Травми на културизма

Всеки спортист, правейки дори най-безобидните движения, въоръжени с минимални тежести, рискува да се контузи. В най-добрия случай сухожилията и връзките страдат, но костите, които също са изложени на риск, не трябва да бъдат изхвърляни. Бодибилдингът се различава по това, че тук ставите и костите се нараняват много по-рядко, тъй като трябва да се справяте с тежести, при които практически няма различни ускорения, като например във футбол или хокей, както и други динамични спортни игри, където ставите и костите са по-засегнати. При бодибилдинга и пауърлифтинга се наблюдават главно наранявания под формата на навяхвания или дислокации. Например:

 • Разтягането е свързано с увреждане на лигаментите и сухожилията, което води до тяхната деформация, разтягане и дори разкъсване.
 • Дислокациите водят до нарушения в нормалното функциониране на ставите, което води до загуба на нормалното функциониране на повърхностите една спрямо друга.

съдържание

 • 1 Причини за наранявания в културизма
  • 1.1 усещане за болка
 • 2 Лечение на навяхвания и дислокации
  • 2.1 Медицинско лечение

Причини за наранявания в културизма

Основните основни причини за наранявания в бодибилдинга са: използването на голяма тренировъчна тежест, използването на движения с висока амплитуда, отсъствието на загряване на мускулите и връзките преди тренировка, практикуването на внезапни спирания в движението.

По правило неопитни спортисти практикуват бързото добавяне на маса върху черупките, което рано или късно ще се усети от навяхвания и сухожилия. В тази връзка трябва да се припомни, че добавянето на тежести трябва да става постепенно, което ще гарантира безопасността на упражненията.

Някои спортисти пренебрегват загряването, вярвайки, че това отнема добро време, както и сила. Такъв подход към процеса на обучение не води до нищо положително. Когато мускулите не се затоплят правилно, дори в случай на работа с обикновени люспи, е възможна деформация на връзките или тяхното разтягане, което е свързано със загуба на мускулна еластичност. Особено внимание трябва да се обърне на загряването на мускулите в студения сезон.

Почти всички упражнения за връзките на спортистите се считат за опасни. В този случай трябва да обърнете внимание на такива упражнения, които най-често водят до наранявания в бодибилдинга. Например:

 • Клякане с големи тежести . Такива упражнения, ако това не е предшествано от добра дълга загрявка, винаги водят до наранявания на колянните стави. Това се дължи на факта, че основният товар при такива условия пада върху коленете. Ако клякате до успоредка, товарът частично се отстранява. Изпълняването на такива упражнения не може да бъде допуснато да приведе коленете навътре.
 • Мъртвите повдигания причиняват голяма вреда на лумбалните връзки, ако пренебрегнете правилната техника на изпълнение, която винаги се практикува с минимални тежести. Такива наранявания водят до ограничаване на всякакви наклонени движения и равномерно движение. Повдигайки щангата, докато стоите, винаги трябва да я държите възможно най-близо до тялото.
 • Пресите върху гърдите и делтите водят до нарушения в работата на раменния пояс. Ако надцените натоварването на мускулите и връзките, тогава това веднага ще доведе до тяхната деформация и разтягане. Когато притискането на пейката се извършва докато стои и долната част на гърба се огъва, тогава е възможно нараняване на гръбначния стълб. Подобно упражнение е изключено от списъка на състезанията на спортисти. Следователно пресата трябва да се извършва с равномерна гръбнака и с по-малко тегло - защото здравето винаги е по-скъпо от всякакви постижения. Пресата от пейката зад главата също се счита за травматично упражнение, тъй като се появяват неестествени движения на ставите. Тъй като раменният пояс не разполага с подходящата гъвкавост, е много лесно да се нарани, особено при работа с тежки товари. Изпълнявайки такова упражнение, по-добре е да не спускате щангата под задната част на главата.
 • Френска пейка . Това упражнение е опасно, защото може да причини непоправими наранявания на лакътните стави, ако пренебрегнете правилата на тренировка и използвате прекомерни тежести. Основните упражнения за трицепси са лицеви опори на успоредните щанги или пресата с тесен хват.

Усещане за болка

Болката може да бъде полезна, ако й обърнете внимание навреме, защото напомня на спортиста, че е възможно нараняване. Усещанията за болка показват, че е по-добре да се намали натоварването върху съответните части на тялото, в противен случай допълнителни действия могат да доведат до непредвидими последици. В такива случаи е по-добре да спрете и да спрете по-нататъшните движения, докато болката отшуми. Естествено, това води до загуба на ценно време, но в противен случай е невъзможно. Това е възмездие за необмислените действия.

Лечение на навяхвания и дислокации

Лечение с ограничени движения . Когато в бодибилдинга е наранен крайник, е по-добре да го оставите на мира няколко дни. Срокът зависи от тежестта на нараняването. Ако здраво фиксирате например ставата, това донякъде ще ускори процеса на рехабилитация.

Студено лечение . Подобен вариант на лечение също е известен отдавна. Ако не искате да видите подут крайник, тогава е по-добре да прилагате лед на всеки 40 минути на мястото на нараняването, особено в първия ден след нараняването. В бъдеще ледът може да се прилага по-рядко.

След локализирането на възпалителния процес започва възстановителен период, който е насочен към подобряване на кръвообращението на мястото на синината, което ускорява процеса на възстановяване. За да направите това, по-добре е да използвате затопляния, масажи или контрастен душ. Естествено, такива процедури не могат да се извършват на първия ден. По-добре е да загрявате наранените места с водни процедури, тъй като водата е в състояние да затопли местата на синини много по-дълбоко, в сравнение с нагревателите, например.

Медицинско лечение

От такива мехлеми могат да се очакват добри резултати:

 1. Traumeel S.
 2. Фастум гел.
 3. Диклак гел 5%.

Такива мехлеми и гелове облекчават болката и намаляват отока. Как да ги използвате правилно, е написано в инструкциите.

Хормоналните лекарства показват най-висока ефективност, особено си струва да обърнете внимание на изкуствения тестостерон (Sustanon) и хормона на растежа (соматотропни). Въпреки че подобни лекарства са забранени в някои страни, тъй като те се считат за допинг, синтетичният тестостерон може да се справи с лечението на връзките и костите най-добре.