Гъвкаво и тънко тяло с разтягане

Произходът на термина „ разтягане “ има английски корени. Това е специален вид часове по аеробика, където цялото внимание е фокусирано върху еластичността и гъвкавостта на тялото, върху мускулното разтягане . Този тип упражнения са подходящи за хора на всяка възраст и не зависят от степента на предварителна подготовка на човек. Занятията могат да бъдат напълно независими по своята същност и могат да бъдат допълнителна тежест за основната система от аеробика или фитнес упражнения.

Независимо от възрастта или гъвкавостта на тялото, подобни упражнения са подходящи за всички. Най-добрият резултат се постига само ако ги изпълнявате ежедневно.

На първо място, трябва да разберете какво искате да получите от тези класове:

 • Стимулират кръвообращението, лимфната циркулация;
 • облекчаване на болката, провокирана от напрежение на нервната система и стрес;
 • забавят стареенето на тялото;
 • поддържа еластичността на мускулната маса;
 • намаляване на стреса върху психиката.

Заслужава да се разбере какъв е този вид аеробика, какви са нейните предимства, защо се занимава с разтягане, какви резултати очаква човек, при условие че упражненията се изпълняват редовно.

съдържание

 • 1 Разтягане: общо
 • 2 Предимства на упражненията
 • 3 нюанси и специфики
 • 4 сложни упражнения
 • 5 Противопоказания

Разтягане: обща информация

От всичко по-горе става ясно - разтягането е комплекс за разтягане и гъвкавост на тялото. Тренировките могат да бъдат спонтанни, като отделен пълноправен комплекс и допълнителни, като допълнение към разработените упражнения. Сравнително казано, всеки от нас, който поне веднъж се опита да седне на канапа, се занимаваше с разтягане. Важен елемент от този вид упражнения е разтягане на мускулите на краката.

Освен факта, че този вид аеробика помага за отлично трениране на мускулите на гърба, ръцете, шията и на цялата горна част на тялото. Постоянните упражнения за разтягане помагат на ставите и мускулите по тялото да не губят подвижност и, което е важно, забавят процесите на стареене.

Часовете по стречинг са включени в тренировъчния комплекс за професионални спортисти и се използват като самостоятелен вид медицинска и здравна гимнастика. Този вид дисциплина прави възможно редуването на релаксацията и разтягането на мускулните тъкани, а това спомага добре за бързите процеси на облекчаване на стреса в тялото и възстановява загубената сила, спомага за отпускане и тонизиране на тялото.

Друг важен факт е, че разглежданият тип аеробика предоставя на всички жени възможност да бъдат стройни и красиви. С редовни занимания във фитнес залата, в един момент ще забележите, че цялата излишна телесна мазнина почти няма, а размерът на мускулната маса се е увеличил. Релефът на мускулите създава визуалното впечатление, че тялото е станало по-голямо. Допълнително предимство на разтягането е фактът, че мускулите не растат в широчина, въпреки редовното им разтягане. Резултатът от постоянните упражнения е великолепна фигура - красиво тяло, омайни завои, идеална талия.

Ползите от упражненията

Комплект от тренировки за гъвкавост и разтягане ще даде на човек:

 • Подобряване на самочувствието, доброто настроение, усещането за комфорт и вътрешно удовлетворение;
 • помощ за изключване на болка, напрежение в различни точки въз основа на елиминиране на мускулни и нервни блокове;
 • активира сърдечно-съдовата система. Работата на периферните вени и артерии е важна, тъй като това помага за премахване на хроничните заболявания и предотвратяване на такива проблеми като тромбоза, атеросклероза и др.
 • връща естествената гъвкавост на организма и спомага за подмладяването на тялото;
 • хармония, стойка винаги ще бъдат великолепни и директни;
 • класовете помагат за развитието на всички мускулни групи, включително тези, които не участват по време на посещения във фитнес залата.

Класовете за стречинг ще бъдат подходящи по всяко време на деня, включително между силовите тренировки. Само за един месец човек забелязва проявата на скритите способности на собственото си тяло. Например, можете лесно и просто да седнете в позиция на лотос или да поставите главата си в скута си. Няма ограничения за подобряване на възможностите, така че с течение на времето и редовни упражнения можете да станете достъпни невероятни тайни на йогите.

Нюанси и специфики

Има няколко разновидности на разтягане, така че е лесно да изберете кой е подходящ за вас, в зависимост от вашите предпочитания и сложност.

Силова гимнастика - упражнения за разтягане и мускулна сила. Такива класове са чудесни за тези, които са се занимавали със систематично разтягане.

Аерострейч - разтягане и еластичност на базата на картини във въздуха. Упражнението не е подходящо за начинаещи, тъй като има висок риск от повреда и нараняване. Този тип разтягане е подходящ за тези, които вече имат основно обучение след практикуване на класическата форма на аеробика.

Начинаещите трябва да бъдат внимателни, да работят постепенно. Недопустимо е да се изискват максимални резултати от тялото за кратък период от време, тъй като големите натоварвания могат значително да повредят мускулите на тялото. Начинаещите, като правило, започват работата си с прости упражнения, издържайки на всяко от тях не повече от 15-20 секунди.

Основни правила за начинаещи:

 • Правилно поставен дъх. Не задържайте и не ускорявайте вдъхновението или издишването. През целия комплекс трябва да дишате ритмично и премерено. Можете да дишате дълбоко по време на почивка между стелажите;
 • упражненията за разтягане се практикуват след аеробика, гимнастика, физическа активност. Това осигурява необходимия приток на кръв към мускулната маса и повишава тяхната еластичност;
 • след упражнение трябва да отпуснете мускулите, да не поемате упорита работа, да изключите силни упражнения, тъй като можете да спечелите пренапрежение на тялото;
 • разтягане на тялото възниква до определен момент - болковите импулси са индикатор за достатъчна степен на натоварване. Появата на болка показва, че човек е достигнал максималната си граница на мускулно разтягане.

Леката болка не трябва да плаши. Съществува концепцията за „приятни” болкови импулси в мускулите и „опасни” симптоми, които показват риск от нараняване или присъствието му. Човек бързо се научава да различава един от друг, след като започне да тренира.

Комплекс от упражнения

Учебните сесии се провеждат на няколко етапа:

 1. Задължителна фаза - манипулация на захранването или загряване: така човек загрява мускулите си, за да избегне повреда.
 2. Системата от упражнения за гъвкавост на тялото - канап, мост, наклон и т.н.
 3. Комплект упражнения за разтягане, които се изпълняват най-добре с партньор.
 4. Класове за мускулна релаксация.

Ефективността на упражнението става очевидна след няколко тренировки. Всеки път тялото придобива по-голяма степен на пластичност. С течение на времето комплексът може да се разшири, да се въведат упражнения за разтягане на балет - това ще направи възможно постигането на по-смислен напредък. Класовете могат да се водят на музика. Музикалният съпровод е индивидуален избор на човек. Всичко подхожда: лесна версия на поп, релаксираща атмосфера, джаз и др. Сега има редица уеб сайтове, в които са изложени всякакви мелодии за фитнес, гимнастика, аеробика.

Прости упражнения за гъвкавост и разтягане на тялото:

 1. Директна позиция, краката леко раздалечени и огънати в коленете. Едната ръка нагоре, сякаш посяга към нещо, тогава ръката свободно пада надолу. Повторете същото за втора ръка. За всяка ръка направете 4-5 пъти.
 2. Станете същата като преди това упражнение. Лявата ръка се опира на колана, а дясната трябва да закопчавате главата си и да се накланяте надясно, положението е фиксирано за 20 секунди. След това направете пауза за 10 секунди. Упражнението трябва да се повтори за другата част. От всяка страна се правят 10 повторения.
 3. Прието е седнало положение, краката са широко разведени, а ръцете са поставени зад главата. Трябва да посегнете към дясното коляно, докато крайната точка трябва да бъде фиксирана, а след това същото към лявото коляно. Извършват се 8 подхода.
 4. Заставайки на четворки, протегнете дясната ръка напред, левия крак назад, като им осигурите най-разтегнато положение, и го задръжте за 20 секунди. Упражнението се прави за всички крайници. Повторете - 8 пъти.
 5. Заемете легнало положение, повдигнете краката си към главата, краката стиснати ръце, това положение се задържа за 20 секунди. Тогава краката трябва да бъдат освободени. Повторете упражнението 8 пъти.

Основното е да се релаксираме и статично да напрягате разтегнатите мускули на тялото. В самото начало на курса е за предпочитане да се занимавате с опитен треньор в областта на стречинг аеробика.

Противопоказания

Не се препоръчва да се тренират хора, които имат наранявания, патологични проблеми с гръбначния стълб или ставите, особено в периоди на обостряне. Също така, не правете упражнения за тези, които имат сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система, тромбоза, херния, артрит, остеопороза. Не можете да тренирате с треска, грип, симптоми на някакви възпалителни процеси или инфекциозни заболявания.