Мога ли да пия креатин с изтекъл срок на годност?

Всяка спортна добавка има своя дата на изтичане. И ако някои спортисти веднага се отърват от продукт с изтекъл срок на годност, тогава по-голямата част от спортистите продължават да използват такива комплекси без никакви негативни последици. Можете да закупите добавки с изтекъл срок на годност дори в специализиран магазин.

Те се продават със значителна отстъпка. Това е много изгодно за начинаещи спортисти, които все още нямат голям бюджет и могат да закупят целия набор от необходими комплекси за минимална цена. Всички добавки имат свои собствени свойства, така че приложимостта на такъв подход трябва да се разглежда индивидуално за всеки продукт.

Креатинът е комплекс, който се приема както от начинаещи, така и от опитни спортисти. Въпреки това, когато решавате да закупите добавка с изтекъл срок на годност, първо трябва да проучите колко е безопасна.

съдържание

  • 1 Мога ли да използвам креатин монохидрат с изтекъл срок на годност
  • 2 Място за съхранение на креатин
  • 3 Фактически срок на годност на креатин
  • 4 Резюме

Мога ли да използвам креатин монохидрат с изтекъл срок на годност?

Въз основа на многото прегледи на спортисти по културисти и вдигане на тежести, спортистите нямат притеснения относно приема на креатин с изтекъл срок на годност. Освен това, ако се съди по оставените коментари, подобна добавка не предизвиква странични ефекти. Ефективността, разбира се, в някои случаи може значително да намалее, но не се отбелязват отрицателни ефекти върху организма.

Пиене на креатин, ако срокът на годност е приемлив и безопасен. Основното е да разберем, че говорим изключително за продукт, пуснат от известни производители, включително Power System, Dymatize, Multipower, ON (Optimum Nutrition) и други. Такива добавки се произвеждат предимно в Европа или в Съединените американски щати. Ако творческата добавка с изтекъл срок на годност идва от неизвестна производствена компания, такъв комплекс трябва да се изхвърли. Той може да бъде опасен и с лошо качество, дори когато не е изтекъл.

Местоположение за съхранение на креатин

Безопасността на добавката до голяма степен зависи не само от срока на годност на производителя, но и от правилното съхранение. Креатинът трябва да бъде на сухо място, защитено от пряка слънчева светлина. Комплексите са най-добре запазени, когато опаковката е затворена.

Когато отваряте креатин с изтекъл срок на годност, трябва да обърнете внимание на външния вид на сместа. Тя трябва да е суха, а цветът трябва да е подобен на новия продукт. Ако добавката има гъбичка или други следи от "разваляне", не можете да използвате такъв комплекс.

Действителен срок на годност на креатин

Производителите на креативни добавки като правило предписват приблизително, а не валиден срок на годност. И ако говорим за колко време комплексът поддържа ефективността, след това може да се добавят няколко месеца към датата на производство, посочена на опаковката, в която продуктът може безопасно да се използва без никакви страхове.

Разбира се, ефективността на креатина ще бъде намалена, но не трябва да възникват проблеми. Това се отнася за абсолютно всякакви спортни добавки и храни по принцип. Много експерти твърдят, че при правилно съхранение креатинът може да се пие три години след освобождаването. Това е два пъти по-дълго от декларираното от производителите 1-1, 5 години. В продължение на 36 месеца добавката креатин остава безопасна, но колкото по-стара е, толкова по-малко ефективна и концентрирана.

резюмиране

Пиенето на креатин с изтекъл срок на годност е възможно, но не винаги е препоръчително. Невъзможно е да се каже със сигурност при какви условия е била съхранявана добавката, колко полезна е била тя за постигане на целите си. Предвид ниската цена на креатина, спестяването не е напълно подходящо. По-добре винаги да получавате „свеж“ и доказан комплекс.