Тичане с плоски крака: основните нюанси, избора на подходяща обувка

Хората с плоски крака трябва да обърнат повече внимание на избора на обувки. Това се отнася не само за ежедневните, но и за спортните модели. Правилният избор на маратонки е от първостепенно значение за участващите в този вид кардио тренировки, като джогинг.

съдържание

  • 1 плосък крак
  • 2 Обувки с плоски стъпала
  • 3 без плоска подметка
  • 4 Ортопедична стелка
  • 5 Бягане с плоски крака
  • 6 Гимнастика за плоски стъпала
  • 7 Операция на плоско стъпало
  • 8 Заключение
  • 9 Плосък крак: симптоми и превенция - видео

Плоски крака

Най-честата деформационна промяна, засягаща единия или двата крака, проявяваща се в спускането на арката, срещу която „арката“ изчезва. Тази патология води до други последствия. При човек, страдащ от плоско стъпало, механиката на колянните стави започва да работи по различен начин. Това променя разпределението на нормалното натоварване, походката става различна, стойката се влошава.

Около двадесет процента от хората, които живеят в развитите страни, имат плоски крака от една или друга степен. Това допринася за носенето на неудобни и твърде тесни обувки, наднормено тегло, включително наддаване на тегло от жените по време на бременност.

Обувки с плоски крака

Деформацията на стъпалото се проявява при избора на грешни обувки както за бягане, така и за нормално ходене. Ако двойката не е подходяща, тогава се получава свръхпронация на стъпалото, когато перпендикулярното положение на оста се промени, тоест започва да "пада" навътре. Това състояние се проявява чрез бързото износване на външната част на петите.

Лявото и дясното ходило най-често имат различна степен на проявление на плоско стъпало. Това създава известен дисбаланс при изместване оста на глезените, което води до неравномерна деформация на скелета и изкривяване на фигурата. За да избегнете такъв неблагоприятен ефект, трябва да носите специални ортопедични обувки.

Без плоска подметка

Тази препоръка се отнася за абсолютно всяка обувка. Най-опасните са плажни чехли. Трябва да носите само онези модели, чийто стил допълнително поддържа стъпалото. В противен случай съществуващата деформация ще се влоши.

Кракът не трябва да се движи надясно и наляво. Следователно, обувките винаги трябва да бъдат облечени добре. Размерът трябва да бъде избран така, че да има поне един сантиметър пространство в крака, което позволява на пръстите да бъдат свободни.

Ортопедична стелка

Има много ситуации, при които хората с плоски крака трябва да носят плоски обувки. Ако има такава нужда, ортопедичните стелки осигуряват опора за краката. Необходимо е да запомните, че те ще направят обувките много по-тесни.

Препоръчва се да се купуват стелки, изработени, като се вземат предвид индивидуалните характеристики, тоест по поръчка. Когато не е възможно да закупите такива, дори използването на готови модели, предлагани на пазара, ще бъде много по-добре от просто носенето на плоски обувки.

Тичане с плоски крака

Изисква използването на специални спортни обувки. Те трябва да са добре фиксирани на стъпалото, така че глезените да не се движат навътре. Обувките трябва надеждно да поддържат краката, без прекомерна амортизация.

Има обувки за бягане за бягане, които осигуряват допълнителна поддръжка на арката на краката, много известни марки. Най-добрите модели са следните: Saucony Omni 13, Nike LunarGlide 6, Asics GEL-Kayano и New Balance 860v4.

Маратонките за бягане трябва да са оразмерени и пристегнати плътно при носене. Те трябва да отговарят на всички изисквания за такива спортни обувки.

Гимнастика за плоски стъпала

Специалните упражнения не могат напълно да излекуват плоските крака, но помагат да се отървете от усещането за болка, ако има такова, за увеличаване на издръжливостта. Последното е от първостепенно значение за тези, които стоят или бягат.

Специалното обучение включва изпълнението на упражнения, които развиват подвижността на пръстите на краката, джогинг и ходене с бос крак в пясъка. Освен това трябва да ходите на пръстите на краката, както и на редуване от вътрешната и от външната страна на стъпалата.

Работа с плосък крак

Съществуващата технология на операцията е много сложна и се препоръчва само в крайни случаи. В Съединените американски щати обаче е разработена най-новата техника, която позволява да се намали рехабилитационният период след операцията до няколко седмици.

Тази технология, наречена HyPro Cure, включва въвеждането на малък цилиндър от титан в костната ниша на стъпалото без пробиване. Цилиндърът поддържа и не е позволено да спуска арката на стъпалото.

заключение

Плосък крак е една от най-често срещаните патологични промени в механиката на скелета, която беше открита в около двадесет процента от жителите на развитите страни. Тези, които страдат от това заболяване, трябва да ходят и да тичат само в специални обувки или с помощта на ортопедични стелки.

Плосък крак: симптоми и превенция - видео