Бодибилдинг и гейнер

съдържание

  • 1 Какво е печалба
  • 2 Кой е най-добрият натрупващ тегло
  • 3 Как правилно да вземете гейнер
  • 4 Подготовка и дози
  • 5 Комбинация с други видове спортно хранене
  • 6 Странични ефекти на Гейнер
  • 7 Добавка за увеличаване на теглото за наддаване на тегло - Видео

Какво е печалба?

Гейнер (Gainer) е специален вид спортно хранене, състоящ се от смес от протеини и въглехидрати. Често към тази смес се добавят креатин, аминокиселини, витамини, микроелементи и други компоненти. В допълнение, малко количество мазнини може да присъства в гейнера.

Основната функционална цел на гейнера е увеличаване на мускулната маса.

Понастоящем на руския пазар може да се намери редица висококачествени видове приспособление за балансирано тегло, което съдържа напълно пречистен протеин и има висока биологична стойност.

Кой е най-добрият генериращо тегло?

На първо място, натрупването на тегло е подходящо за хора с тънка физика (ектоморфи), които се опитват да увеличат мускулната маса за сравнително кратко време. Като добавите три порции гейнер към нормалната си ежедневна диета и със систематичен бодибилдинг, можете да постигнете стабилно увеличение на телесното тегло.

Хората с висока метаболитна реакция, приемащи един гейнер, не са достатъчни - те трябва да включват допълнителни добавки в ежедневната си диета и да увеличават съдържанието му на калории. Хората със склонност към наднормено тегло (ендоморфи) не се препоръчва да използват гейнер.

В допълнение, натрупването на тегло е идеално за боксьори, спортисти, баскетболисти, футболисти и други спортисти, изложени на продължителни двигателни натоварвания. В този случай гейнерът ви позволява да поддържате високо ниво на енергия на спортиста и спомага за възстановяването на мускулите му.

От това следва, че съвременните генери могат да се използват не само за натрупване на тегло, но и като добри „реставратори“ и „енергетици“.

Как да вземем гейнер

Когато практикувате бодибилдинг, най-подходящото време за вземане на гейнер е периодът непосредствено след тренировката. Няколко минути след отстраняване на товара спортистът формира така наречения протеин-въглехидрат "прозорец", който може да бъде ефективно "затворен" с помощта на гейнер. Тази техника допринася за бързото възстановяване на силата, пълната регенерация на мускулната тъкан, а също така ви позволява да попълвате енергийните резерви и да потискате катаболните процеси.

Можете да вземете гейнер преди тренировка. Предимството на тази техника е, че тялото на спортиста е наситено с въглехидрати, което позволява по-интензивни тренировки. В същото време повишената концентрация на аминокиселини инхибира катаболизма от първите минути на тренировка. Това време на прием обаче има един сериозен недостатък - по време на тренировка не се наблюдава загуба на мастни резерви и е възможно дори растежът им.

Подготовка и дозировка

Част от гейнера съдържа приблизително 25-40 г протеин, 55-80 г въглехидрати и малко количество ненаситени мазнини. Съдържанието на други компоненти варира в определени граници и зависи от марката на продукта. Превишаването на тази доза не се препоръчва, защото по-голямо количество от лекарството просто няма да се абсорбира. Рецептата за гейнер е много проста: част от сухата смес се излива във вода или мляко и се разбърква старателно.

Комбинация с други видове спортно хранене

Гейнерът върви добре с креатина, който се усвоява по-бързо благодарение на протеините и въглехидратите, съдържащи се в гейнера. Позволено е да ги смесвате под формата на коктейл и да приемате веднага след тренировка.

За да направите класовете по-ефективни, можете едновременно да приемате комплекс преди тренировка, протеинов и витаминно-минерален комплекс. Приемът на гейнер е противопоказан по време на периоди на отслабване, "сушене" и работа върху релефа.

Гейнер странични ефекти

Тъй като гейнерът се състои от типични хранителни компоненти (т.е. не се различава от конвенционалните продукти), приемът му няма противопоказания. В редки случаи са възможни индивидуална непоносимост и стомашно разстройство, свързани с ензимна недостатъчност поради панкреатично заболяване. Ако влагата навлезе в сместа, наситена с въглехидрати, е възможно проникване в нея и растеж на бактерии. Приемът на това лекарство води до нормално хранително отравяне. В този случай трябва да спрете приема на гейнера за няколко дни и след това да го продължите в намалени дози.

Масаж гейнер гейнер - Видео