Гейнер - за набиране на маса

Балансираното спортно специално хранене е също толкова важно, колкото и добре проектираните и редовни тренировки. Рационалната диета е необходима не само за спортисти, които са любители на силните спортове, но и за тези, които популяризират активен начин на живот. И за да се храните правилно, трябва да знаете какво е гейнер, как се различава от протеина. Правилната употреба на тази добавка заслужава внимателно внимание, възможни противопоказания за приемането му .

съдържание

 • 1 Съставът на гейнера
 • 2 Принципът на печалбата
 • 3 Кога да приемате гейнер "> 3.1 Как да приемате добавка?
 • 4 Гейнер или протеин, кое е по-добре?
 • 5 правила за избор на печалба
 • 6 Противопоказания и странични ефекти
 • Гейнер състав

  Тази хранителна добавка към спортното хранене е предназначена предимно за тези, които се занимават със силови спортове. Повечето добавки са суроватъчен протеин и въглехидрати - най-важните вещества, от които тялото на всеки спортист изпитва повишена нужда. Наред с конвенционалните производители, производителите на спортно хранене произвеждат многокомпонентни, съдържащи няколко протеина наведнъж. Те рязко увеличават енергийния потенциал на тялото след поглъщане, поради което често се наричат ​​„енергийни инженери“.

  Въглехидратите и протеините не са единствените съединения, които съставляват добавката. Различни печалби могат да включват:

  • повишаване на ефективността на аминокиселините;
  • балансирани мазнини, чието количество е малко и не може да навреди на фигурата;
  • микроелементи;
  • карбоксилна киселина - креатин за стимулиране на енергийния метаболизъм;
  • разнообразие от витамини.

  Комбинацията от въглехидрати и протеини има максимален ефект върху тялото на спортиста, което е доказано в независими проучвания. Той се състои в попълване на енергийните резерви и стимулиране на мускулния растеж.

  Принципът на печатача

  В превод от английски език "печалба" означава "печалба" или "придобиване". Когато се прилага за гейнер, този термин означава, че той допринася за набор от сила, мускули, енергийни резерви. Първоначално тази добавка, разработена за един от първите културисти, е направена от евтин протеин и му е дадено калорично съдържание чрез добавяне на мазнини и захар. Качеството на такава смес беше лошо, а резултатите не оправдаха очакванията.

  За разлика от първите добавки, съвременните гейнери, произведени от известни и надеждни компании, представляват смеси с висококачествен и балансиран състав, които са напълно безопасни за човешкото здраве. Те съдържат протеин, който е претърпял висока степен на пречистване, специални полизахариди с различна дължина на молекулната верига и други ценни компоненти. Тези добавки са незаменими за тези, които участват в състезания, вдигане на тежести, културизъм, енергоемки спортове като бойни изкуства, баскетбол, бягане, футбол.

  На първо място, гейнерът е показан за приемане на ектоморфи - хора с тънка физика, както и онези спортисти, чието тяло не е склонно бързо да натрупва мастни резерви. Употребата на тази хранителна добавка е един от най-добрите начини за сравнително кратко време да се развие както сила, така и маса за ектоморфи. Има много разновидности на гейнер. Благодарение на това всеки спортист ще може да избере за себе си добавка, в която протеините и въглехидратите са оптимално балансирани.

  Използването на гейнер ви позволява:

  • бързо изграждане на тегло за собствениците на тънки тела;
  • попълване на изразходваната енергия, поддържане на високо енергийно ниво при продължителни аеробни упражнения;
  • поддържат стабилен индикатор за тегло;
  • възстановете се възможно най-бързо след тренировка.

  Тази смес се продава в специализирани магазини за спорт. Ако добавите три порции добавка към редовната си диета, резултатите стават забележими след месец. Основното нещо е да не забравяте, че ефектът се постига чрез комбиниране на приема на добавката с пълно редовно обучение. Увеличаването на калоричното съдържание на обичайното меню може да се наложи на спортисти, чиято метаболитна скорост в организма преминава доста бързо. Пълно наклонените мезоморфи и ендоморфи не трябва да приемат гейнер, напротив. Специфичната структура на такива спортисти води до факта, че по-голямата част от постъпващите въглехидрати се отлагат в липиди.

  Кога да вземете печатача ">

  Спортистите най-често използват сместа след упражнения, когато тялото изпитва нужда да попълва енергията, осигурена от въглехидратните съединения в строителния материал под формата на биологично активен и висококачествен протеин. Предимството на този режим на добавяне е способността не само да възстановява силата, но и да потиска процеса на катаболизъм - разрушаването на структурните елементи на мускулната тъкан. Това позволява пълно възстановяване на мускулните влакна.

  Някои силови спортисти вземат гейнер преди тренировка. Този подход има малко по-различно предназначение от предишния. Той се състои в осигуряване на максимално снабдяване с енергия, правейки обучението по-дълго и по-ефективно. Катаболните процеси се потискат в началото на часовете. Въпреки това, за разлика от предишния метод, този метод на използване на сместа има един значителен минус, който се изразява във факта, че по време на тренировка липидите не се губят и, следователно, рисковете от увеличаване на мастния слой значително се увеличават.

  Гейнерът може да се приема четири пъти на ден, тоест сутрин и вечер, преди и след тренировка. Да използвате добавката по този начин могат да си позволят само тези, които нямат склонност към наднормено тегло. В противен случай масата ще бъде спечелена поради увеличаването на телесните мазнини, а не поради увеличаване на мускулите.

  Как да приемате "> гейнер или протеин, което е по-добре?

  Отговорът на този въпрос се дължи на това каква физика има спортистът. Ектоморфите трябва да използват изключително гейнери, защото за пълен набор от мускулна маса, кльощавите атлети по природа се нуждаят както от енергиен субстрат, така и от протеини. Мезоморфите и ендоморфите с повишена склонност към пълнота са по-подходящи за смеси без въглехидратни съединения, тоест състоящи се само от протеин. Комбиниран прием на добавки е възможен, когато генериращият се приема след тренировка, а останалото време смесва протеини.

  Протеино-въглехидратната смес има само един минус. Цената му е доста висока в сравнение с цената на протеини. За да получите значителни спестявания, можете да закупите протеинов концентрат и да получите въглехидрати от обикновени хранителни продукти, при условие че е добре съставено меню.

  Правила за избор на Гейнер

  Придобиването на определен тип смес зависи от желания ефект. Бодибилдърите и powerlifters се съветват да избират добавки с преобладаващо съдържание на протеини. Тези, които се занимават с атлетика, боксьори, състезатели на къси разстояния, футболисти и всички онези, за които приоритет е да поддържат енергийните си нива, са нужни лица за повишаване на теглото с висок процент въглехидрати.

  С марката на продукта трябва да се определи независимо. Основното е да се даде предпочитание на смеси, които се произвеждат от надеждни и реномирани производители. Това ще помогне на рейтингите на най-добрите натрупващи тегло, които можете да намерите в специализирани публикации за културизъм.

  Противопоказания и странични ефекти

  Гейнерът се състои от протеини, въглехидрати, витамини. Тези вещества се намират във всяка човешка храна. Следователно сместа няма вреда или странични ефекти. Освен това добавката към спортното хранене е еднакво полезна както за мъже, така и за жени. Няма ограничения във възрастта на човека, който го приема.

  Вредна смес от въглехидрати и протеини може да бъде само в случаите, когато човек има индивидуална непоносимост към всеки компонент, присъстващ в състава му. Алергичните реакции са изключително редки. Приемът на всякакъв вид добавки не се препоръчва при дисфункция на панкреаса. Тази патология е дори по-рядко срещана от алергиите.

  Хранително отравяне след консумация на гейнер е възможно само ако продуктът е с лошо качество. Следователно е невъзможно да се купуват смеси без подходящ сертификат. Не по-малко важни са условията за съхранение. Когато влагата попадне в добавката, тя се превръща в благоприятна среда за размножаването на патогенни бактерии. Ако е възникнала интоксикация, отървете се от последствията от нея, спрете приема на конкретен продукт.