Липсата на сън провокира слабост и затлъстяване

Липсата на сън е причината за ниската неефективност на тренировките.

Почти всеки редовен посетител на фитнес зали знае, че след лош сън, тренировките няма да доведат до очаквания положителен резултат. Последните проучвания в тази област показват, че затлъстяването и психичното състояние играят значителна роля във връзка с липсата на сън и хронични заболявания.

Лекарите отдавна знаят, че лишаването от сън провокира развитието на хронични заболявания. Но резултатите от новите изследвания установяват пряка връзка между психичното здраве, затлъстяването и развитието на различни заболявания.

„Центърът за контрол и превенция на заболяванията“ проведе проучване на данни от проучвания от над петдесет хиляди души. Установено е, че хората, които спят по-малко от седем часа или повече от девет часа, са по-предразположени към диабет, инсулт или коронарна болест на сърцето.

Списание SLEEP публикува резултатите от проучване на данните от проучването. Доказано е, че причините за лошия сън са силно повлияни от честото безпокойство и затлъстяване.

В този случай ситуацията е ясно описана от думите на президента на Американската академия по медицина на съня (AASM): "Краткият сън или твърде дългият сън е свързан с хронични заболявания и това може частично да се обясни с затлъстяване и психични страдания, които са нова променлива на това уравнение."

Реалните причини за появата на лош сън в определена ситуация е трудно да се прецени дори от специалисти. Понякога липсата на сън може да доведе до развитие на затлъстяване. От своя страна наднорменото тегло може да причини задух по време на сън, а лошото дишане значително намалява качеството на съня. Тъй като здравият сън помага на тялото да се регенерира, съответно при лош сън, тялото отслабва.

Д-р Бадър говори и за ползите от здравия сън: „Но всъщност трябва да подчертаем особено, че краткият сън не е здравословен. Хората трябва да получават между седем и осем часа сън на ден. "

Според д-р Бадър младите хора също трябва да мислят за здравословен сън. Въпреки факта, че в проучването са участвали хора на възраст четиридесет и пет години и по-големи, липсата на сън може да повлияе негативно на младите организми. Ранното формиране на ненормални навици за сън може да причини дългосрочни негативни последици, които няма да повлияят на здравето по най-позитивния начин.

Ето защо трябва да започнете формирането на здравословен сън, започвайки от млада възраст. Здравословният и здрав сън помага на тялото да се отпусне и да се възстанови напълно. Състоянието на здравето в зряла и старост зависи от навиците, заложени в младостта. Дори хората в зряла възраст могат да се опитат да установят качеството на съня си, следвайки здравословни навици.

Някои полезни предложения ще ви помогнат да установите здравословен сън:

- Не прекарвайте време пред компютъра малко преди лягане и непосредствено преди лягане;

- избягвайте да гледате предавания преди лягане, които предизвикват силни емоции;

- Препоръчва се да се чете успокояваща литература през нощта;

- преди лягане можете да слушате спокойна релаксираща музика;

- при дълъг сън трябва да си лягате рано и да се опитате да се отпуснете.

Ако спазвате тези препоръки за дълъг период, можете да развиете здравословен навик за сън. Отнема най-малко двадесет и един дни, за да се формира всеки навик. Ако всички тези препоръки са безсилни в борбата срещу лишаването от сън, може би е необходимо медицинско лечение или помощта на психотерапевт.