Естрогени (естрадиол)

Използването на андроген-анаболни стероиди (AAS) е свързано с определени проблеми, ако не подходите към това отговорно и умишлено. Всички проблеми са свързани с повишени хормонални нива при тези, които ги приемат, което изисква редовно и точно наблюдение. По правило тези, които се отнасят до този проблем без предупреждение, получават само разочарования и вреда от приема на наркотиците. В резултат на прием на обрив на ААС спортистите не получават очакваните положителни резултати, но им се осигурява вреда за здравето им. Става очевидно, че проблемите са пряко свързани с дисбаланса на половите хормони, като мъжкия хормон тестостерон и женския хормон естрадиол, прогестерон и пролактин. В този случай ще говорим за женския хормон естрадиол при мъжете.

Естрогенът е женски полов хормон, който е точно обратното на мъжкия хормон тестостерон. Произвежда се от тялото на човек, но в малки количества, което не се отразява на поведението на човека и неговия живот. Излишъкът в мъжкото тяло на женския хормон води до сериозни нарушения на функциите на организма, както и до промяна във външния вид на мъжа. За съжаление, недостатъчното му количество в кръвта води до не по-малко сериозни последици. В тази връзка, мъжът задължително трябва да контролира хормоналния си произход, особено ако използва определени лекарства през живота си.

В случай на дисбаланс на половите хормони, когато женските хормони започнат да преобладават, в мъжкото тяло настъпват сериозни промени. Подобен дисбаланс често се наблюдава в процеса на пубертета при момчета, който настъпва на 11-15 години и се характеризира с наличието на естрадиол в кръвта и в големи количества. В резултат на това се наблюдават отклонения във физиологичното развитие на момчето, което може да доведе до по-нисък растеж на гениталиите, затлъстяване от женски тип, гинекомастия. В допълнение, излишъкът от женски полови хормони може да доведе до факта, че гласът на момчето остава детински и поведението му не може да бъде наречено мъжко. Такива промени могат да имат генетичен характер, да се появят поради неправилно хранене, както и поради различни заболявания.

За съжаление, излишъкът от естроген влияе еднакво както върху тялото на момчето, така и върху тялото на възрастен мъж (спортист). Излишъкът от женски полови хормони може да възникне не само в резултат на прием на лекарства срещу ААС, но и в резултат на нездравословна диета и неправилен начин на живот. Особено внимание трябва да се обърне на пиенето на алкохол и особено на бирата.

Причини за повишени нива на естрадиол при мъжете

Има много причини, въз основа на които е възможно повишаване на нивата на естроген при мъжете. Например:

  • Проблем с щитовидната жлеза.
  • Проблеми с яйчниците (тумори или кисти).
  • Наднормено тегло (затлъстяване).
  • Чернодробно заболяване.
  • Бъбречни заболявания.
  • Пиене на алкохол (особено бира).
  • Гинекомастията.
  • Прием на анаболни стероиди.

В случай на откриване на повишени нива на естрадиол, първо трябва да се концентрирате върху определянето на причините и едва след това да се отървете от последствията.

За целта е по-добре да се консултирате с лекар и да направите тестове за хормони на щитовидната жлеза, направете ултразвуково сканиране, ЯМР на щитовидната жлеза, черния дроб и бъбреците.

Една от основните причини за увеличаване на естрадиола при мъжете е излишната мазнина. Работата е там, че мастната тъкан участва в ендокринната система, което от своя страна е свързано с отделянето на хормони. Зависимостта е такава, че колкото по-високо е нивото на мастната тъкан в тялото на човек, толкова повече естрадиол е в кръвта.

Освен това проблемите не свършват дотук: много важно е да се определят причините за затлъстяването. Ако причините са в прекомерно хранене и заседнал начин на живот, тогава проблемът се решава доста просто: достатъчно е да спортувате и да се храните умерено. Ако затлъстяването е процес, който се е появил от нищото, тогава незабавно трябва да се направи анализ на състоянието на организма. Най-вероятно тялото не е функционирало.

Намалени нива на естрадиол на стероиден курс

Човешкото тяло винаги работи така, че балансът да не се нарушава. Когато се появи излишък от мъжки полов хормон в кръвта, тялото предприема мерки, за да гарантира, че нивото на хормона се върне към първоначалната си стойност. Това се дължи на ароматизацията, когато излишъкът от тестостерон се превръща в естрадиол. Доста често този процес протича много активно и излишъкът от естрадиол при мъжете взема сериозни показатели. Освен това този процес зависи от някои фактори, които влияят на процеса на ароматизиране. Те включват излишната телесна мазнина, активността на ензима ароматаза и други.

На етапа на стероидите борбата срещу повишените нива на естроген се провежда с помощта на ароматазни инхибитори. Такива вещества значително инхибират механизма на ароматизиране, което намалява нивото на естроген при мъжете. Такива лекарства включват: анастрозол, летрозол, аримидекс, селан и др.

Но преди да се прибегне до приемането на такива лекарства, препоръчително е да се определи нивото на естрадиол, което ще даде възможност впоследствие да се контролира процеса на намаляване на нивото му в кръвта.

Как да приемате инхибитор на ароматазата на стероиден курс

Инхибиторите на ароматазата се приемат по 1 таблетка (0, 5 mg) 2-3 пъти седмично. След курс на приложение след 7-10 дни трябва да се дари кръв за анализ. В случай на намаляване на нивото на естрадиол до нормална стойност, дозировката на лекарството се намалява наполовина (0, 5 таблетки 2 пъти седмично). Ако нивото на естрадиол все още е над нормата, тогава лекарството продължава в началната доза.

В този случай ще бъде възможно да се поддържа нивото на хормоните в нормата при приемане на AAS. Проблемът се свежда не само до проявите на гинекомастия, но и до проблемите на хипофизната жлеза - хипоталамус - тестисите. Ако този проблем не бъде открит навреме, възстановяването ще отнеме много повече време.

Веднага трябва да се отбележи, че приемът на AAS препарати не се препоръчва, ако има значителен мастен слой. Идеална опция за започване на фармакология е нивото на мазнини, достигащо 12% и не повече. С това ниво на телесни мазнини е достатъчно лесно да се поддържа хормонален фон. Освен това спортът ще даде най-висок резултат.

Е и най-важното! Твърде ниските нива на естрадиол са изпълнени с не по-малко заплашителни опасности за мъжете - това е намаляване на потентността, намаляване на либидото, увеличаване на чупливостта на ставите, намаляване на имунитета и други последствия.

Задачата е да поддържате хормоналния си произход на естествено ниво, което се постига само чрез обмислени решения. Никога не трябва да пестите от здравето си, камо ли да го отнасяте с пренебрежение.