мелатонин

Липсата на мелатонин води до нарушаване на съня, провокира безсъние, намалява адаптацията на организма към променящите се часови зони. Недостигът на този хормон на епифизната жлеза може да се компенсира чрез приемане на специални лекарства. Те не само нормализират съня, но имат и допълнителни положителни ефекти. За да може инструментът да донесе максимални ползи, първо трябва да се запознаете с правилата за прием, показанията за употреба, възможните странични ефекти.

съдържание

 • 1 Какво е мелатонин "> 2 Характерни особености на хормона
 • 3 Защо и кога е необходимо да приемате „хормон на съня“?
 • 4 Ефекти и полезни свойства
  • 4.1 Значение в спорта
  • 4.2 Ефекти върху либидото
  • 4.3 Ефект върху концентрацията на тестостерон
  • 4.4 Връзка с пролактин
  • 4.5 Ефект върху хормона на растежа
  • 4.6 Ползите от отслабването
 • 5 Показания и противопоказания
 • 6 Инструкции за употреба
  • 6.1 Препоръчителни дози
  • 6.2 Продължителност на курса
 • 7 Под каква форма се произвежда лекарството?
  • 7.1 Лекарства с мелатонин
  • 7.2 Спортно хранене
 • 8 мелатонин в храната
 • 9 Мелатонин по време на бременност
 • 10 Взаимодействия с други лекарства
 • 11 Странични ефекти, рискове и вреди
 • 12 Условия за продажба и съхранение
 • 13 Аналог на мелатонин

Какво е мелатонин?

Мелатонинът е хормонът, отговорен за регулирането на циркадния ритъм на живите организми, тоест за будността и съня. Съединението помага да се отървете от безсънието, което се появява на фона на преумора, раздразнителност от рязка промяна на часовата зона. Поради такива характеристики, той често се нарича "хормон на съня". Мелатонинът е производно на серотонин, произведен от триптофан.

Последният е есенциалната аминокиселина L-триптофан. Най-високата концентрация на хормона в кръвта се случва през нощта, а именно от полунощ до пет сутринта. Най-високият връх се достига в 2 сутринта. През деня нивата на мелатонин намаляват. С други думи, когато човек е буден, мелатонинът се понижава и се повишава по време на сън.

Характерните особености на хормона

Производството на мелатонин е пряко свързано с циркадния ритъм. На светлина, тоест през деня, производството на хормона рязко намалява. В тъмното концентрацията му напротив започва да се увеличава. През лятото, когато дневните часове се повишават, синтезата на мелатонин значително намалява, а през зимата, напротив, се увеличава. Възрастта също играе важна роля.

Колкото по-възрастен човек става, толкова по-малко се произвежда мелатонинът. Това причинява влошаване на заспиването. Човек често е измъчван от безсъние, което се отразява негативно на фазата на дълбок сън. Той става по-раздразнителен. Системите и органите му престават да се възстановяват правилно. Мелатонинът води до намаляване на систолното налягане.

Защо и кога е необходимо да се приема "хормон на съня"?

Мелатонинът е необходим за приемане на хора в следните ситуации:

 1. Хормонът е необходим за тези, които страдат от безсъние, имат трудности със заспиването поради силна преумора и продължително будно състояние. Ако увеличите концентрацията на мелатонин, проблемите със съня ще бъдат значително намалени. Това вещество има седативен ефект и успокояващ ефект върху нервната система.
 2. Свързването е необходимо за всеки човек, който изпитва повишена раздразнителност, било поради промяна на часовата зона или работен график. Хормонът е полезен и за тези, които участват във физическа активност, което води до мускулна умора. Веществото помага да се отпуснете и да се възстановите по-добре насън.

Веществото помага да се справите с умората след тренировки и преумора.

Ефекти и ползи

Основната функция на хормона е да подобрява качеството на съня. Съединението участва активно в нормализирането на процесите на ендокринната система. Мелатонинът намалява емоционалната и физическата активност, но само през периода, когато будността се превръща в пречка за нормалните биоритми.

Хормонът има и положителни странични ефекти. Има антистресов, антиоксидантен, имуностимулиращ, антитуморен ефект. Освен това намалява скоростта на процесите на стареене. Наред с общите свойства, съединението има и специфичен ефект, в зависимост от конкретната физическа активност.

Стойност в спорта

Спортистите приемат мелатонин, основно за подобряване на съня. Такъв ефект пряко зависи от скоростта на регенеративните процеси в организма след спортуване. Колкото по-висока е интензивността на тренировката, толкова по-раздразнена е нервната система. Този ефект се отразява негативно на състоянието на организма.

Качеството на съня след тежка физическа активност става много по-лошо, а възстановяването отнема много повече време. Ако човек изпитва безсъние, тогава спортистът няма да има достатъчно сили за изпълнение на конкретни задачи. Сънят позволява на мускулите да се отпуснат, а вътрешните органи и нервната система се възстановяват. Колкото по-добре спи спортистът, толкова по-бързо се възстановява и атлетичните показатели се подобряват значително.

Ефекти на либидото

Проведено е огромно количество изследвания по тази тема. Те показаха, че няма пряка зависимост между концентрацията на мелатонин и либидо. Приемът на лекарства, които повишават нивото на това вещество, не влияе пряко върху анаболните хормони, които са отговорни за Yomuzhsky libido.

Ефект върху концентрацията на тестостерон

Нивото на мъжкия хормон има положителен ефект върху анаболните процеси, сексуалното желание, сексуалната функция. Както бе разкрито в хода на изследванията, мелатонинът влияе пряко върху производството и не инхибира синтеза на тестостерон. Женски хормон, наречен пролактин, има отрицателен ефект върху мъжкия хормон. Такъв непряк ефект е възможен само при определени дози.

Връзка с пролактин

Няма конкретни категорични резултати по отношение на връзката между мелатонин и пролактин. Някои изследвания показват липсата на какъвто и да е ефект върху женския хормон, но не са уточнени по отношение на продължителността и периода на експозиция.

Младите хора, приемали пет милиграма на ден в продължение на тридесет дни, показват повишаване на нивата на пролактин. Увеличение на женския хормон се регистрира ежедневно. Увеличение на концентрацията на пролактин се наблюдава не през деня, а през нощта, когато нивото на мелатонин достига най-високата концентрация.

Ефект върху хормона на растежа

Хормонът на растежа (хормонът на растежа) зависи от мелатонина. "Хормонът на съня" има положителен ефект върху GR, пиковата концентрация на която настъпва през нощта. И двете съединения се получават през периода на покой. Концентрацията им намалява при проблеми със съня и безсъние, което води до намаляване на производството както на мелатонин, така и на соматотропин.

GH повлиява положително растежа на клетките не само при деца, но и при възрастни. Има катаболен и анаболен ефект, участва в метаболизма на въглехидратите и повишава усвояването на калция в костната тъкан. Хормонът на растежа се изисква не само в юношеска възраст, но и за тези, които активно се занимават със спорт. Основното свойство на мелатонина е, че той има положителен ефект върху качеството на съня и възстановяването му. Този хормон има добър ефект върху производството на хормон на растежа.

Ползите от отслабването

Много изследвания са посветени на това как мелатонинът влияе върху теглото на човек. Хормонът стимулира усвояването на глюкозата и натрупването на гликоген в мускулната тъкан. Веществото стимулира увеличаване на производството на креатин фосфат и енергия, тоест АТФ. Този ефект ви позволява да увеличите енергията по време на физическо натоварване. Това помага да се увеличи продължителността на тренировката, което от своя страна допринася за по-голямо изгаряне на подкожните мазнини. Ефектът от изгарянето на мазнини върху нивата на инсулин и глюкоза помага за намаляване на загубата на тегло.

Показания и противопоказания

Мелатонинът се препоръчва при проблеми с качеството на съня. Ако човек страда от безсъние, той става раздразнителен и започва да изпитва стрес, което провокира безсъние.

Не можете да приемате лекарството с мелатонин за тези, които страдат от захарен диабет, автоимунни заболявания, миелом, лимфом, левкемия, епилептични припадъци. Хормонът е противопоказан при деца, които не са навършили дванадесетгодишна възраст. За подрастващите лекарствата трябва да се предписват само от специалист.

Инструкции за употреба

Хормонът е предназначен да се приема вечер. Най-добре е да приемате лекарството тридесет минути преди лягане. Активното вещество започва да действа след 45-60 минути. Когато приемате хормона, трябва да се избягва директен контакт с ярка светлина. Потиска ефекта след приема на лекарството. Таблетките се отмиват с много вода.

Препоръчителни дози

Инструкцията и оптималната дневна доза на лекарството напълно зависят от това коя диетична добавка или фармацевтично лекарство се приема. Необходимо е внимателно да се проучи колко мелатонин се съдържа в една таблетка. Дневната оптимална и безопасна норма на активното вещество е до три милиграма. В ранните дни се препоръчва да се приеме един до два милиграма, след което да се увеличи дозировката. Максималната доза е 6 mg. Влошаване на благосъстоянието - сигнал, че е необходимо да се откаже приема на добавката.

Продължителност на курса

Мелатонинът се препоръчва да се приема в рамките на месец. По-дълъг курс (до два месеца) е възможен само според указанията на лекар. Освен това, не забравяйте да си направите почивка, равна на седмици. Ако е необходимо, след пауза след седмица курсът се повтаря отново. От три месеца до шест месеца лекарството може да бъде предписано на възрастни хора, които са подложени на лечение за нормализиране на кръвното налягане.

В каква форма се произвежда лекарството?

Добавката се продава под формата на бели таблетки, които след това се измиват с вода. Някои производители произвеждат лекарството под формата на таблетки за дъвчене.

Мелатонинови препарати

Хормонът се съдържа в следните добавки:

 1. Вита-мелатонин, всяка таблетка от която съдържа до три милиграма от активното вещество. Предлага се в САЩ. Един пакет съдържа 30 таблетки.
 2. Меларитъм, съдържащ подобно количество мелатонин като американско лекарство. Руската добавка се произвежда в опаковки от 24 таблетки.
 3. Circadian, швейцарски наркотик. Едно хапче съдържа два милиграма хормон.
 4. Melaxen. Друга американска добавка. Всяка таблетка съдържа три милиграма от веществото.

Тези лекарства се утвърдиха като най-ефективните и изпитани във времето.

Спортно хранене

Хората, които активно се занимават със спорт, се съветват да не приемат фармацевтични препарати, а хранителни добавки. Производителите на спортно хранене разработват и произвеждат свои собствени добавки, които влияят положително на възстановителните процеси след тренировка по време на фаза на съня. Те имат положителен антикатаболен ефект, когато човек изпитва емоционален, физически стрес. Този ефект направи тези лекарства популярни сред водещите активен начин на живот.

Препоръчва се прием на хранителни добавки с мелатонин през нощта (половин час преди лягане). В допълнение, те се препоръчват за използване при полет, ако часовата зона се промени. Преди полета трябва да изпиете добавката за час. Не трябва да пиете лекарството преди тренировка. Инхибирането на физическата активност с дезориентация води до намаляване на ефективността на урока. Не се препоръчва да се пие лекарството сутрин и през деня.

Топ производители и спортни добавки

 • Оптимално хранене със 100 таблетки от 3 mg.
 • СЕГА храни с 60 капсули от 3 mg.
 • Ultimate Nutrition с 60 таблетки по 3 mg всяка.
 • Scitec Nutrition с 90 таблетки, по 1 mg всяка .
 • Универсално хранене с 60 хапчета, 5 mg всяко.

Ако сравним фармацевтичните препарати и спортните добавки с активното вещество, последните са много по-изгодни. Съдържанието на мелатонин във всяка отделна капсула е едно и също, но броят на таблетките в хранителните добавки е по-голям, но в същото време те имат по-ниска цена.

Мелатонин в храната

По-голямата част от веществото е в ориз. Количеството хормон, което влиза в организма с храната, е доста малко. Това не позволява получаването на достатъчна доза, което би помогнало за постигане на положителни ефекти по отношение на подобряване на качеството на съня. Много по-полезно е използването на храни с L-триптофан, който насърчава производството на мелатонин. За да се засили резултатът, е необходимо да се допълни приема на хормона в количество от 1-6 милиграма на ден. Просто е невъзможно да се получат такива дози от обикновената храна.

Мелатонин по време на бременност

Добавката е противопоказана за жени по време на бременност и кърмене. Освен това не се препоръчва употребата на лекарството за онези жени, които планират да забременеят, тъй като хормонът има свойство за контрацепция.

Взаимодействие с други лекарства

Приемът на лекарството с лекарства, които блокират бета-адренергичните рецептори, води до намаляване на производството на хормони. Добавките с мелатонин вървят добре със хапчета за сън, които имат синергичен ефект. Хормонът повишава ефективността на тамоксифен, който има противотуморен ефект. Засилва антибактериалния ефект на изониазида.

Странични ефекти, рискове и вреди

Мелатонинът се счита за безопасен за употреба. Някои хора могат да имат индивидуална непоносимост, изразяваща се в загуба на координация, силна сухота, повръщане и гадене. В сутрешните часове някои хора могат да почувстват повишена умора и влошено здраве. Някои аптечни лекарства причиняват раздразнителност, сърцебиене и раздразнителност, главоболие, замаяност, нощно изпотяване, загуба на концентрация, замъглено зрение, мигрена.

След прием на "хормон на съня" не се препоръчва да шофирате превозно средство. Това се дължи на факта, че мелатонинът влияе върху намаленото внимание и концентрация. Не можете да давате лекарството на деца, тъй като не са известни проучвания за това как ги влияе. Може да забави сексуалното развитие. Предозирането се отразява и на организма, ако приемат повече от 30 милиграма, когато се появи дезориентация, паметта се губи и продължителността на съня намалява.

Условия за продажба и съхранение

Лекарствата се отпускат без рецепта, дори в аптеките. Спортните добавки се предлагат за продажба. Средствата трябва да се съхраняват в опаковката за закупуване, на място, където температурата не надвишава 25 градуса, защитено от пряка слънчева светлина. Обикновено срокът на годност на лекарството е до три години, но само при правилни условия на съхранение.

Аналог на мелатонин

Триптофанът е хранителна добавка, приемът на която в дневна доза от 500 mg насърчава синтеза на серотонин. През нощта този хормон на радостта се превръща в мелатонин. В допълнение, този препарат съдържа витамини B5, B6.