Някои невероятни новини за здравословна диета със сърце

Както знаете, заболяванията на сърдечно-съдовата система са най-честата причина за смърт, както сред мъжете, така и при жените. Само в САЩ средно 600 хиляди души умират от сърдечни заболявания всяка година, което по мащаб прилича на истинска епидемия. Естествено, такива цифри не могат да предизвикат безпокойство както сред медицинската общност, така и сред обикновените хора, които се грижат за здравето си.

В резултат на много проучвания експерти от Световната здравна организация стигнаха до извода, че спазването на определени принципи в ежедневието може значително да намали тези трагични статистики. На първо място, това е рационална и балансирана диета, отхвърляне на лоши навици, достатъчна физическа активност, навременно лечение на патологии като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол в кръвта.

Учените предлагат определени препоръки за поддържане на здрави сърдечни и кръвоносни съдове, включително по отношение на хранителните навици. Често има мнение, че е достатъчно да се ограничи приема на сол и продукти, съдържащи холестерол, и ще се наблюдава баланс на интересите. Но проучванията показват, че само тези ограничения не са достатъчни.

По-специално очарованието със захар и на пръв поглед безобидно нишесте може да доведе до катастрофални последици, до внезапен сърдечен арест. Всичко се отнася до промените, които настъпват на фино молекулярно ниво и имат определен стресов ефект върху клетките на миокарда.

Разбира се, изключването от диетата на редица вредни продукти е доста ефективна мярка, но често трудна за изпълнение. Всъщност така наречените „забранителни“ диети са много трудни, както от психологическа гледна точка, така и чисто технически. Резултатът е чести нарушения и връщане към старите установени хранителни навици. Затова кардиолозите работят в тясно сътрудничество с диетолозите, предлагайки оригинални подходи за решаване на този проблем.

Така че американските диетолози съветват постепенно и поетапно преминаване към нови принципи на хранене, тогава този процес ще бъде много по-удобен и ще има по-надежден резултат. Тялото трябва да свикне с новата диета, да усети нейните ползи и ефективност, тогава ще бъде възможно да премине към нов режим без стрес и вътрешна съпротива.

Като за начало можете да правите вегетариански обяд или вечеря няколко пъти седмично. Консумацията на големи количества месо, особено червени сортове, както и мазни млечни продукти, може да повиши холестерола в кръвта. За щастие има голям брой вкусни и здравословни ястия, които не изискват месо или сирене за готвене и трябва да ги включите в менюто си.

Опитайте се да откриете нови продукти - например някои зеленчуци или плодове, които досега не е трябвало да опитате. Може би това ще стане в известен смисъл приятна изненада и заедно с полезни свойства ще се отворят и атрактивни вкусови усещания. Това ще разшири вашето собствено меню и може би дори ще излезе с някои нови рецепти. В допълнение, много плодове, поради своите вкусови характеристики, могат да бъдат отличен заместител на традиционен десерт. Ще бъде много по-полезно и по-малко калорично, което ще има полза и в случай на проблеми с наднорменото тегло.

За закуска, вместо обичайните сандвичи, можете да опитате да приготвите нещо леко и здравословно. Например, смутитата са чудесен вариант за успешен старт на деня. За да приготвите това вкусно ястие, се нуждаете от малка шепа листа спанак, нарязан стрък целина, един банан, половин ябълка и две чаши чиста вода. Разбийте всички тези съставки в блендер и прекрасна напитка е готова. Започвайки деня си с такова енергийно и витаминно „презареждане“, можете да напълните тялото с енергия, лекота и добро настроение за целия ден.

Не забравяйте да посещавате фермерите на пазара от време на време. Свежи, свежи от градинските зеленчуци и плодове ще дадат не само максимални ползи, но и нови идеи за рецепти за здравословно меню.