Правилно хранене на културист.

Бодибилдингът е модерна посока в спорта, която е предназначена да подобри човек външно, чрез равномерно развитие на мускулния скелет, увеличавайки техния обем. За да постигнете най-добри резултати, не е достатъчно само да тренирате, а и трябва да се храните правилно, да получите всички необходими микроелементи с храна, да водите здравословен начин на живот.

Необходим е определен баланс в храненето, това е един от компонентите на успеха в постигането на добри резултати от културист. Един културист трябва да получава определено количество калории на ден, изчислено в съответствие с телесното му тегло, достатъчно количество витамини, протеини, мазнини, въглехидрати, така че тялото да има от какво да изгради мускули. Повечето витамини се съхраняват в прясно приготвена храна. Ако храната е приготвена предварително, тогава тя губи почти всички свои полезни свойства и се счита за " мъртва ". Такава храна няма да донесе никакви ползи, а ще се депозира само под формата на ненужни мазнини.

Не е позволено да ядете сладкиши, брашно и сладкарски изделия, пържени и пикантни. По-добре е тези продукти да бъдат заменени изцяло или поне частично с пресни плодове и зеленчуци или сок, изцеден от тях. В достатъчно количество протеините трябва да присъстват в ежедневната диета, това е най-важният строителен материал за мускулите (голямо количество се намира в месото, яйцата, рибата) и мазнините, но в по-малко количество, както от животински, така и от растителен произход.

Седейки на масата, трябва да запомните, че преяждането е враг на спортиста. За да не предавате, трябва да ядете бавно, внимателно дъвчене на храна, препоръчително е да имате дневник за храна, в който можете да запишете менюто за една седмица, като се уверите, че е възможно най-разнообразно, а също и не е лошо след всяко хранене, запишете всичко изядено в дневника. Това ще помогне, ако е необходимо, да регулирате захранването, да добавите липсващи компоненти или да премахнете ненужните. И разбира се, трябва да използвате течност, тъй като по време на силовите тренировки може да настъпи дехидратация, ако човек не пие вода.