Hula-hoop: как да изберем правилния, ползата и вредата

Обръчът е спортна екипировка с кръгла форма, която ви позволява да отслабнете и да придобиете стройна талия. Основното е да овладеете техниката, да изпълнявате упражненията правилно и да следвате всички препоръки на специалисти. Резултатите след тренировка с хула обръч не предстоят дълго.

съдържание

 • 1 Видове обръчи Hula: Как да изберем
  • 1.1 Нормален обръч
  • 1.2 Сгъваем обръч
  • 1.3 Претеглено обръч
  • 1.4 Масажен обръч
  • 1.5 обръчи с магнити
  • 1.6 обръч с интегриран брояч на калории
  • 1.7 GimFlexor
 • 2 "Как да изберем гимнастически обръч"> 3 Техника на въртене с хула-обръч
 • 4 Противопоказания за използването на хула обръч
 • 5 най-ефективни гимнастически упражнения с обръч
 • 6 Резюме

Видове Hula Hoops: Как да изберем

За да овладеете правилното усукване на обръча, първо трябва да вземете черупка, която напълно съответства на нивото на обучение и цел. Има няколко варианта на обръча на хула. Всеки модел има свои собствени характеристики. Те трябва да се вземат предвид при избора.

Обикновен обръч

Известен на всички още от времето на СССР, този обръч започва активно да се използва през шейсетте години на миналия век. Популярността му изобщо не намалява. С диаметър 95 см, той е направен кух от пластмаса или желязо. Основната характеристика на обръча hula е относително лекото му тегло, което прави обръча най-добрият вариант за начинаещи.

Сгъваем обръч

Това е модернизиран дизайн на конвенционален обръч. Сгъвайки се на две или четири, това ще бъде идеален избор за тези, които тренират с хула-обръч през деня, когато има свободно време. Разглобеният обръч заема малко място, което ви позволява да го носите със себе си без проблеми, което е невъзможно да направите, ако се справите с обикновена структура, която не се сгъва.

Претеглено обръч

Поради теглото, което достига два килограма, има добро натоварване на бедрата и талията. На първо място, той е подходящ за тези, които, правейки хула-обръч, искат да отслабнат и коригират силуета. Предвид тежестта на снаряда обаче, не винаги е възможно хората с чувствителна кожа да се справят с него дълго време. Това е изпълнено със синини. Те се формират само в първия път на часовете. И ако трудностите не са страшни, редовно тренирайте с претеглена хула-обръч, много скоро можете да забравите за проблемите със синини.

Масажен обръч

Вътрешната повърхност на такъв обръч е покрита с масажиращи елементи, които са малки вендузи. Когато хула обрътът се завърти, те се залепват и залепват. Това създава масажен ефект, който стимулира метаболитните процеси и кръвообращението в проблемните зони.

Вместо вендузи, топките, които се въртят, могат да бъдат вградени в масажния обръч. Те не само масажират тялото, но и служат като допълнителна тежест. Броят на топките достига около 30.

Обръчи с магнити

Излагането на магнитно поле подобрява кръвообращението и доставката на кислород в тъканите. Слабите, лимфните и кръвните течения, образувани под действието на магнити, са движещи се проводници, които усилват и активират метаболитните процеси.

Обръч с интегриран брояч на калории

Въз основа на контрола на скоростта и броя на извършените завъртания, което ви позволява да знаете резултата от класовете. Такива черупки имат своите недостатъци. Изгорените калории се изчисляват без да се вземат предвид такива индивидуални характеристики като височина и тегло.

GimFlexor

Най-модерният от съществуващите хула-обръчи. Материалът на производство е подсилен каучук, така че обръчът се изпомпва преди употреба. Гъвкавостта на снаряда ви позволява да му придавате всяка форма по време на тренировка. Той може не само да се завърти, но и да участва в изпълнението на различни нестандартни упражнения.

Как да изберем гимнастически обръч "> Техника на въртене с хула-обръч

За начинаещ, който пръв вдигна обръч, е необходимо да овладее техниката на завъртане на снаряда:

 1. първоначалната позиция предполага поставянето на краката на ширина на раменете на разстояние и права позиция, при която теглото на тялото се разпределя равномерно върху стъпалата, а чорапите се разгъват;
 2. хула-обръч се поставя и държи в кръста;
 3. въртенето се извършва изключително поради движението на талията и бедрата;
 4. тялото участва в работата, което ви позволява да тренирате различни мускулни групи.

Без задръствания. Увеличението на интензивността трябва да се извършва от урок до урок, но подлежи на редовно прилагане. По-добре е да правите десетминутни тренировки три до пет пъти седмично, а не един час.

Умората и ограниченото време не трябва да бъдат пречка. Малките тренировки след работен ден са много по-полезни и позволяват на тялото да изгаря още повече калории чрез мобилизация. Дългите часове след дълги почивки, напротив, могат да причинят вреда.

Противопоказания за използването на хула обръч

Мускулите са опасни за претоварване по време на менструалния цикъл, по време на бременност и веднага след раждането. Тук всичко е индивидуално и онези жени, които отдавна се занимават с обръч, могат да продължат да тренират, но само ако лекуващият лекар, въз основа на здравословното му състояние, даде своето одобрение.

Противопоказано е завъртане на обръча при тежки наранявания на гърба, шията, краката. Опасността се крие във факта, че въртенето в това състояние може да бъде доста приятно, но впоследствие ще се отрази лошо на човешкото състояние. Затова винаги трябва да се консултирате със специалист.

Най-ефективните упражнения с гимнастически обръч

Най-добрите упражнения за упражнения с хула обръч са:

 1. Загряването се препоръчва с масажен обръч. Взема се с две ръце, наведе се напред, опитва се да държи гърба си изправен. Това движение дава гъвкавост на талията. По-нататък правят завои отстрани, като едновременно търкалят снаряда на гърба. Благодарение на такъв затоплящ масаж мускулите на коремната кухина стават еластични и добре развити.
 2. Хула обръчът се слага и става в начална позиция. Спуснете обръча и го завъртете в посока на въртене с бедрата. Когато има пълна увереност, че обръчът няма да падне, ръцете се повдигат нагоре и се опитват да се изпънат. По време на въртене трябва да се опитате да направите колкото се може повече различни движения, да промените скоростта и да стегнете мускулите. Това упражнение е основно и познато на мнозина, трябва да бъде включено в тренировките.
 3. За да ускорите изгарянето на мазнини, е необходимо да напрягате мускулите на долната част на корема, да правите алтернативно удари с краката назад. Основното е да държите гърба си изправен и да си помагате с ръце. Благодарение на това упражнение се активира голям брой мускули на тялото, което води до отслабване.
 4. Поддържането на баланс с хула обръч е доста трудно упражнение, което се прави стоене само на един крак. Задържайки обръча, навеждайте се напред и назад, поддържайки баланс с ръце. Подобно обучение подобрява функционирането на вестибуларния апарат, спомага за контрола както на отделните, така и на няколко мускулни групи. Това ви позволява да се подготвите за абсолютно всяко упражнение, използвайки хула-обръча.
 5. Поемайки дълбоко дъх, ръцете са разтворени и повдигнати нагоре. С издишване отпуснете ръцете си така, че да паднат. Това движение разширява и стеснява гърдите, което прави възможно дишането по-дълбоко. Такова дишане укрепва сърдечните мускули и белите дробове, осигурява добра почивка.
 6. Танците с хула-обръч не са пълноценно упражнение, но перфектно тонизират и коригират силуета. Когато свободното пространство, където се провежда урокът, позволява, тогава, усуквайки обръча, те активно танцуват, движейки се и с ръце, и с бедрата.

Не трябва да приемате гимнастическия обръч като спортно оборудване изключително за жени. Той помага за премахване на мастния слой от проблемните зони, включително корема „бира“, следователно е полезен и за мъже.

резюмиране

Не трябва да разчитате само на класове с гимнастически обръч. Всяка физическа активност носи резултати и ползи само когато е съчетана с правилно балансирана и здравословна диета. Това предполага яденето на здравословни храни с ясен брой калории.

Добрата спортна диета и хула обръчът ще ви помогнат да намерите красива и подходяща фигура. И колкото по-бързо започнете да тренирате и да се храните правилно, толкова по-скоро целта ви ще бъде постигната. Основното е да вземете обръч, ако не е, и да започнете класове.