Митове за спортното хранене

Спортното хранене е продукт, състоящ се от смес от протеини и въглехидрати, предназначен за хора, занимаващи се със спорт или водещи активен начин на живот.

Въпреки широкото разпространение, спортното хранене предизвиква много съмнения и притеснения сред потребителите.

Вярно ли са ">

съдържание

  • 1 Мит № 1. Спортното хранене е предназначено само за спортисти, занимаващи се с културизъм
  • 2 Мит № 2. Придобиването на продукти на известен производител е допълнителна загуба на пари; съставът на спортното хранене е еднакъв за всички производители
  • 3 Погрешно схващане № 3. Спортното хранене първо стимулира растежа на мускулите и след това причинява здравословни проблеми.
  • 4 Мит № 4. Спортното хранене се състои от изкуствени компоненти, които са вредни за организма.
  • 5 Мит номер 5. Можете да постигнете добри резултати в спорта без специално хранене
  • 6 Мит № 6. Спортното хранене трябва да се приема по час
  • 7 мит № 7. Спортното хранене може да се приготвя и консумира в домашни условия.

Мит № 1. Спортното хранене е предназначено само за спортисти, занимаващи се с културизъм.

Превъзходството в развитието на този тип хранене наистина принадлежеше на професионалните спортисти, но то беше създадено за всички хора, които трябва да се справят с тежка физическа активност всеки ден.

Активната физическа активност значително увеличава енергийните разходи на тялото - за пълно възвръщаемост са необходими повече от 5000 килокалории на ден.

Нека направим прости изчисления: 1 кг каша съдържа около 3000 килокалории, а 1 кг месо - 1700-2000 килокалории.

Колко храна трябва да се консумира през деня и колко време отнема тялото да го усвои?

Науката е решила оптимално този проблем: протеино-въглехидратните смеси са вид концентрат от хранителни вещества, „изцедени“ от обичайните продукти.

100 грама такава храна съдържа впечатляващо количество килокалории - до 800 и се усвоява от организма много бързо.

Съдържанието на ампули - малките бутилки се абсорбират най-бързо, усвояването му става незабавно в стомаха.

Учените са разработили и протеинови (състоящи се от протеини) продукти. Приложението им е много широко - те могат да бъдат препоръчани на почти всички.

Каква е целта на протеиновите продукти?

Човешкото тяло се състои от аминокиселини, които са незаменими за поддържане на жизнените му функции.

Източникът на аминокиселини е храната. Въпреки това, днес хранителните продукти не съдържат достатъчно от тях - съвременните технологии за обработка лишават храната от необходимите за организма вещества.

Освен това храненето на съвременния човек често е небалансирано.

Протеиновото хранене също елиминира тези проблеми: тази храна съдържа балансиран състав на необходимите вещества, има ниско съдържание на калории и е полезно допълнение към обикновената храна.

Мит номер 2. Придобиването на продукти от известен производител е загуба на пари; съставът на спортното хранене е еднакъв за всички производители

Само известни производители, които се грижат за репутацията си, гарантират качеството на своите продукти.

Продуктите на известни марки имат широка гама и преминават специални тестове за 5 години, преди да влязат в продажба.

Неизвестен производител може да даде обещаваща информация на етикета, но често не съответства на реалността - вместо качествен продукт, в най-добрия случай можете да си купите яйчен прах или мляко на прах, а желанието да поддържате добра форма може да доведе до здравословни проблеми.

Продуктите със съмнително качество не се различават в широк диапазон, вкусът им също оставя много да се желае.

Погрешно схващане № 3. Спортното хранене първо стимулира мускулния растеж и след това причинява здравословни проблеми.

Съвременният потребител има голям предразсъдък срещу „химията“ - днес всичко естествено се цени.

Висококачественото спортно хранене обаче едва ли заслужава подобно име. Няма нищо общо с анаболните стероиди - изкуствено създадени хормони, употребата на които води до сериозни нарушения в черния дроб. Между другото, това лекарство е класифицирано като забранено.

Когато използвате спортно хранене, не трябва да се страхувате от появата на впечатляваща мускулна маса, освен ако не го изградите с помощта на специални физически упражнения.

Трябва да се има предвид, че наред с потта, тялото губи голям брой основни микроелементи (фосфор, калций, калий) и минерали. Специален спортен коктейл може да помогне в този случай.

Мит № 4. Спортното хранене се състои от изкуствени компоненти, които са вредни за организма.

Специалистите по спортно хранене твърдят, че като суровина се използват само натурални продукти.

Например, от мляко и яйца се прави спортен коктейл. Всички основни за тялото се извличат от тези продукти и се обработват по специална технология.

Мит номер 5. Можете да постигнете добри резултати в спорта без специално хранене.

Според специалисти в този случай процесът на хранене ще стане безкраен и ще повлияе неблагоприятно на здравословното състояние: стомахът ще се умори поради постоянно натоварване, хранителните вещества ще се усвоят слабо, а преяждането ще доведе до образуване на мастни натрупвания, с които ще бъде много трудно да се справим.

Така че, трябва стриктно да следите количеството консумирани протеини и въглехидрати, в противен случай негативните последици не могат да бъдат избегнати - слабост по време на тренировка, влошаване на кожата и чупливост на костите.

Използването на спортно хранене ще ви спести от подобни проблеми.

При тренировките разликата между спортистите винаги е забележима: тези, които не ядат специална храна, бързо се изморяват, физически те също са по-слаби.

Мит номер 6. Спортното хранене трябва да се приема на часовника.

Всъщност това правило важи само за тези, които се занимават с състезателен фитнес или бодибилдинг.

За всички останали това изискване не се прилага.

Протеино-въглехидратните шейкове трябва да се приемат 20-30 минути преди началото на тренировката, а протеиновите - веднага след приключването му.

Продукти, съдържащи L-карнитин, ще ви помогнат в борбата с излишните килограми - трябва да се приема по време на тренировка и след нея.

Мит номер 7. Спортното хранене може да се приготвя и консумира у дома.

В този случай ще трябва да забравите за тренировките във фитнеса - специално хранене трябва да се консумира 15 минути преди началото на тренировката или веднага след нейното приключване.

Освен това ще трябва да разрешите няколко допълнителни проблема: опаковайте сок или мляко в торбичка, за да разреждате праха, внимавайте течността да не се разлее по време на транспортиране.

Не правете големи „запаси“ от специална храна у дома - срокът на годност на готовия продукт е ограничен до 2 до 3 часа, а само професионални спортисти го използват три пъти на ден.

Малки дози се препоръчват за всички останали - за мъже 5-6 порции седмично, за жени - 2-3 порции седмично.

Яжте спортно хранене във фитнес барове - тук той е представен в широк диапазон, спазват се всички изисквания за неговото приготвяне и съхранение.