Дориан ятес

съдържание

 • 1 Антропометрични данни
 • 2 Биография
 • 3 ключови постижения
 • 4 Система за обучение на Дориан Йейтс
 • 5 препоръки за начинаещи от Дориан Йейтс
 • 6 програма за обучение на Дориан Йейтс (1995-1997 г.)
  • 6.1 Сплит
  • 6.2 Работен ден 1
  • 6.3 Ден за тренировка 2
  • 6.4 Ден за тренировка 4
  • 6.5 тренировъчен ден 5

Антропометрични данни

 • Височина - 178 cm.
 • Конкурентно тегло 121 кг, извън сезон 131 кг.
 • Размерът на бицепса е 54 cm.
 • Размер на бедрата - 81 см.
 • Обхват на гърдите - 148см.
 • Размерът на талията е 86 cm.
 • Размер на дръжката - 56 cm.

биография

Пълното име на културиста Дориан Андрю Менгес Йейтс е Дориан Йейтс. Йейтс е роден на 19 април 1962 г. в малкото село Стафордшир, което се намира близо до град Бирмингам, в Англия. Майката на известния спортист работи като инструктор по езда, а баща му почина, когато Дориан беше на 13 години от сърдечна болест. Тогава баща му беше едва на 42 години. Година по-късно семейството се премества в Бирмингам, където след известно време майка му се запознава с мъж. За съжаление, не им беше предопределено да бъдат заедно, тъй като мъжът почина преди сватбата. След като получи тежък морален шок, майка й напусна Бирмингам и се върна в Стафордшир, а Дориан остана в Бирмингам 16 години. През този период Яц просто не работи и където и да се опита, тъй като някой трябваше да плаща сметки. През това време той станал скинхед и се обличаше съответно, а също така постоянно ходеше с обръсната глава. Дориан по едно време дори работеше в кланица, за да изкарва прехраната си.

Този период от живота му бе белязан и от факта, че на 19-годишна възраст той е в младежкия поправителен център на Уат. Той получи 6 месеца поправителен труд за участие в безредиците. Във Великобритания лицата под 21 години се считат за младежи, затова той е изпратен в този център.

Тук той се занимава със спорт. Това беше единственото нещо, което можеше да се направи без ограничения при такива условия, което направиха много други затворници. Благодарение на наличието на сила и фитнес, той успя да спечели всеобщо признание. Докато е в ареста, Дориан често мисли за бъдещето си. Той имаше няколко възможности: или да се заеме с ума, или да прекара остатъка от живота си зад решетките, седейки в единия или другия затвор. Осъзнавайки това, той избра първия и си обеща, че ще бъде изключително спазващ закона гражданин на своята страна.

Както показа бъдещето, това беше правилното решение и след определено време той намери фитнес зала, разположена в мазето, и се записа за него. В тази стая имаше добро спортно оборудване за онова време. Тренира сам и на 21 години участва в състезания. През 1986 г. Дориан Йейтс е първият в британското първенство, представяйки се в категория 100+. На тази възраст той имаше суха мускулна маса от 100 кг, което малко хора постигнаха, още по-малко такъв успех. Още през 1987 г. Яц успява да се сдобие със собствен фитнес. През същата година Яц е много нещастен и наранява бедрото на мускула. Подобни провали често са му се случвали. Изглежда, че всичко! Можете да забравите за тренировките за дълъг период, но той не се отказа и за кратко време успя да се върне към тренировките. За него беше много важно да се върне в предишния си вид и да наддаде на загуба на тегло. За него беше важно да изпълни това, което сам обеща.

През 1990 г. спортистът заминава за Ню Йорк, след което участва в турнира „Нощ на шампионите“. Дориан успя да заеме второ място, като отстъпи само Мохамед Беназис. По онова време Беназиз беше много популярен сред феновете на този спорт и не случайно. След това той успя да получи PRO карта, която му позволи да участва в професионални състезания. През 1991 г. той се състезава в Мистър Олимпия, където също печели второ място, а Лий Хани, осемкратният победител в Олимпия, става победител. Въпреки това Дориан непрекъснато се стреми към победа, въпреки че второто място в този престижен турнир не може да се счита за поражение. За първи път на подобни състезания малцина успяха да постигнат толкова сериозен резултат. Още на следващата година той постигна целта си, като спечели в г-н Олимпия. Този факт показва, че Дориан Йейтс е бил много надарен спортист.

През 1997 г. той отново участва в този турнир, но не без проблеми, тъй като преди това, три седмици преди началото на състезанието, той контузи трицепса. Въпреки силния участък, спортистът не спря да тренира и зае първо място. Това обаче не мина за Яц без следа. Поради сериозността на контузията той трябваше да напусне спорта. През целия състезателен период той спечели 15 първи места и 2 втори места, което показва уникалните данни на спортиста.

Дориан Йейтс си спечели два прякори през това време благодарение на феновете си. По принцип се наричаше „Сянка“. Този прякор излезе с редактора на британското издание Питър Мак Гоач през 1988 година. Наричал се е и Бирмингамският лъв, което се свързва с родния му град.

През 1991 г. той се жени и се раждат дъщерята на Тени и син Люис. Той живееше с цялото си семейство в Сътън Колдфийлд. След известно време той се разведе. В момента тренира сина си Люис. Както можете да видите, примерът на баща му имаше много положителен ефект върху Люис. Много деца следват по стъпките на своите родители и спортът не е изключение.

Основни постижения

Дориан Йейтс е един от най-известните и титулувани културисти на целия свят. Печели престижния турнир "Мистър Олимпия" 6 пъти подред, от 1992 до 1997 година. Той участва в състезания от ниво ABM 17 пъти, като губи само 2 пъти, а след това само в началото на своята спортна кариера. Това се случи през 1990 г. на турнира "Нощ на шампионите", където той загуби от известния тогава Мохамед Беназис. Още на следващата година той стана първи. Той заема второ място през 1991 г., като за първи път участва в турнира "Мистър Олимпия", като губи само от Лий Хани. Следващата година никой не можеше да се състезава с него. До 1997 г. той нямаше достойни съперници и не загуби нито една конкуренция. Участва в турнири на Гран При на Испания, Германия и Англия и ги печели няколко пъти. През 1998 г. той заема първата линия в класацията на професионалисти според IFBB сред мъжете, въпреки че 1997 г. е последната конкурентна година за Yats в културизма. Не много хора знаят, че той е спечелил повечето от своите победи благодарение на своя наставник Майк Менцер, който е разработил методологията си за тренировки по културизъм.

Система за обучение на Дориан Йейтс

Всяко упражнение се извършва в един работещ подход, но преди това е необходимо да се извършат няколко подхода за загряване с малки тежести. Необходима е загрявка, за да се подготвят мускулите за по-сериозни натоварвания. Този спортист не направи излишни твърди подходи, въпреки че в интерес на справедливостта си струва да се отбележи, че тази философия на подхода към тренировъчния процес принадлежи на Майк Менцер, който треньор Дориан Яц.

Всички фази на движенията се извършват с бавно темпо. В този случай е важно да изпълнявате упражненията правилно, тъй като трябва да се справите със сериозни тежести. Най-малкото пренебрегване на техниката на изпълнение на упражнението може да доведе до наранявания, което често се случваше на самия Дориан.

Сплит Дориан Йейтс изпълнява, когато мускулите са напълно възстановени, така че трябва да отделите още малко време за почивка. Освен това е необходимо да има здравословно състояние на тялото и духа. Ако състоянието не предразполага към тренировка, тогава е по-добре да го прехвърлите, но не трябва напълно да изоставяте тренировката.

Препоръки за начинаещи от Дориан Ятс

За да се получи желаният ефект, теглото трябва да се увеличава при всяка тренировка, тъй като мускулите се увеличават след всяко натоварване. В същото време е необходимо постепенно и внимателно да увеличавате теглото на черупките, като не забравяте техниката на изпълнение. Някои упражнения не изискват значително увеличаване на теглото, особено когато става въпрос за малки мускулни групи.

Оптималното тегло е това, с което можете да изпълнявате от 6 до 8 повторения, придържайки се към идеалната техника. Ако теглото се увеличи или намали, тогава това няма да доведе до никакъв ефект. В този случай можете да навредите на здравето си.

Не бива да преоткривате колелото, тъй като има основни, доказани упражнения. Някои начинаещи спортисти, които черпят информация от нищото, започват да измислят нещо, експериментирайки с движения. По правило това не води до нищо добро и спортистите напускат спорта на загуба, като не са постигнали никакви резултати. От спортиста се изисква само внимателно и разумно да изпълнява основни упражнения, без да забравя техниката, което в крайна сметка води до желаните резултати.

Никога не трябва да работите с прекомерни тежести, тъй като това няма да ви позволи да развиете добра координация на движенията и няма да ви позволи да изпълнявате упражнението технически.

Програма за обучение на Дориан Йейтс (1995-1997 г.)

разцепване

Ден 1: Делта, Трапеции, Трицепс, Преса

Ден 2: обратно, обратно делти

Ден 3: Почивка

Ден 4: гърдите, бицепсите, абс

Ден 5: Бедра, Глести

Ден 6: Почивка

Ден на тренировка 1

Загрейте: 10 минути на велотренажер, след което разтягане на всички групи, които ще тренират днес (така преди всички тренировки)

 • Натиснете делтите в симулатора на Смит: 1 * 15 (54 кг), 1 * 12 (108 кг), 1 * 8-10 (153 кг)
 • Окабеляване до седналите страни: 1 * 12 (2 * 35 кг), 1 * 8-10 (2 * 32 кг)
 • Оставяйки ръката отстрани на блока: 1 * 20 (16 кг), 1 * 8-10 (32 кг)
 • Рамене с дъмбели: 1 * 12 (2 * 63 кг), 1 * 10-12 (2 * 83 кг)
 • Трицепс на блока: 1 * 15 (36 кг), 1 * 12 (60 кг), 1 * 8-10 (80 кг)
 • Френска пейка с EZ-бар: 1 * 12 (45 кг), 1 * 8-10 (64 кг)
 • Трицепс на блока с една ръка: 1 * 8-10 (32 кг) или Удължаване на едната ръка в симулатора Nautilus: 1 * 8-10 (максимално тегло)
 • Усукване на пресата: 3 * 20-25
 • Обратни обрати: 3 * 12-15

Както можете да видите, първият подход с намалено тегло е загряване.

Ден на тренировка 2

 • Гърбът на симулатора на чук: 1 * 15 (60 кг), след това издърпването на вертикалния блок: 1 * 12 (100 кг), 1 * 8-10 (128 кг) или (смяна при всяка тренировка) пуловер на Nautilus: 1 * 15 (100 кг), 1 * 12 (144 кг), 1 * 8-10 (198 кг)
 • Наклонено дръпване на прът: 1 * 12 (128 кг), 1 * 8-10 (169 кг)
 • Тяга в чук с една ръка: 1 * 8-10 (110 кг)
 • Хоризонтално издърпване на блок: 1 * 8-10 (максимално тегло)
 • Задни делти на чук: 1 * 8-10 (2 * 25 кг)
 • Развъждане на гири в склона: 1 * 8-10 (2 * 43 кг)
 • Хиперекстензия: 1 * 8 (140 кг - телесно тегло)
 • Мъртво вдигане: 1 * 8 (182 кг)

Ден на тренировка 4

 • Бенка преса лежи на наклонена пейка нагоре: 1 * 12 (60 кг), 1 * 10 (100 кг), 1 * 8 (140 кг), 1 * 8 (191 кг)
 • Бенка преса в седене на чук: 1 * 10 (100 кг)
 • Бенч преса: 1 * 10 (100 кг), 1 * 6-8 (158 кг)
 • Окабеляване на гири легнали на наклонена пейка нагоре: 1 * 10 (2 * 34 кг), 1 * 8 (2 * 50 кг)
 • Кросоувър: 1 * 10-12 (2 * 40 кг)
 • Повдигане на гири за бицепс, докато седите на наклонена пейка: 1 * 10 (2 * 23 кг), 1 * 6-8 (2 * 32 кг)
 • Повдигане на бицепса с EZ бар: 1 * 10 (45 кг), 1 * 6-8 (63 кг)
 • Ръчни къдрици в Наутилус: 1 * 6-8 (54 кг)
 • Усукване: 3 * 20-25
 • Обратни обрати: 3 * 12-15

Ден на тренировка 5

 • Удължаване на краката в симулатора: 1 * 15 (60 кг), 1 * 12 (90 кг), 1 * 10-12 (122 кг)
 • Преса за крака: 1 * 12 (347 кг), 1 * 12 (470 кг), 1 * 10-12 (570 кг)
 • Хак на клекове: 1 * 12 (198 кг), 1 * 8-10 (297 кг)
 • Огъване на краката на лежащия симулатор: 1 * 8-10 (59 кг), 1 * 8-10 (81 кг)
 • Сгъване на единия крак в симулатора: 1 * 8-10 (23 кг)
 • Постоянен пищял в симулатора: 1 * 10-12 (405 кг), 1 * 10-12 (585 кг)
 • Блясък в седенето на симулатора: 1 * 10-12 (112 кг)