Сергей Шелестов

В цялата история на бодибилдинга имаше много малко руски спортисти, които се представиха при равни условия с най-известните спортисти на планетата. По правило тези спортисти представлявали различни страни по света. В същото време трябва да се отбележи един от тях, който не само проби в световния елит на културистите, но и успя надеждно да се укрепи в този световен елит. Този човек може да се гордее не само заради високите резултати. Името му е Сергей Шелестов. Ако погледнете внимателно всичките му фотографии, можете да отбележите отличната физика и мощните мускули.

съдържание

 • 1 Дълъг път към страхотни резултати.
 • 2 Трансфер до Москва
 • 3 Преминаване към плюсовете
 • 4 Правилно хранене: съвети на Шелестов

Дълъг път към страхотни резултати.

Сергей Шелестов е роден в село Воронежска област под името Таловая, още през 1971г. В младежките му години малко хора знаеха за такова понятие като културизъм и още по-малко можеха да си представят. Този спорт е сравняван с атлетичната гимнастика. Въпреки това, само няколко избрани се занимават с този спорт, които са били популярни сред населението не по статут, а по достигнатите върхове. Тези спортисти се различаваха от другите по релефа на мускулите си, което привличаше вниманието на много момчета, решили да следват същия път. Този незабележим човек от Воронеж не реши веднага на тази стъпка - систематично да увеличава мускулните си обеми.

Подобно на повечето млади мъже, Сергей караше топката из двора или се втурна наоколо с приятелите си, играейки различни игри на открито. В същото време той израства атлетичен, подвижен и силен младеж. В училище предпочитал да играе футбол, като се увличал паралелно с борбата. Но ставайки ученик в гимназията, Сергей премина към леката атлетика, като често замръзваше във фитнеса, за да стане по-силен. Постепенно той сериозно се интересува от силови спортове, а по-късно този интерес се трансформира в истинска страст. Шелестов започна редовно да чете методическа литература, за да попълни пропуските в теоретичните знания в тази област, въпреки че необходимата литература по това време беше много трудна за намиране. През този период той усвои някои упражнения, които бяха насочени към увеличаване на мускулната маса на цялото тяло.

Много знания, извлечени от специална литература, помогнаха на Шелестов в процеса на провеждане на неговите класове и семинари. В хода на ентусиазма си той се включи в пауърлифтинг, което му позволи да получи титлата майстор на спорта и да спечели московското първенство, както и да заеме второ място в състезания в Русия.

Сергей Шелестов притежава такива антропометрични данни:

 • Тегло 122 кг, с увеличение от 181см.
 • Тегло в извънсезонните периоди е около 139 кг.
 • Обиколка на врата - 48 cm.
 • Обхват на бицепса - 54 cm.
 • Обхват на гърдите - 144см.
 • Размерът на талията е 96 cm.
 • Размерът на бедрата е 77см.
 • Размер на шията - 48 cm.

Кариерата на известен културист започва през периода на служба в Съветската армия. Той говори на първенството в армията, където показа лоши резултати, макар и забележителни.

Именно през този период Сергей осъзнал, че е в състояние да постигне много повече, затова започнал да измъчва тялото си с ежедневни изтощителни тренировки.

И едва през 1993 г. на турнира в НАББА - Националната асоциация на културистите дойде Сергей с първия успех, който се изрази в заемането на почетно трето място.

Преместване в Москва

През 1994 г. Сергей напуска военната служба, написвайки доклад за оставката, тъй като той служи като извънбордовник. След това той и семейството му се преместиха за постоянно в столицата. Този път беше забележителен с бурното си политическо положение, така че младите хора изразходваха много енергия и енергия, за да се адаптират към ритъма на живота с бял камък. През този период семейството изпитва домакински проблеми, липса на пари и т.н., което не добавя оптимизъм. Естествено, Сергей беше притеснен за семейството си, защото нямаше образование, професия или връзки. Изключително трудно е да се намери в такива условия и дори в столицата, но Сергей доказа, че за него няма такива бариери.

Известно време бъдещият известен културист трябваше да работи като охранител, както и инструктор във фитнес клубове, тъй като по това време той вече имаше значителен спортен опит и освен това имаше необходимите физически данни. Не се знае колко още щеше да се наложи Шелестов да обикаля столицата в търсене на най-добрата му съдба, ако животът не го беше довел при опитен треньор по културизъм Михаил Головнев. Те бързо намериха общ език, сприятелиха се и Михаил се съгласи да стане личен треньор на Шелестов. След известно време той става негов мениджър и промоутър.

След това те започнаха да работят заедно. В началните етапи нито интензивните проучвания, нито постоянното участие в състезания в този спорт са донесли положителни резултати. Само през 1998 г. Сергей постигна значителен успех, като спечели аматьорската купа на Русия и Световната купа. През същата година спортистът получава титлата абсолютен шампион на Русия.

Преминаване към плюсовете

Началото на 3-то хилядолетие бе белязано от факта, че Шелестов получи прокарта, което му гарантира участие в няколко професионални турнира според НАББА. След това Сергей трябваше да си направи почивка до 2005 г., за да реши проблемите на семейните домакинства, свързани с подреждането в Москва, тъй като жилищата и съоръженията все още бяха трудни. Въпреки това, Сергей постоянно се занимаваше със спорт, поддържайки добра форма. Следователно той постоянно ставал по-опитен и по-силен.

През 2008 г. Шелестов се зае да възстанови отменената си про-карта за участие в няколко спортни турнира от световна класа. Година по-късно спортистът си проправи път към един от големите турнири по културизъм - Мистър Олимпия. Преди това през 2005 г. друг руски културист Александър Федоров участва в този турнир.

И до днес Сергей Шелестов сам представя страната ни на световни турнири по културизъм.

Сергей има значителни постижения в професионалните спортове, като Голямата награда на Екатеринбург и Република Коми, бронзовата награда на Голямата награда на Румъния и третото място в турнира Fibo Power Pro. На турнира „Мистър Олимпия 2007“ Сергей зае едва 16-то място, а в „Арнолд Класик“ дори се озова на 8-ма позиция, което показва значително увеличение на спортиста.

Характеристики на мощност на спортиста:

 • 360 кг 2 пъти в заседания.
 • Бенка преса в легнало положение - 200 кг 10 пъти и 240 кг 1 път.
 • Deadlift - 360 кг.

Според Михаил Головнев - Сергей Шелестов е онзи спортист, който няма уязвимости. Руският спортист не само тренира на симулатори, но и обучава начинаещи. В YouTube има много видеоклипове с участието на Сергей Шелестов, където той интелигентно и информативно коментира различни упражнения и обяснява какво е ключът към успеха му. Този спортист обръща най-много внимание на развитието на мускулите на гръдния пояс и бицепса.

Правилно хранене: съвети на Шелестов

Правилното хранене не е гаранция за половината, но за всички успехи, следователно спортистът трябва да обърне специално внимание на този въпрос. За да изградите активно мускулите, трябва да ядете много, и то не само обикновени, а висококалорични храни. Сергей твърди, че дозите му варират от 5 до 6 хиляди ккал. В същото време той се опитва да яде по-често, но малко по малко, за да не преяжда, особено мазни храни. Не можете да спортувате на празен стомах, но не трябва да преяждате.

Спортисти, които току-що са дошли на този особен спорт, Сергей съветва по-малко да се включват в въглехидрати и да ядат повече компоненти, богати на нишесте. Те включват паста, както и различни зърнени култури от ориз, елда, овесени ядки и други, както и боб, богат на протеини. В допълнение към обикновената захар е препоръчително да се консумират 100-200 mg алфа липоева киселина (ALA), за да се стимулира разпределението на въглехидратите в мускулните тъкани. Но преди да си легнете, яденето на сладки е нежелателно.

Шелестов обръща повече внимание на протеините в диетата си и суроватката. Не забравяйте за аминокиселините. Преди състезанието количеството на въглехидратите намалява рязко, но процентът на протеини се увеличава, за да се възстанови съдържанието на калории в храната.