Видове храни, които имат незаслужено лоша репутация

Пържените храни не са непременно нездравословни, ако използвате правилните видове олио или мазнини за пържене.

Някои трансмазнини укрепват сърцето, а също така насърчават загубата на тегло и дори противодействат на развитието на рак.

Много съставки на кафявия ориз не са бионалични поради фитинова киселина. Белият ориз е по-здравословен.

Кетчупът, който не съдържа фруктоза и други захари, е отличен източник на ликопен.

Повечето бекон е мононенаситена мазнина, известна като олеинова киселина, подобна на тази в зехтина.

Бирата е по-здравословна от виното. И двете съдържат много хранителни вещества, но бирата има по-малко калории.

съдържание

  • 1 Остарели данни
  • 2 1. Пържени храни
  • 3 2. Транс мазнини
  • 4 3. Бял ориз
  • 5 4. Кетчуп
  • 6 5. Бекон
  • 7 6. Картофи

Остарели данни

Външната простота често е подвеждаща, особено когато става въпрос за диетични съвети в Интернет. Твърде често диетолозите дават повърхностни съвети за храненето, които при проверка се оказват късогледи, неясни, пълни с несъответствия и остарели данни. За да илюстрирате това твърдение, помислете за няколко категории храни, които са Ви посъветвали да избягвате като „вредни“, но всъщност са полезни.

1. Пържени храни

Непрекъснато ни казват, че пърженото трябва да се избягва, въпреки че всеки от нас има роднини в селото, които живеят от сто години, въпреки бъркани яйца с бекон, палачинки и свинска мас всеки ден, преди да тръгнат за работа. Всички тези дълголетни селяни са доказателство, че пържените храни не са по-лоши от всички останали. Всъщност храната, приготвена в масло, е по-калорична, но тялото се нуждае от мазнини, за да абсорбира много мастноразтворими витамини като A, D, E и K, както и бета-каротин (сладки картофи), ликопен (домати) и лутеин ( спанак и зеле).

Но все пак трябва да се придържате към следните правила.

Например, използвайте само онези масла с висока точка на дим - това е температурата, при която маслото започва да пуши. Прекомерното нагряване на маслото променя неговия химичен състав, което може да отслаби полезните му свойства, затова използвайте зехтин (в този случай рафинирано, не първопресовано), авокадо, орехово, фъстъчено или сусамово масло за пържене на висока температура. Други мазнини и масла, като сметана или кокос, имат твърде ниска температура на дим за готвене при висока температура.

Казва се, че високите температури могат да превърнат маслото в лошо разнообразие от трансмазнини, но това е възможно само при многократна употреба на същото масло. За пържене на ниска температура можете да използвате кокос и масло, приготвени от мляко от крави, хранени с трева, или екстра върджин зехтин.

2. Транс мазнини

Преди няколко години никой не знаеше за съществуването на трансмазнини. Сега всички знаят тези мастни предвестници на инфаркт, които се крият в печенето, микровълновите пуканки и маргарина, готови да грабнат артериите ви отвътре. Тези мазнини са доста редки в природата, но те са често срещан страничен продукт от промишленото производство на храни. Те се страхуват заради двойната заплаха, която носят на сърцето, повишавайки нивото на лошия холестерол и понижавайки нивото на добрия.

Въпреки това, малко хора знаят, че транс-мазнините всъщност са полезни за здравето на сърдечно-съдовата система и в допълнение допринасят за изгарянето на мазнините и имат противоракови свойства. Една група от такива полезни трансмазнини е известна като конюгирана линолова киселина или CLA. CLA се намира в големи количества в животински меса и млечни продукти, а също така се произвежда в малки количества от нашето тяло.

Многобройни изследвания показват, че CLA наистина намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, предотвратява развитието на диабет тип II (поне намалява нивото на риска) и дори намалява растежа и метаболитното разпространение на туморите. Освен това учените смятат, че CLA може да намали количеството на мазнините в тялото и да увеличи мускулната маса.

Въпреки че CLA се предлага като хранителна добавка, той се намира в млечните продукти и месото, хранено с трева, в количество 3-5 пъти по-високо от нивото му в животновъдно месо, хранено с промишлено хранене.

3. Бял ориз

Кафявият ориз е основна храна за почитателите на здравословния начин на живот, а кафявият ориз се възхищава на контрабандния винил от Grateful Dead. Тези хора ще ви кажат, че кафявият ориз съдържа много протеини. Те ще кажат, че има много фибри, което ще ви даде силни и горди изпражнения. Те ще кажат, че тя не повишава кръвната захар, като белия ориз. Да предположим, че са прави, но с изключение на няколко малки детайли.

Да, кафявият ориз съдържа протеин, но в незначително количество. По-добре е да го получите от източници от животински произход. Кафявият ориз съдържа фибри, но най-добре се получава от по-ценни хранителни източници, като плодове и зеленчуци. И на последно място, тя наистина не повишава почти кръвната захар, но никой не яде само кафяв ориз, освен ако няма какво повече да яде. Напротив, яде се с месо или зеленчуци или с малко количество олио и всички тези добавки повишават кръвната захар.

Има едно много важно обстоятелство, което прави кафявия ориз проблемен продукт - наличието в неговия състав на фитинова киселина, която придава на кафявия ориз цвета му. Фитиновата киселина просто улавя или създава съединения с минерали и в допълнение инхибира ензимите, необходими за усвояването на храната. В резултат на това много полезни елементи стават биологично недостъпни за асимилация.

Следователно, белият ориз, въпреки пропагандата, е отлична храна, особено за спортисти. Белият ориз е богат на витамини (в смилаема форма), не причинява алергии, подуване на корема и други проблеми с храносмилането, които често се свързват със зърнените култури като цяло.

4. Кетчуп

Да се ​​върнем към началото на 80-те години в САЩ. Правителството в началото на 80-те години в САЩ законно разрешава включването на кетчуп и други сосове като зеленчуци в училищните обеди. Родителите и диетолозите приеха това с враждебност. Въпреки опитите за класифицирането му като здравословна диета, общественото мнение отдавна е присвоило на кетчупа етикета на нездравословната храна, който остава и до днес.

Изводът е, че идеята на правителството не беше толкова глупава (с изключение на факта, че основната цел беше да намали разходите), защото кетчупът, ако можете да намерите марка, без да добавяте захар, фруктоза или нещо друго, е много полезен нещо. Фитохимичният ликопен е антиоксидант, който е 100 пъти по-мощен от витамин Е, намира се в доматите и други яркочервени зеленчуци и плодове. За съжаление, ликопенът се абсорбира слабо в естествената си форма, което прави преработените домати, които се намират в големи количества в кетчупа, най-добрият източник на бионаличен ликопен.

Ликопенът помага да се намали честотата на инсулти, сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, мъжко безплодие и рак на простатата, затова потърсете кетчуп, който съдържа домати, оцет, сол и подправки и го консумирайте напълно свободно. Добавете го към обикновени храни като котлети, както и яйца и месо на скара. Подправете ги в супа и пържени картофи.

5. Бекон

По отношение на хранителния състав, който е наистина важен за здравето, храни като био месо са на доста високо ниво, заедно с определени билки и подправки, както и ядки и семена. Проблемът е, че повечето жители на развитите страни не се интересуват от яденето на био месо, ароматизирано с билки и подправки в такива количества, че да се почувствате болен от магданоз, градински чай, розмарин и мащерка. Свинското обаче съдържа много хранителни вещества, особено бекон.

Все пак да се върнем към отрицателните страни на мазнините. Беконът съдържа предимно здравословни наситени мазнини и мононенаситени мазнини, главно олеинова киселина, която се намира в зехтина. Необходимо е само да се изясни, че трябва да консумирате свинско хранено с трева вместо промишлени отпадъци. Ако го намерите, понякога се опитайте да направите сандвич с бекон, домат и спанак за вечеря - това е просто бъркотия.

6. Картофи

Момчетата от Харвард събраха данни от огромна популация от хора с различни заболявания. Сред всички други открития те свързват консумацията на картофи със затлъстяването, обвинявайки го за скокове в нивата на кръвната захар. Долната линия е, че много други видове храна водят до още по-резки скокове в нивата на кръвната захар и въпреки това те са свързани със здравословно тегло. Това е често срещан проблем сред учените - пренебрегване на целостта на картината. Те смесиха всички картофени продукти в това проучване, включително чипс и пържени картофи. Нищо чудно картофите да са свързани със затлъстяването!

В резултат на друго, по-елегантно структурирано проучване обаче няма връзка между консумацията на картофи и затлъстяването или други заболявания.

Картофите всъщност са здравословни, когато са варени или печени (както и пържени в здравословно масло и подправени с кетчуп без захар). Въпреки не много яркия цвят, който често служи като знак за наличието на фитохимикали, картофите съдържат много каротеноиди и флавоноиди, както и приличен спектър от витамини. Не е необходимо да го премахвате от диетата.

Въпреки слуховете, че всички хранителни вещества от картофи са в корите, само 20% се съдържат там. Всичко останало е вътре, въпреки че пилингът съдържа доста много фибри.