Колко време мога да помпам

Набор от мускулна маса е мечтата на новодошлите в салона. За да увеличите бързо желания обем, да станете по-силни, по-изявени и да изглеждате по-добре - достойна цел. Но точното време на постигането му е трудно да се каже. Човешките организми се подчиняват на много генетични и физиологични закони. Всички водим различен начин на живот и имаме особености на диетата, асимилация на храна, режим на обучение и почивка. Но хората продължават да се питат колко време отнема всъщност да се изпомпва, колко може да се спечели и къде е границата на мускулния растеж. Нека се опитаме да разберем това.

съдържание

 • 1 Отговори на въпроси: по-важно, отколкото си мислите
 • 2 Колко мускули всъщност можете да спечелите
 • 3 Колко време всъщност може да се изпомпва "> 4 6 фактора, влияещи върху растежа на мускулите и тяхното съотношение
  • 4.1 Анаболни стероиди
  • 4.2 Обучителен опит
  • 4.3 мускулна памет
  • 4.4 Генетика
  • 4.5 Възраст
  • 4.6 Обучителна програма и хранене
 • 5 Заключение

Отговори на въпроси: по-важно, отколкото си мислите

Ако знаете научно обоснованите отговори на въпросите за скоростта на изпомпване на мускулите, можете да се освободите от илюзиите и да направите по-малко грешки в процеса на работа върху себе си. Прекалените очаквания в залата са причина за наранявания, разочарование и преждевременно преминаване към употребата на анаболни стероиди. Четем статии, които разказват как един или друг актьор натрупа 12 кг сухи мускули за 3 месеца и смятаме, че при по-ниски скорости не си струва да се надяваме на адекватни резултати в залата.

Е, ако начинаещият просто продължава да учи техниката на основните упражнения и оплаква, че той, за съжаление, не е Върколак. Но какво ще стане, ако той започне да купува безполезни добавки за растеж на мускулите, да придобие диети от "instagram gurus" и да изяде всичко - от гейнер до извара на баба със сладко. Какво ще получи в крайна сметка ">

Колко мускули всъщност можете да спечелите?

Наборът на мускулна маса не е приоритетен предмет на изследване на медицински учени. Днес има само няколко научно обосновани позиции по тази тема. Един доста известен експеримент от Артър Джоунс показа, че здравият човек без използването на анаболни стероиди и при условие на адекватно хранене, възстановяване и усилено трениране при неуспех може да спечели не повече от 8 кг мускул за 12-седмичен тренировъчен цикъл. Ставаше дума за първоначално силни и атлетични хора, които не са с наднормено тегло.

Биолозите казват, че за цял живот можете да пишете:

 • Приблизително 22 кг, ако сте мъж;
 • Около 12 кг, ако жена.

Защо професионалните културисти опровергават това ">

Разбира се, има изключения от правилата. Средните стойности са валидни за така наречената средна генетична надареност. Има хора, които могат да въвеждат повече и по-бързо, и такива, които могат да напишат по-малко. Обикновено незначителните показатели на набор се компенсират от факта, че човек практически не добавя в мастния слой. Следователно ектоморфите могат да бъдат сухи и релефни с по-малко мускули, а ендоморфите могат да изразходват значителна енергия за намаляване на телесните мазнини, но въпреки това изглеждат „влажни“.

Колко време наистина можете да изпомпате?

И така, разбрахме максималните показатели за повишаване на мускулната маса. С каква скорост можете да натрупате мускули в реалност ">

6 фактора, които влияят върху растежа на мускулите и тяхното съотношение

Горното работи добре на теория. На практика факторите за растеж на мускулите и тяхното съотношение могат значително да се променят под влияние на различни състояния. Те включват

Анаболни стероиди

Културното мълчание относно факта, че анаболните стероиди ускоряват синтеза на протеини няколко пъти, позволяват онлайн обучители по целия свят да продават 12-седмични програми за луд мускулен растеж, а компаниите за спортни храни редовно предлагат различни протеини, комплекси от аминокиселини и добавки на хора, които са норма ”не би купувал нещо подобно. Анаболиците са забранени в повечето страни по света, но не за лична употреба, а за разпространение. Те имат странични ефекти, но никога няма да напуснат света на бодибилдинга и фитнеса, тъй като само стероидите помагат наистина да се изпомпват бързо. Ако видите как някой буквално за 3 месеца напълно промени физиката си, много вероятно е да е приемал стероиди.

Обучителен опит

Начинаещите наистина могат да изграждат мускули и да изгарят мазнини едновременно. В този случай масовата печалба ще бъде наистина бърза, през първата година мнозина наддават до 5-10 кг, а след това напредъкът се забавя. Колкото повече опит, толкова по-бавен е напредъкът. Но ако, например, човек напусне залата за някакви житейски обстоятелства, като дойде отново, той ще върне резултатите по-бързо. Смята се, че с всеки цикъл на масово изсушаване прогресът се забавя само в растежа и ще бъде по-лесно да изсъхне, защото опитните спортисти изглеждат по-добре от начинаещите.

Мускулна памет

Това явление има повече общо с хората, които преди са използвали анаболни стероиди, а след това изведнъж са решили да станат естествени спортисти, отколкото с „чисти“ спортисти. Първо, няколко години се отделя за класическо обучение с фармакологична подкрепа, набира се маса, прави се голям обем на обучение. И тогава спортистът умишлено отива за известна „отдръпване“ в масата, спирайки употребата на анаболи.

Ако той не се откаже от тренировката, а само намали тренировъчния обем, мускулите му ще останат „на място“. Ако той напусне залата, тогава мускулната маса ще намалее. След като това се случи, може да минат няколко години, но установените нервно-мускулни връзки няма да отидат никъде. След това, когато спортистът се върне във фитнес залата, част от масата „ще бъде върната обратно“ доста бързо.

Естествените спортисти също имат мускулна памет. Колкото по-високо е нивото на спортиста, толкова повече опит и технически умения, толкова по-добре се връщат мускулите след почивка.

генетика

Някой нямаше късмет с нея и дори не може да натрупа няколко килограма, при условие че яде и тренира като професионален спортист. Но има мезоморфи, които приличат на хора, които употребяват стероиди, докато самите те са ангажирани само 3 пъти седмично и редовно ядат редовна храна. За съжаление генетичната предразположеност към определени спортове не е измислица, а реалност. Хормонален баланс, костна структура на тялото, количеството на мускулните влакна, склонността към натрупване на мазнини и метаболизма, както и броя на храносмилателните ензими, характеристиките на централната нервна система и скоростта на реакция - всичко това има значение, когато става въпрос за скорост на изпомпване на мускулите.

възраст

Хормоналният взрив, характерен за младостта, трябва да бъде използван до пълния си потенциал. Нивата на тестостерон в зряла възраст могат да паднат и следователно скоростта на натрупване на мускули ще бъде по-бавна. Младите спортисти имат не само по-високо ниво на анаболни хормони, но и работят по-добре натоварването на централната нервна система. Затова тези, които са спортували до 20-годишна възраст, по-лесно печелят мускули в бъдеще. Разработени са нервно-мускулни връзки и човек може само леко да регулира обемите и натоварванията на тренировките. Смята се, че естественият културизъм може ефективно да се практикува от 15-годишна възраст.

Програма за обучение и хранене

Невъзможно е да се натрупа мускулна маса, ако няма достатъчно тренировъчни стимули за растежа им, и висококачествено хранене за възстановяване на организма и синтеза на протеини. Има много фактори, които имат значение, но обикновено смисълът на програмата е, че тя трябва да отговаря на конкретен човек според неговия начин на живот, физически характеристики и ниво на обучение. Много начинаещи използват готови планове за обучение от списания за културизъм и не успяват. Ходят на фитнес 5-6 пъти седмично, твърдо вярват в необходимостта да правят кардио на маса и изпълняват някои специални упражнения и всичко е съвсем просто. Огромен тренировъчен обем само увеличава консумацията на калории и не позволява на централната нервна система да "усвоява" натоварването. В резултат нивото на хормоните намалява, катаболните процеси се увеличават, обикновената храна не е достатъчна за възстановяване и вместо маса човек получава умора, наранявания и по-скоро малки мускули. Основното правило за трениране на естествен спортист е по-малък обем, повече работна тежест и повече движения в много стави. Освен това правенето на сила повече от 3 пъти седмично няма много смисъл. В храненето трябва да се спазва пропорция от около 1, 5 g протеин на килограм телесно тегло и 5-6 g въглехидрати. Нещо повече, последните не трябва да са просто и да се извличат от захар и плодове. Макарони, картофи, ориз и елда - това е основата на диетата на естествен спортист „по тегло“. Важно е да ядете достатъчно мазнини за нормалното функциониране на хормоналната система. Но те не трябва да са повече от 1, 5 g на килограм телесно тегло, така че човек да не изпитва храносмилателни проблеми.

Има ли "най-работещи" универсални програми за масите "> Заключение

И така, колко точно можете да получите и за колко време ">