Възстановяване и подобряване на метаболизма в организма

Метаболизмът се полага в човек от раждането. Скоростта на метаболизма е различна. При някои хора е по-бавно, докато при други, напротив, се ускорява. Колкото по-бавен е метаболизмът, толкова по-висока е тенденцията за наддаване на тегло и, следователно, се изискват много повече усилия за отслабване. Това не означава, че е невъзможно да се промени ситуацията към по-добро.

съдържание

 • 1 Метаболизъм и човешко здраве
 • 2 Правилно хранене
 • 3 Активен начин на живот
 • 4 Упражнения за възстановяване на метаболизма
 • 5 Резюме

Метаболизъм и човешко здраве

Вроденият метаболизъм е само предразположение, но се променя от по-нататъшния начин на живот, който човек води. Нередовното хранене и неправилните ежедневни процедури допринасят за метаболитни нарушения, а пълнотата не е единственото отрицателно последствие. Метаболизмът има пряк ефект върху:

 • степен на активност в ежедневието;
 • продължителност и качество на съня;
 • здравословно състояние на кожата;
 • работата на телесните системи;
 • устойчивост на стрес.

Ако метаболизмът е добър, тогава здравето и сънят са нормални. Когато метаболизмът е нарушен, човек не се чувства добре и страда от безсъние. Последното най-често се наблюдава сред жителите на големите градове. Проблем може да бъде разпознат само когато се появят следните външни знаци:

 1. Силни колебания в теглото. Ако тялото функционира нормално, теглото варира от 2 до 5 кг. При метаболитни нарушения за кратък период човек наддава от пет или повече килограма.
 2. Влошаване на структурата на косата и дермата. Най-често дисбаланс в метаболизма води до появата на акне.
 3. Проблем със съня. При някои хора те се изразяват в повишена сънливост, а при други - в безсъние.

Основните причини, водещи до метаболитни нарушения, са постоянните натоварвания, главно заседнал начин на живот и нерационално хранене, което надхвърля основите на правилното.

Последната точка е най-лесната за премахване. Можете да прибягвате до всяка не строга диета. Много по-трудно е да се отървете от стреса, тоест да успокоите нервната система, а също и да започнете активно да се движите, тъй като ще трябва да положите много усилия.

Подобряване на метаболизма настъпва само когато човек минимизира всички вредни фактори, присъстващи в ежедневието. Най-ефективните начини за постигане на това са нормализиране на диетата и подвижен начин на живот.

Правилно хранене

Мнозина смятат, че те се основават на принципите на строго диетично меню. Това е коренно погрешна идея. За да върнете диетата си в норма, трябва да следвате няколко прости, но доста ефективни правила:

 • Яжте без преяждане. Това е съвсем просто, тъй като на пръв поглед може да изглежда, правилото, за съжаление, е нарушено от мнозина, което се улеснява от две или три хранения на ден. За да спрете преяждането, трябва да започнете да ядете на малки порции поне 5 или 6 пъти дневно. Това помага да се премахне чувството на глад между отделните хранения и има положителен ефект върху психиката.
 • Минимизирайте приема на мазнини. Храните, съдържащи мазнини, трябва да бъдат сведени до минимум или такива храни трябва да бъдат напълно изхвърлени. Например, можете напълно да спрете да включвате майонеза в менюто си.
 • Увеличете количеството протеин. Храните, богати на протеини, имат положителен ефект върху метаболизма и трябва да отчитат по-голямата част от ежедневната ви диета.
 • Спазвайте режима на пиене. Дневната нужда от чиста питейна вода е най-малко два литра. Ако няма достатъчно течност, тялото преминава в спестяващ режим, което нарушава кръвообращението и метаболизма.
 • Винаги закусвайте. Ако прескочите сутрешното хранене, тялото, което изпитва остра нужда от хранителни вещества след сън, започва да работи бавно, тъй като получава сигнал за натрупване на хранителни вещества, което води до мастни натрупвания и бавен метаболизъм.
 • Не яжте късно. Последното хранене трябва да бъде не по-късно от три часа преди лягане.
 • Пийте витаминни комплекси. Такива добавки са отлично средство за организма, което престава да "спестява", както и добро предотвратяване на недостига на витамини.

Ако се придържате към всяка точка, можете да постигнете подобрение не само в метаболизма, но и в доброто състояние.

Активен начин на живот

Можете да се храните правилно и добре, но ако не започнете активен живот, метаболизмът няма да се промени много. Освен това не е необходимо веднага да тичате във фитнеса или да се запишете за фитнес класове.

За да сте активни, достатъчно е да ходите повече, правите сутрешни тренировки, които трябва да включват разтягане. Последното ви позволява да събудите тялото сутрин, да разпръснете кръвоснабдяването, което влияе положително на храносмилателната система. Ако в допълнение към затоплянето, през почивните дни да ходите на джогинг или ходене, след 1-2 месеца значителни резултати ще станат забележими.

Трябва да се разбере, че този режим може да не помогне на всички. Има категория хора, които не трябва да се подобряват, а да възстановят метаболизма, тоест да потърсят съветите на лекар. Наред с препоръките на специалист ще бъде полезно да се следват дадените препоръки, но в много по-сложна форма.

Не е достатъчно само да се храните правилно, ще трябва да преминете към твърда диета и да замените разходките, тренировките, джогите с ежедневни упражнения. Оптималната диета в такава ситуация трябва да бъде съгласувана с диетолог.

Упражнение за възстановяване на метаболизма

За да възстановите метаболизма, е необходимо не само активно и много да се движите, но и да спазвате стриктно ежедневие и да изпълнявате специални упражнения. Правилният режим включва не само почивка и сън, но и разпределяне на определено време за тренировки.

Отслабеното тяло се възстановява много по-бързо, ако следвате определен ритуал всеки ден:

 1. Вземете контрастен душ сутрин, който ви позволява да увеличите кръвообращението и ще повлияе положително на тялото.
 2. Изпийте поне една чаша вода преди сутрешното загряване с разтягане.
 3. Не правете тежки упражнения сутрин. Те изискват изразходването на голямо количество енергия, която будният организъм все още няма.
 4. Извършвайте часова разходка или джогинг вечер.
 5. Отидете на фитнес или басейн. Упражнението във фитнеса е най-добре с треньор.

Тежките упражнения трябва да се оставят за вечерта. Това е идеално време за укрепване на тялото и мускулите. Вечерните тренировки помагат да се компенсира липсата на движение през деня, да се облекчи стреса, да се преодолее безсънието.

Добро допълнение би била сауна или вана, особено инфрачервена. Такива процедури имат положителен ефект върху кръвообращението. Масажите също ще бъдат полезни.

резюмиране

За да възстановите или подобрите метаболизма, трябва да се съсредоточите върху три основни точки:

 • правилно хранене;
 • физическа активност;
 • стриктно ежедневие.

Ако следвате всички правила на всяка от трите точки, добра физическа форма и добро настроение са гарантирани.