цитрулин

Изграждането на мускулен протеин се състои от аминокиселини, сред които цитрулин не е посочен, но той е важен за тялото на спортиста. Веществото участва в различни физиологични процеси. Той участва в метаболизма на урея, а също така е междинен метаболит при оползотворяването на амоняк, който е токсичен. Аминокиселината е получена през 1930 г. от диня, чието латинско име Citrullus е присвоено на избраното съединение.

съдържание

 • 1 Биологични ефекти
 • 2 Цитрулин в спорта
 • 3 Как да приемате цитрулин
  • 3.1 Оптимални дози цитрулин
 • 4 Възможни странични ефекти
 • 5 Как и с какви добавки се комбинира цитрулин "> 6 Спортно хранене с цитрулин

Биологично въздействие

Цитрулинът е аминокиселина, която е способна да:

 • образуват аргинин, който е основният донор на азот, който подобрява притока на кръв в мускулните тъкани;
 • осигуряват добро изпомпване;
 • повишаване на издръжливостта и подобряване на храненето на мускулите;
 • укрепват имунната функция и разширяват границите на натрупването на енергийни резерви;
 • поддържат положителен азотен баланс.

Съединението присъства в някои ензими. Съдържа се в епидермиса, косата и обвивката на нервните окончания.

Цитрулин в спорта

Аминокиселината е много популярна в спорта. Бодибилдърите използват добавката, за да увеличат производителността, да възстановят скоростта и да подобрят кръвоснабдяването на мускулните влакна.

Произвежда се като цитрулинов малат, взема активно участие в оползотворяването на карбамид, химическо съединение, известно на мнозина като карбамид, и спомага за бързото извеждане на токсините от тялото (млечна киселина и урея). Шлаките се образуват по време на протеиновия метаболизъм, катаболизма и физическата активност. Те влошават възстановителните процеси и намаляват физическите показатели на спортистите.

Цитрулинът, както е определен от учените, е в състояние да се превърне в алтернатива на аргинин. Това се дължи на инверсията на аминокиселината от една форма в друга. Съединението увеличава производството на креатин и хормон на растежа, повишава синтеза на инсулин. В хода на проучванията е установено, че ежедневният прием на 6 g цитрулинов малат може да намали мускулната умора, да увеличи производството на АТФ с 34%, а след тренировка концентрацията на фосфокреатин се увеличава с 20%.

Тези свойства са превърнали цитрулина в мощен енергиен и редуциращ агент. Приема се от powerlifters, bodybuilders и представители на други силови дисциплини за подобряване на постигнатите резултати. Той помага да се съкрати периодът на възстановяване след тренировка и да се правят уроците по-интензивни. Тази аминокиселина намалява рисковете от претрениране, което ви позволява успешно да използвате добавката с аеробни упражнения - колоездене, плуване, бягане.

Някои са на мнение, че цитрулинът е по-добър от аргинин. Той се абсорбира по-добре като донор на азот; не се подлага на разрушаване в черния дроб след абсорбция от храносмилателния тракт. Тази аминокиселина е способна да потиска ензимите, разграждащи азотния оксид. Чудесен вариант би била комбинация от цитрулин с аргинин.

Цитрулинът носи максимална възвръщаемост на петнадесетия ден от употреба. Първите положителни резултати се проявяват на третия или четвъртия ден след началото на курса. Оптималната продължителност на цитрулина е от един до два месеца. Можете да приемате добавката постоянно, без прекъсване.

Как да приемате цитрулин

Тази аминокиселина се препоръчва да се използва на празен стомах двадесет до тридесет минути преди тренировка. Освен това, цитрулинът може да се пие преди лягане и сутрин. Ефектите, получени от добавката, се дължат на увеличаване на аргинин. Това прави спецификата на употреба сходна.

Оптимални дози цитрулин

За да може цитрулинът да даде резултат, трябва да се консумират поне 6 g от веществото на ден. В редица изследвания оптималната доза е увеличена три пъти, което доведе до рязко подобряване на резултатите. Трябва да се има предвид, че концентрацията на тази аминокиселина в много видове спортно хранене е доста малка, следователно няма да се получи максимална полза от съединението, ако е част от друг продукт.

Възможни странични ефекти

Клиничните изпитвания не разкриват никакви странични ефекти от употребата на цитрулин. Няма оплаквания от тези, които приемат тази добавка.

Как и с какви добавки цитрулин ">

За да се увеличи ефективността на аминокиселините, веществото се приема с други добавки. Това ви позволява да подобрите потенциращия и синергичен ефект на цитрулина. Най-добре е да се комбинира аминокиселина с:

 • Карнозин. Благодарение на буферирането на млечна киселина ви позволява да разширите анаеробния праг, да защитите мускулната тъкан от оксидативен стрес.
 • L-карнитин. Включва мазнините в метаболитните процеси, което позволява да се разшири енергийният потенциал, а освен това да се подобрят физическите данни, защита на сърдечно-съдовата система.
 • Креатин. Осигурете увеличаване на мускулния обем и сила.
 • Аргинин. Подобрете храненето на мускулните групи благодарение на азотния оксид, което води до увеличаване синтеза на инсулин, както и растежен хормон.
 • Минерали и витамини. Тези елементи са от съществено значение за всеки метаболитен процес. Най-добрата комбинация от цитрулин е цинкът и витамините от група В.

Спортно хранене с цитрулин

 • Xtend от SciVation
 • NO-Xplode от BSN
 • Нано пари от MuscleTech
 • Superpump250 от Gaspari Nutrition
 • NO Shotgun от VPX