Добри храни за мозъка

Всеки жив организъм има физиологична нужда от храна. Тя е отговорна не само за ситостта, но също така има пряко влияние върху цялостното благосъстояние и здравето. Повечето хора възприемат храната единствено като средство за задоволяване на глада, не обръщат достатъчно внимание на това, което е включено в ежедневната диета. Това води до множество проблеми, тъй като тялото може да не получи необходимите вещества за пълноценното функциониране на определени процеси. Това се отнася не само за способността да се извършва обичайната физическа, но и умствена дейност.

съдържание

 • 1 Правилната диета е ключът към ефективната мозъчна дейност
 • 2 Десет най-здравословни продукти за мозъка
  • 2.1 Орехи
  • 2.2 Червени боровинки
  • 2.3 Зелен чай
  • 2.4 Къри
  • 2.5 Сьомга
  • 2.6 Яйчни жълтъци
  • 2.7 Какаови зърна
  • 2.8 леща
  • 2.9 Ябълки
  • 2.10 Броколи

Правилната диета е ключът към ефективната мозъчна дейност

Без протеини, антиоксиданти, въглехидрати, аминокиселини, полиненаситени мазнини, витамини, макро- и микроелементи, човешкият мозък не може да функционира напълно. И ако обичайната диета не включва храни, богати на тези вещества, това се отразява негативно на умствените и интелектуалните способности. Според проучвания, смъртта на мозъчните клетки започва след двадесет години, а когато достигнат края на шестдесет години, броят им намалява с десета. Всяка година възможностите за памет, мислене и анализ започват да се влошават, което се отразява на живота на човек.

Много известни спортисти се хранят изключително на специална диета, която позволява да се подобрят физическите и силовите показатели, издръжливостта, както и да се формира красиво и най-важното - здраво тяло. Необходимо е да наблюдавате диетата не само в името на добрата форма, но и способността да решавате сложни проблеми. Последното е от първостепенно значение за програмисти, картоиграчи, шахматисти. Това се дължи на факта, че интелектуалната дейност изисква участието на мозъка, чието хранене е от значение за неговата работа.

Десет най-здравословни храни за мозъка.

Световната здравна организация е започнала проучвания, в които са идентифицирани продукти за стимулиране на мозъчната дейност. Според диетолозите, ако влязат в обичайната диета, това ще подобри възможностите на мозъка и интелектуалните способности на човек:

орехи

Те са ценен източник на протеини и омега-3 киселини. Те съдържат лецитин, който активира интелектуална функция, която подобрява паметта. Те повишават концентрацията на серотонин, което ви позволява да понасяте стресови ситуации и да се борите с депресията.

червена боровинка

Той е богат на антиоксиданти, които предпазват клетките от свободни радикали, които имат разрушителен ефект, увреждайки междуклетъчните мембрани. Тези вещества имат положителен ефект върху паметта и когнитивната мозъчна функция. Употребата на блатни плодове предотвратява злокачествените тумори и патологии на сърдечно-съдовата система, спомага за запазването на мозъчните клетки при инсулт.

Зелен чай

Тази напитка ви позволява да останете не само в правилния си ум, но и в солидната си памет. Японски учени доказаха, че предотвратява намаляване на умствените процеси в напреднала възраст.

къри

Тази подправка съдържа куркумин. Активира процеса на екскреция на бета-амилоиди от мозъка, натрупването на които под формата на плаки е един от признаците на болестта на Алцхаймер.

сьомга

Този мастен сорт риба, подобно на сом с сом, е богат на омега-3 мастни киселини, които са основният елемент за „изграждането“ на миелина - вещество, необходимо за бързо и надеждно предаване на информация от мозъка. Благодарение на високото си съдържание на протеини, този продукт стимулира работата на мозъка, интелектуалната активност и растежа на невроните.

Яйчни жълтъци

Аз съм ценен източник на витамин В4 - холин. Това вещество има благоприятен ефект за подобряване на вниманието и паметта, намалява значително стареенето на мозъка.

Какао боб

Те имат най-много флавонол в състава си - антиоксидант, който нормализира процесите на кръвообращение, както и предпазва клетките в мозъка от вредното въздействие на окислителните процеси, които причиняват болестта на Алцхаймер.

леща

Съдържа не само сложни въглехидрати, но и аминокиселини. Последните осигуряват висока биохимична скорост и скорост на мисловните процеси, както и яснота и яснота на ума.

Ябълките

Това е плод, който осигурява укрепване, повишава еластичността на стените и заздравяването на кръвоносните съдове в мозъка и предотвратява тяхното запушване. Той е средство за предотвратяване на кръвоизливи и инсулти.

броколи

Благодарение на високото съдържание на витамин К, активирайки нервната дейност, подобрява паметта. Кръстоцветните са съставени от бор. Недостигът му е една от причините мозъчната активност да бъде значително намалена.