Многокомпонентен протеин

Сложните или многокомпонентни протеини се наричат ​​смес от протеини от различни видове. Тази категория спортни добавки е предназначена да осигури на мускулните влакна хранене с аминокиселини. Основното предимство на многокомпонентния протеин е продължителността на действието.

Това се постига благодарение на присъствието на бавно и бързо смилаеми протеини в състава. По този начин аминокиселините подхранват мускулите от четири до седем часа след спортуване. Сложните протеини са широко разпространени. Те се приемат не само по време на масово увеличение, но и по време на периода на сушене.

съдържание

 • 1 Компоненти на сложни протеини
 • 2 Как да приемаме многокомпонентни протеини
 • 3 Недостатъци на многокомпонентния протеин
 • 4 най-добри многокомпонентни протеинови комплекси

Сложни протеинови съставки

Добавката се произвежда от много производители. По-голямата част от такива комплекси са направени от четири разновидности на протеин:

 • Serum. Той е най-ефективният протеин, характеризиращ се с бърза скорост на абсорбция и висококачествен състав на аминокиселини.
 • Казеин. Той е най-бавният от протеините, който позволява на мускулните влакна да получават хранене за шест или дори осем часа от момента на приема на комплекса.
 • Яйце. И нито бързи, нито бавни протеини. Той се абсорбира сравнително бързо и често се комбинира със суроватка, има висока биологична стойност и доста добър аминокиселинен състав.
 • Соевият. Счита се за най-ниското качество на всички протеини. Обикновено се комбинира с суроватъчен протеин.

Съотношението на компонентите в добавката е променливо. Точните пропорции варират в зависимост от производителя. Някои комплекси принадлежат към групата на бавно усвояването, тъй като съдържат голямо количество казеин. Тези протеинови добавки могат да се използват както по време на мускулна печалба, така и когато спортистът изсъхне. Чистият суроватъчен протеин, както показват различни проучвания, винаги е по-ефективен за постигане на всяка спортна цел.

Как да приемаме многокомпонентни протеини

Многокомпонентният режим на прием на протеин се определя от целта, за която се приема добавката. Ако спортист изгражда мускулна маса, тогава е най-добре да изпиете комплекса преди лягане, който ще осигури аминокиселини с храна през нощта, два часа непосредствено преди тренировка, за да се попълни аминокиселините и да се презареди батериите, както и между отделните хранения. Позволено е да се приема комплексът дори след завършване на обучението, но трябва да се даде предпочитание на бързите суроватъчни протеини, а не на бавните протеини. Количеството протеин в една порция не трябва да бъде повече от 30 грама от веществото. Това се дължи на факта, че както повечето спортисти вярват, тялото не може да абсорбира големи дози протеин за един път.

Използването на добавки от смес от протеини с различна степен на абсорбция за отслабване не се различава от горното. Комплексът се препоръчва да се пие между отделни хранения, 120 минути преди уроците, както и преди лягане. Разликата е, че сервирането трябва да се намали. Ако за наддаване на тегло се препоръчва да се пият 30 грама протеин наведнъж, тогава за отслабване количеството на веществото в една порция трябва да се намали наполовина, тоест - до 15 грама. Неспазването на този съвет ще намали ефективността на комплекса при сушене.

Множество недостатъци на протеина

Смесването на суроватъчен протеин с протеини с различна степен на абсорбция и състав на аминокиселини, както смятат повечето експерти, води до загуба на анаболни свойства. Има пряка връзка между скоростта на обема на мускулната тъкан и скоростта на абсорбция на протеин. Следователно, чистият суроватъчен протеин е най-ефективен.

Друг недостатък на протеиновата смес е, че не всички комплекси са с високо качество. Има доста смеси, в които преобладава соевият протеин, тъй като той е най-евтиният, по-нисък по качество спрямо останалите. За да получите максимална полза от добавката, трябва да купувате продукти само от световно признати марки.

Най-добрите многокомпонентни протеинови комплекси

Сред многокомпонентните протеини на пазара най-популярни са следните добавки:

 • Syntha-6 на BSN е един от най-популярните продукти в своя сегмент. Повечето културисти го придобиват, дори като вземат предвид факта, че само половината от състава е протеин. Спортистите харесват високото качество и страхотния вкус на тази добавка.
 • Матрицата на Syntrax е широко използвана поради отличната си цена / качество.
 • Combat Powder на MusclePharm е с добро качество, ефективен, но на вкус среден.
 • Elite XT, произведена от Dymatize, има достъпна цена и не е задоволителна, тъй като е продукт на марката, която се е утвърдила само от положителната страна.

Покупката на добавки от известен производител намалява до нула риска, че продуктът ще бъде неефективен. Освен това първо трябва да изучите отзивите на продуктите, които оставят спортистите.