Извита щанга на мряна

В културизма се използват много трениращи и екипировка. По-голямата част от тренировките се изпълняват с дъмбел или мряна. Обикновено използват черупки с права шия, но някои упражнения се правят по-лесно с извити. Нарича се още EZ-деколте и се среща във всеки добре оборудван фитнес. Мряна с извит пръст най-често се използва за упражнения за трицепс и бицепс. Такъв снаряд помага да се намали натоварването на ръцете и да се сведе до минимум риска от нараняване.

В асансьори за бицепс, изпълнявани на пейката на Скот и стоене, както и френската пейка, която се прави, докато лежите, стоите или седите, използвайте извита лента. Няма потвърдена информация за по-голяма ефективност и следователно за натоварването и производителността на натрупването на мускулна маса от такъв снаряд, но със сигурност има свои положителни качества, които трябва да се вземат предвид.

Ползите от извита шия

Изборът в полза на този снаряд се дължи на няколко предимства:

  1. Лесна употреба. На много спортисти просто е много по-удобно да работят с EZ-бара, което им позволява да вдигат много по-големи тежести.
  2. Акцентно изместване. Извит врат има малко по-различно натоварване на мускулите, следователно, редувайки го с обичайния прав, можете да постигнете равномерно и цялостно изследване на мускулната тъкан.
  3. Security. Формата на извитата шия ви позволява да намалите натоварването, упражнено върху китките, което значително намалява вероятността от нараняване дори при големи амплитуди и тежести.
  4. Надеждност на захвата. Повечето културисти отбелязват факта, че държането на EZ-бара е много по-удобно и следователно по-безопасно, което ви позволява да изпълнявате сложни упражнения с минимален риск от нараняване.

Някои спортисти, работещи с извита лента, смятат, че това помага за подобряване на бицепса, но няма потвърждение или опровержение на този факт. Във всеки случай, работейки с такъв снаряд, можете да разнообразите програмата за обучение.

Коя шия е по-добре извита или права ">

Няма фундаментална разлика между тези две черупки по отношение на теглото, което може да вдигне един спортист. Разликата между лешоядите е структурата. Извитата конструкция позволява по-сигурно захващане с намалено напрежение на китките. По-късата шия ви позволява да постигнете по-голям баланс при повдигане на голяма тежест, тъй като е много по-лесно да „намерите“ центъра на тежестта. Последното спомага за равномерното натоварване на ръцете и прави техническото упражнение правилно.

Най-ценната извита шия е за спортисти, които имат ранени ръце. Този снаряд е чудесен за спортисти, които искат да вдигат големи тежести, тъй като е много по-безопасен и по-малко травматичен. Производителите на спортно оборудване произвеждат лешояди силно и леко извити. Трябва да изберете според собствените си чувства, тоест черупката, с която е по-удобно да работите.

Какво е по-добре за мускулния растеж

Невъзможно е да се каже точно коя от черупките помпа мускули повече. Но като се има предвид фактът, че мускулите растат по-добре, когато са добре отработени, е по-добре да тренирате с редуващи се лешояди, смяна на хватки, ширината на ръцете, позиция, като използвате различни симулатори. Това ще натовари всяка отделна мускулна зона. В противен случай спирането в хода става неизбежно, тоест възниква платово състояние, когато мускулатурата престане да расте.