Как да се мотивирате към спорта

Думата „ мотивация “ е с латински произход и произлиза от глагола „ moveo “, което в превод означава „ движение “. Като се има предвид този факт, мотивацията може да бъде определена като психоактивен процес, който движи човек, който иска да постигне определена цел. Мотивацията играе решаваща роля във всички сфери на човешкия живот, включително в спорта.

Въпросът за мотивацията е актуален не само за тези, които се занимават със спорт с цел саморазвитие, но и за професионалистите. Тъй като всеки изпитва липса на мотивация в един или друг момент. Има дни, в които човек просто не иска дори да става от леглото, още по-малко да ходи на бягане или да ходи на фитнес. И ако давате отпуснатост на такова чувство, не е нужно да говорите за успех в спорта. В спорта няма място за щастливо или случайно съвпадение. Всичко зависи единствено от собствената сила на волята, стремежа, произтича от мотивациите и мотивациите на спортиста.

съдържание

 • 1 Защо се нуждаем от мотивация в спорта "> 2 Мотивиращи фактори
  • 2.1 Постигане на успех
  • 2.2 Разпознаване
  • 2.3 Растеж и развитие
  • 2.4 Съдържание за качествена тренировка
 • 3 Самодисциплина и работа върху себе си
 • 4 Къде да търся вдъхновение за мотивация?
 • 5 начина за преодоляване на периода на "почивка"
 • 6 В заключение

Защо се нуждаете от мотивация в спорта?

Мотивацията е един от основните моменти в спорта, който дори тренировките е по-нисък по важност. За да постигнете наистина големи постижения, не е достатъчно едно умение и талант. Без желязна сила на волята, постоянство, силен характер за постигане на всякакви височини в спорта е просто невъзможно. И дори ако такива велики спортисти като Ромарио казват, че тренировките са само за китки, това трябва да се приема само за шега.

Получаването на желания резултат в спорта позволява пълна отдаденост, оставяйки собствената си зона на комфорт. Това се отнася не само за онези хора, които се стремят към такива височини като олимпийско злато, но и които искат да имат красиво релефно тяло, за да върнат теглото си в норма. Без значение каква цел човек иска да постигне, резултатът ще бъде равен на това, което са положени и изразходвани усилия.

Мотивиращи фактори

Важни моменти, които позволяват на всеки да намери в себе си волята, за да не загуби интерес или желание да спортува. Те са доста прости и ясното им представяне пред себе си ви позволява постоянно да чувствате желанието да продължите напред и само напред:

Постигнете успех

Успехът, независимо от спорта, е това, което носи на всеки спортист истинско удоволствие и самодоволство, което им позволява да получат признание за всички усилия и време, изразходвани за тренировки. И колкото по-труден е пътят към истинския успех, толкова по-висока е степента на удовлетвореност.

признаване

Когато резултатите станат забележими и значими и хората около тях ги разпознават, това със сигурност се отразява на уважението на спортиста към себе си, позволява му да почувства собственото си достойнство и в някои случаи придобива увереност.

Растеж и развитие

Дългосрочните цели и перспективи осигуряват увереност не само в настоящето, но и в бъдещето.

Качествено съдържание на тренировка

За да не изпитвате скука и нежелание да започнете следващото обучение, трябва внимателно да изберете упражненията. Те трябва да са интересни и разнообразни. Това има положителен ефект върху спортните постижения.

Самодисциплина и работа върху себе си

Това са двата основни ключа за пълното реализиране на себе си в спорта, независимо от глобалния обхват на задачите, поставени за вас самите. И това са доста трудни моменти, тъй като трябва да направите определени жертви. Ако разходките, партитата, хобитата могат да пречат на обичайната рутина, трябва да можете да ги изоставите.

Разбира се, това ще бъде много трудно. Но само такива трудности и ясното осъзнаване, че отхвърлянето на "излишъци" дава желязна воля. Без него в живота е невъзможно да постигнеш нещо стойностно, да се издигнеш до височини, за които можеше само да мечтаеш. Когато това се случи, нищо не може да се сравни с това чувство. Това напълно оправдава всички преживени трудности. Да си победител в живота си струва много!

За да бъдете мотивирани, винаги трябва да имате желание да поддържате себе си в добра форма, да усетите заряда на силата и енергията. И това е истинската истина. Спортистите принадлежат към категорията хора, които се гордеят с това, което правят. Те постоянно изпитват прилив на сили, пълни са с енергия, гледат с увереност в бъдещето, имат ясна представа за своите намерения и цели. Това ви позволява да намерите ясен смисъл на живота, състоящ се в това да живеете в името на постигането на нещо. Подобно отношение отличава спортиста от общата сива тълпа. Да се ​​занимаваш активно и да спортуваш е жизнен живот.

Къде да търся вдъхновение за мотивация ">

Начини за преодоляване на периода на "почивка"

Всеки спортист се сблъсква с момент, когато мотивацията му започва да отслабва, а по-нататъшното желание да се включи непрекъснато намалява. Това може да се случи както в активния период за постигане на целта, когато всички трудности, изглежда, са останали назад, и след пълен триумф - получаване на заветния резултат.

Този етап има ясно изразени „симптоми“ на спада в мотивацията:

 • самосъжаление, което води до факта, че спортистът просто престава да дава всичко възможно в тренировките си за сто процента;
 • липса на удоволствие от тренировките, което се превръща в рутина, а не инструмент за саморазвитие;
 • постепенно намаляване на продължителността на учебните часове, когато вместо определеното време, обучение продължава много по-малко.

Преодоляването на тази рецесия не е много лесно. Основното е да опаковате и да не се отказвате. Не много успяват. В крайна сметка огромен брой хора започват да спортуват, но само няколко успяват да постигнат истински успех. Само седем процента наистина постигат целта си, останалите просто губят времето си. Именно тези щастливи седем процента успяха да изоставят думата „искам“, заменяйки я с „необходимо“.

Ако спортистът има истинска мотивация, той никога няма да бъде спрян от период на повреда или отказ. Той винаги отива по-далеч и знае как да работи върху грешките си. Това е истинска сила на волята, която се състои в това, че трудностите и бариерите не се пречупват, а се закаляват още повече. Освен това има един трик, който ви позволява бързо да преодолеете „празнината“.

За да излезете от период на ниска мотивация, трябва да наблюдавате напредъка. Няма универсална програма за обучение, която да е подходяща за абсолютно всички, без изключение. Следователно, ако класовете престанат да дават резултати, са необходими промени. В противен случай удоволствието от тренировката няма да се върне. Трябва да експериментирате и да изберете точно това, което ви подхожда.

В заключение

Ярък мотивационен пример е изказването на Арнолд Шварценегер, който каза, че не трябва да се оплаквате от лошия метаболизъм и генетика, просто трябва да станете от дивана и да започнете да работите върху себе си, да си поставите цел и да повярвате в себе си. Не трябва да забравяме, че на първо място трябва да победите себе си и тогава никакви трудности няма да са пречка.