Бодибилдинг Бодибилдинг

Наблюдението на напредъка е много важно в културизма, независимо дали става въпрос за професионален или любителски спорт. Можете да измерите процента на мазнини, да разгледате състава на тялото или да получите информация по друг начин, но най-надеждният е обичайният сантиметър. Правилните измервания на тялото ще ви покажат как се изгражда напредъкът в тренировките, когато трябва да се специализирате в определени мускулни групи и да премахнете дисбалансите. В крайна сметка е хубаво да следите напредъка си според някои недвусмислени критерии.

Говорейки за културисти е важно да знаете теглото им, защото в спорта има тегловни категории. Аматьорите могат да проследяват покачване на мускулна маса или загуба на тегло по същия начин. Претеглянето е просто. Необходимо е да се претегля на празен стомах сутрин на везни в същите дрехи или без него. Наддаването на тегло с половин килограм не трябва да се разстройва, дори и да отслабвате. Такива колебания в теглото са нормални; те могат да бъдат свързани с храненето, задържането на течности или други фактори. По-голяма роля играе колко мускулите се увеличават в обем и как намалява мастният слой. И това може да се оцени или визуално от снимката, или чрез измерване на тялото със сантиметрова лента. Треньорите от старите училища препоръчват точно сантиметър, тъй като това е обективен критерий за напредък.

Как се правят измервания на тялото

Измерванията трябва да бъдат обективни. Това означава, че трябва да се опитате да ги правите едновременно, а не на помпата. При мускулест човек много фактори могат да повлияят на обема. Яли сте въглехидрати ">

Бодибилдърите измерват бицепсите, шията, гърдите, талията, бедрата, прасеца и понякога предмишниците. Често бицепсите на бедрото се измерват допълнително отделно, без да се докосват глутеалните мускули. Общото правило е, че сантиметрова лента се движи по най-тясната точка на тялото, или по протежение на върха на мускула.

Как да измервате различни части на тялото:

  • Талия - измерваме по най-тясното място, не прибираме корема;
  • Бицепс - напрягаме ръката си и прилагаме сантиметрова лента в средата, до самия връх на бицепса;
  • Хип на бицепса - по подобен начин, огънете крака в колянната става, измервайте на върха;
  • Предмишниците са най-широкото място, да не се бърка с китката - това е най-тясното;
  • Шията е в средата; при мъжете лентата минава през Адамовата ябълка;
  • Гърди - носим лентата по линията на зърната;
  • Бедра - на върха на задните части и право напред, без изкривявания.

Някои препоръчват да измервате отделно също телето или долната част на крака. За да напрегнете тази група и да видите върховете, ще трябва да се изправят на пръсти. Измерването се извършва и на най-широкото място.

Ако спортистът е с наднормено тегло или основната локализация на мазнините е на корема му, той може да измери 1 см под пъпа, за да се увери, че има положителна динамика в тази област. Има ли смисъл да се измерва делтоид ">

Във всеки случай измерванията със сантиметрова лента, както и как дрехите седят и как изглежда тялото на снимката са най-обективни критерии за напредък в културизма. Правете редовно измервания, въвеждайте ги в специален файл, дневник за тренировки или обикновен бележник, променяйте програмата в зависимост от динамиката на промените в тялото и със сигурност ще постигнете успех в културизма.