Видове мускулни влакна

Човек има окислителни ( бавни ) и гликолитични ( бързи ) мускулни влакна. Първите са червени, което се дължи на високото съдържание на кислородни молекули в тях. Вторите са бели, защото използват анаеробна гликолиза като основен енергиен ресурс, с участието на креатинфосфат. Какво означава тази информация за фитнес ентусиаст ">

Бързите мускулни влакна често не са склонни към хипертрофия (голям обем), но доста твърди. Хората с тяхното преобладаване може да не са надарени с голяма мускулна маса първоначално. Но те са само един от тези, които наддават на тегло в първата си тренировка и всички наоколо се чудят защо това се случва, тъй като не виждат впечатляваща мускулна хипертрофия.

Бавно влачене на мускулите и тяхната роля

А сега си представете, че правим същото натискане на щангата, но за голям брой повторения, както правят спортистите по кросфит. За около 30 секунди бързите мускулни влакна изчерпаха ресурсите на гликоген и креатинфосфат и се умориха. И трябва да продължим да се движим. Тогава се набират така наречените бавни мускулни влакна. Те работят на "аеробно" гориво и могат да извършват много намаления. Хората с тяхното преобладаване ще имат предразположение към кросфит, упражнения с помпи за бодибилдинг и ... всички спортове, които изискват издръжливост, но не и експлозивна сила.

Често се казва, че бавните мускулни влакна са безполезни по отношение на изграждането на красива фигура, но това не е така. Можете да постигнете тяхната хипертрофия с помощта на компетентни и редовни тренировки.

Кои влакна са повече и има ли значение по време на тренировка

Предразположението към практикуване на определени спортове зависи от антропометрията (костна структура, дължина на крайниците, съотношение на ъглите в основните упражнения), състава на тялото (предразположение към набор от мастна маса), хормоналните нива и преобладаването на определени мускулни влакна. Но съществена роля играе как централната нервна система на човека се справя с товара и какво точно иска да прави.

Ако говорим за любителски фитнес, когато целта на занятията е красота и здраве, а не медали и купи на сериозни състезания, познанията за преобладаващия тип мускулни влакна могат да изграждат тренировъчна програма, така че да се постигнат резултати по-бързо.

За хора с предразположение към повтаряща се работа са създадени „бодибилдинг” тренировки за 8-12 повторения в основните и 15-20 повторения в изолиращи упражнения. Такива фитнеслисти добре понасят натоварването на сърцето, което означава, че могат успешно да се справят с излишните телесни мазнини.

Ако има предразположение към силова тренировка в режим с ниско повтаряне, развитието на основата ще бъде идеално, а за начинаещ - работа в диапазона от 5-6 повторения, а за тези, които продължават, в по-малко повторения също. Все още е необходимо да се добавят сравнително много повтарящи се режими на работа, за да се постигне по-балансирано развитие, но основата може да се изгради и на тренировки, заети от арсенала на пауърлифтинг.

И в двата случая няма смисъл да се фокусирате върху който и да е един стил на трениране, по-добре е да използвате едногодишен цикъл, в който натоварването периодично ще променя своя обем и интензивност.

Повечето хора имат приблизително еднакво количество мускулни влакна, така че комбинираните тренировки или колоездене са подходящи за тях. Опитайте се да изградите тренировките си хармонично, комбинирайте различни елементи в него и със сигурност ще постигнете целта си, каквато и да е тя.