическата активност е стрес за тялото, всеки стрес, особено продължителен, в крайна сметка води до намаляване на секрецията на тестостерон, докато катаболните хормони, напротив, се увеличават. Ето защо много културисти в един момент стават в застой, а мускулите спират да растат. За да избегнете това, се препоръчва да провеждате кратки тренировъчни цикли с почивки, без да довеждате хормоналната си система до криза. В същото време е препоръчително да приемате аминокиселини BCAA, чийто редовен прием ви позволява да обърнете процеса: да увеличите концентрацията на тестостерон в кръвта и да намалите производството на катаболни хормони. Естествено, всичко това е възможно само ако мегадозите на BCAA се консумират веднага след тренировка.

2. Увеличението на енергията

Не всички видове "гориво", от които впоследствие се извлича енергия, човешкото тяло има способността да съхранява за бъдеща употреба, като гликоген. Например, основният вътреклетъчен източник на енергия, аденозин трифосфат (ATP), се синтезира в клетките на мускулните влакна директно по време на физически упражнения. В същото време АТФ изгаря много по-бързо, отколкото се появяват транспортни вътреклетъчни процеси. В резултат на забавянето на доставката на "суровини" за образуването на следващата порция енергийни фосфати, мускулната умора започва да се появява и спортистът трябва да завърши тренировката. След получаване на сигнал за катастрофално ниско ниво на енергийни резерви в организма, надбъбречните жлези започват да произвеждат катаболни хормони, които разграждат молекулите на мускулните протеини, а аминокиселините, освободени по време на този процес, се използват за поддържане на метаболизма и повишаване на енергийните нива. За да се предотврати разрушаването на мускулните клетки, е необходимо да се приемат BCAA преди тренировка, чието присъствие ще спаси тялото от необходимостта да синтезира катаболни хормони.

3. Намалете телесните мазнини и увеличете мускулната маса

Както вече споменахме, аминокиселините с разклонени странични клони могат да бъдат използвани от нашето тяло като източник на мускулна енергия. Това е тяхно свойство, което си струва да се отбележи на онези бодибилдъри, които се стремят да поддържат мускулната си маса в периода на плътно "изсушаване". Трябва да се отбележи, че по време на експеримента, когато спортисти, седящи на нискокалорична диета, са получавали BCAA, е установено, че тези аминокиселини не само защитават мускулите от самостоятелно хранене, но и допринасят за намаляването на мастните запаси, преработвайки ги в енергия.

4. Аналгетичен ефект

Както знаете, болката, която се усеща след интензивни тренировки в мускулите, се причинява от микротравми на мускулните влакна. Те имат неравна дебелина и някои от тях са скъсани, неспособни да издържат на напрежението. В местата на разкъсвания възникват точкови възпаления, които се превръщат в източници на болка. Въпреки факта, че след няколко дни тази болка отминава сама по себе си, тя е доста неприятна и някои спортисти приемат всякакви аналгетици, за да я намалят. Въпреки това, повечето от тези лекарства са доста токсични, а някои напълно блокират растежа на мускулите. Значително по-полезен е приемът на аминокиселини BCAA, които, въпреки че не облекчават напълно болката, значително я намаляват.

5. Намаляване на периода на възстановяване

Нашите мускули съдържат доста голямо количество BCAA аминокиселини - до една пета от общия обем. В резултат на проучванията беше възможно да се установи, че по време на изпълнението на силови упражнения има активна консумация на BCAA, следователно възстановяването включва не само попълване на гликогенните запаси в черния дроб, но и възпроизвеждане на първоначалното ниво на BCAA в мускулните влакна. По този начин е възможно да се постигне значително ускоряване на процеса на възстановяване чрез приемане на хранителни добавки, съдържащи тези аминокиселини. Освен това, поради това атлетичният потенциал на мускулите се увеличава и следващата тренировка може да се провежда по-интензивно.

В хода на научните изследвания беше установено, че най-мощният анаболен сред трите BCAA аминокиселини е левцинът. Прониквайки в клетъчното ядро, той упражнява вълнуващ ефект върху анаболните гени, поради което синтезът на протеини започва в мускулната клетка. Левцинът е жизненоважен за растежа на мускулите, а когато е в дефицит, тяхното развитие спира. Трябва обаче да се разбере, че всички BCAA могат да бъдат заменени само с левцин. Както бе установено, протеинът, образуван само от тази аминокиселина, в крайна сметка ще бъде разтворен от специални ензими, ако не се приемат изолевцин и валин. След един месец допълнителен прием на BCAA нивото на кортизол в кръвта на културисти се намалява с петдесет процента.

Един от най-добрите източници на аминокиселини с разклонена верига е суроватъчният протеин, който трябва да се приема както преди, така и след тренировка. Трябва обаче да се внимава серумът да е с добро качество и да съдържа поне седем до дванадесет грама левцин на порция.

BCAA - видео ревю