Подобряват ли стероидите в интимния живот?

Възможно е тестостеронът да не стимулира интимния живот толкова, колкото обикновено се смята. Както показва едно от последните проучвания, възрастните мъже с малко по-ниски нива на тестостерон не са почувствали повишено сексуално желание и подобрено качество на сексуалните отношения след прием на стероиди. По време на изследването около 150 мъже на 60 години и по-възрастни приемат тестостеронови добавки (стероиди) дневно, докато останалите 150 получават плацебо. Средно техните нива на тестостерон в началото на изследването са били малко над 300 нанограма на децилитър. Това е приблизително долната граница на нормата.

Три години по-късно не е установена разлика между групите по отношение на мъжете, които оценяват нивото на сексуалното си желание, еректилната функция и качеството на сексуалния контакт. Според изследователите, въпреки факта, че мъжете от групата, приемаща стероиди, говорили за малко по-голямо удовлетворение от сексуален контакт, ефектът е малък и може да бъде случаен. Тези открития са в съответствие с предишни проучвания, които също предполагат, че мъжете с ниски (нормални) нива на тестостерон не усещат подобрение в сексуалната функция след прием на стероиди.

Д-р Елизабет Кавалиер, уролог в болница Lenox Hill, който не е участвал в проучването, казва, че приемането на стероиди може да бъде полезно за мъже, които имат по-ниски нива от изследваните - от 150 до 300 нанограма на децилитър. Но „на всичкото отгоре, той може да помогне малко “, казва тя. Въпреки увереността на някои мъже, че тестостероновите добавки ще ги направят по-силни или смели, „храненето на мъже с тестостерон не означава връщането им към младостта“, заяви Кавалиер в интервю за Live Science. „Мъжете, участващи в експеримента, не е задължително да имат симптоми на понижено либидо, така че лекарите едва ли биха очаквали либидото им да се увеличи“, обясни тя.

Важно е да се отбележи, че сексуалната функция не е била основната цел на изследването, което донякъде ограничава научната надеждност на откритието. Изследването беше насочено по-вероятно да установи дали стероидите влияят върху развитието на атеросклероза - удебеляване и втвърдяване на стените на артериите. Въпреки факта, че по-рано медицинските учени предполагаха, че стероидите могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания при мъжете, няма разлики в степента на развитие на атеросклероза между групите.

Описаното проучване, проведено от учени от Харвардската медицинска школа, е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.