Омега 3-6-9 мазнини: каква е разликата? Естествени извори

На пазара на спортно хранене и добавки най-голямо е търсенето на ненаситени мастни киселини (наричани по-долу EFA), по-специално Омега-3-6-9 . Рибното масло и растителните масла се използват като изходна суровина за тяхното производство, тъй като днес те са преминали всички необходими изследвания и тестове. В допълнение, експериментално е установено, че те нямат странични ефекти.

Също така, според последните изследвания, омега-3 с рибено масло имат 10-процентов дял в общото количество консумирани добавки. Най-популярните минерали са мутивитамините, които представляват 32%, и добавките, съдържащи калций - 12%.

Този материал ще разгледа въпроси, свързани с Омега-3-6-9, ползите от EFA, разликите между полунаситени мастни киселини (наричани по-долу PUFAs) и други.

съдържание

 • 1 EFA: роля в организма, видове
 • 2 Какво е Омега-3 мастни киселини?> 3 Какво е Омега-6 мастни киселини?
 • 4 Какво са омега-9 мастни киселини?
 • 5 Омега-3 и Омега-6 баланс
 • 6 природни източника на омега 3, 6 и 9 мастни киселини
 • 7 Омега 3-6-9 - Видео

EFA: роля в организма, видове

Трудно е да се подценява ролята на мастните киселини в организма, ако те се считат за:

 • елемент на клетъчната мембрана;
 • първичен компонент на мастните отлагания;
 • регулатор на възпалителните процеси.

Освен това те са разделени на следните видове: ненаситени и наситени ФС. Последните се намират в месни и тропически растения, те се втвърдяват и остават в това състояние дори при нормална стайна температура. Ненаситените мазнини (наричани по-долу NI) са богати на зеленчуци, рибено масло и зърнени храни. Почти всички се характеризират с течно състояние.

НСПВС от своя страна се делят на видове мазнини: полиненаситени (наричани по-долу PUFAs, включват омега-3, омега-6) и мононенаситени (наричани по-долу MUFAs, включват омега-9).

Какво представляват омега-3 мастните киселини?

Най-важните омега-3 EFA включват докозахексан (наричан по-долу DHA), оозапентаенова (по-долу EPA) и алфа-линоленова (по-долу ALA). Последният е основният LCD, тоест присъствието му в храната и добавките е задължително.

Въпреки факта, че тялото е в състояние да преработи основна киселина в EPA и DHA, това не осигурява желания ефект. В тази връзка е жизненоважно да ги използвате заедно с храната, тъй като те участват в развитието на мозъка, както и на централната нервна система. В допълнение, тези киселини са мощно оръжие за борба с различни възпаления и спомагат за предотвратяване на тези процеси.

Някои теоретици предполагат, че добавките, съдържащи омега-3 FA, помагат при лечението на неврологични разстройства и възпалителни заболявания. По време на изследванията обаче беше установено, че добавките дават различен ефект: резултатът е постигнат само в един случай. Също така в резултат на изучаването на DHA и EPA се оказа, че ежедневната им употреба с храна помага при лечението на артрит. В някои случаи пациентите са били в състояние напълно да се откажат от лекарствата.

Какво е Омега-6 мастни киселини "> По принцип тези омега-3 FA се намират в храни, които съдържат линолова киселина. Последният играе основна роля в превръщането на омега-6 PNA в арахидонова киселина, която заедно с EPA служи като прототип за ейкозаноиди (молекули).

В същото време тези молекули, получени от АК, засилват възпалителния процес, могат да провокират болка по време на треска и да увеличат продължителността му. Ейкозаноидите, произхождащи от EPA, напротив, имат противовъзпалителни свойства. Ето защо е важно организмът да поддържа правилния баланс на тези видове молекули. Когато делът на омега-6, доставен от храната, надвишава пропорцията на омега-3, възпалението започва да прогресира.

Какво е Омега-9 мастни киселини?> Балансирайте Омега-3 и Омега-6

Тъй като тези NLC са компоненти на клетките, колебанията в техните дялове в организма и състава на FAs в храната са пряко свързани с концентрацията на FAs в клетъчните мембрани. И това се отразява на количеството възпалителни и противовъзпалителни ейкозаноиди, които се произвеждат от клетките.

Правилното съотношение на тези EFA се счита за 2: 1, където голям дял принадлежи на омега-6, по-малък - на омега-3. Поради значително увеличение на използването на растителни масла в западната диета, това съотношение е 20: 1.

За да коригирате съотношението на EFA един към друг, препоръчително е да увеличите дела на консумираните омега-3 FA. Същият ефект ще бъде постигнат чрез намаляване на дела на омега-6. С други думи, идеалното решение би било да се консумират повече омега-3 и по-малко омега-6.

Естествени източници на Омега 3, 6 и 9 мастни киселини

Докато омега-3-6-9 EFA като добавки не са получили пълно и безусловно разпознаване, можете независимо да регулирате баланса им в организма. За да направите това, трябва да знаете от кои продукти са част.

И така, омега-3 ЕФА се намират в рибата и морските храни, а именно в:

 • херинга;
 • сьомга;
 • Сардиния;
 • миди;
 • камбала;
 • Полок;
 • скумрия;
 • риба-меч;
 • писия;
 • тилапия;

както и в продукти от растителен произход:

 • ядки (орехи, лешници, пекани);
 • семена (лен, коноп).

Естествените източници на омега-6 EFA са растителни масла, получени от семена от царевица, слънчоглед, шафран.

Омега-9 EFA се съдържат в животински мазнини и зехтин.

Омега 3-6-9 - Видео