Лари Скот

Този легендарен културист, който два пъти печели турнира "Мистър Олимпия", е роден на 12 октомври 1938 г. в Блекфут, щата Айдахо, САЩ.

Всъщност Лари Скот е представител на все още старата школа по културизъм, но постиженията му са достойни за възхищение и подражание поради факта, че тогава те постигнаха високи резултати изключително чрез тренировки, без да използват специални хранителни добавки. Факт е, че като тийнейджър той не се различаваше по никакви изключителни спортни данни, но благодарение на силата си на ум и решителност успя да постигне уникални резултати. Лари вярваше в силата на този вид спорт и благодарение на тази вяра успя да изгради мускулесто тяло, без никакви допълнителни средства под формата на стероиди, особено след като в онези дни нямаше такова изобилие, както в наши дни.

Повечето специалисти бяха скептично настроени към бъдещите резултати на спортиста, тъй като той имаше тесни рамене и широк таз. Въпреки това той успя да докаже обратното, благодарение на своя характер и ежедневните тренировки. Дори на 70-годишна възраст той успя да изглежда по-добре от някои съвременни 20-годишни спортисти.

съдържание

 • 1 Антропометрични данни
 • 2 Биография
 • 3 Постижения и трофеи от Лари Скот
 • 4 Живот след спорт
 • 5 3-дневна програма за обучение на Лари Скот за начинаещи
  • 5.1 Понеделник (първи ден)
  • 5.2 сряда (втори ден)
  • 5.3 петък (трети ден)

Антропометрични данни

Лари Скот имаше отлични антропометрични данни:

 • Височина - 170 см.
 • Размерът на бицепса е 50 cm.
 • Размер на бедрата - 64 cm.
 • Обхват на гърдите - 128см.
 • Размерът на талията е 76 cm.
 • Тегло извън сезона - 102 кг.
 • Конкурентно тегло - 94 кг.

Този спортист се отличаваше с големи делтоидни мускули и огромен размер на ръката. Пейката на Скот е добре известен симулатор, предназначен да тренира мускулите на ръцете и измислен от този спортист. Програмата за тренировъчни ръце, предложена от Скот, и до ден днешен е най-популярната сред културистите. В допълнение, това е най-добрата техника в наше време. Тренировъчната система включва супер комплекти, които са много ефективни в културизма и към които много изтъкнати спортисти насочиха вниманието си в зората на развитието на този спорт.

Първото упражнение е работа с гири, тежащи 27 кг. Първият подход се състои от 6 повторения, а след това още четири частични. Веднага след повдигане на дъмбелите, повдигане на щангата с права щанга. 6 повторения се извършват веднага, а след това още четири частични. Тегло на прът 59 кг. Изневярата в това упражнение не е разрешена поради значителната тежест на щангата. По-нататъшно действие е повдигането на EZ-бара с обратен хват. Теглото на щангата е 38 кг, възможно е да се използва изневяра. Схемата е същата: първо се извършват 6 повторения, а след това 4 частични.

Второто упражнение е френската преса за щандове EZ с тегло до 83 кг. 8 повторения се правят в първия подход и три частични във втория. Последното упражнение е да изпънете ръцете си с гири с тегло 27 кг, в наклон. Общо се правят 8 до 10 повторения.

Извършват се от 3 до 5 серии подобни упражнения, между които е необходимо да се правят малки почивки. С помощта на подобни движения с такива тежести Лари Скот тренира всички мускули на раменния пояс, тъй като много добре знаеше как да изработи трапеца у дома.

В същото време той винаги повтаряше, че за да се постигне максимален ефект за спортист, е необходимо висококачествено хранене. Успехът в този спорт е 80% чисто зависим от схемата на хранене, следователно храненето за този легендарен спортист изигра много важна роля, заедно с тренировъчния процес. Всеки ден културистът допълнително изпи почти 4 литра мляко и 2 чаши протеинов прах с комплекс от аминокиселини. Както всички културисти, и този спортист ядеше много, така че много пари бяха похарчени за храна.

биография

Лари Скот произхожда от обикновено семейство, но родителите му се отличаваха с отлична генетика, тъй като бяха високи и имаха силна физика. Баща му беше достатъчно силен човек. Лари не можа да го победи в ръкопашната борба, дори след като стана победител в турнира "Мистър Олимпия". Но природата лиши Лари от физически данни, като не го надари със същата силна физика като родителите му.

В младостта си Лари се отличаваше със слабо тяло и липсата на каквито и да било физически данни, в сравнение с връстниците си. Американският футбол и баскетболът бяха любимите спортове на американската младеж, но дори и за Лари те не представляваха интерес, тъй като постигането на поне някои осезаеми резултати беше проблематично. Затова реши да се занимава с гимнастика и акробатика. Той можеше да постигне не лоши резултати, като тренира на батут.

Вече станал ученик в гимназията, той се запознава с културизма, в лицето на Джордж Айферман, който пристигна в тяхното училище, за да изнесе лекция за здравословния начин на живот. Но Айферман не впечатли човека дори с постиженията си, тъй като Лари вярваше, че подобни спортни постижения не са за него, или по-скоро, не за неговите физически характеристики.

След това, когато беше на 16 години, в ръцете му попадна списание със снимки на Джордж Пейн. Именно този спортист успя да вдъхнови Лари Скот, след което той започна да се занимава с културизъм. Причината беше надписът, който показваше, че само за един месец можете да постигнете подобни резултати, така че Лари започна ежедневните изтощителни тренировки. В началните етапи на тренировка, доста тежки, мускулите на спортиста не бързаха да увеличават обема си, но това не го спря и той упорито продължи да работи с тежести. След известно време той успя да увеличи обхвата на мускулите на ръката до 30 см. След това той реши да завърши работата, не спирайки до там. Един приятел го попитал защо Лари има нужда от това и той уверено отговори, че иска да спечели турнира „Мистър Америка“. За съжаление, единственият приятел не разбра Лари и каза, че той няма такава генетика, за да постигне подобни резултати. Това послужи като още един тласък за продължаване на тренировките и преминаване към заветна мечта. Той практически не напусна фитнеса, без да пропусне нито една тренировка. В онези дни Лари тренираше по кръговия модел на Боб Тида.

След известно време той разбра, че самодейните занимания са му недостатъчни и взе решение да се присъедини към Колежа по аеронавтика, който се намира в Калифорния. Този град е известен с факта, че има много големи просторни фитнес зали. По това време той учи в университета със специалност спортно съдийство. Родителите бяха против и той напуска университета и просто напуска дома си.

В близост до колежа се намираше здравният център. Б. Гудрич. В този център Лари продължи обучението си, но вече с наставника Лу Ден, който беше известен по това време. Именно той помогна на Лари да преодолее трънливия път към заветната си мечта. Наставникът му не беше единственият човек, с когото Лари имаше късмет. Тук той беше забелязан от известния фотограф Боб Далмонтик. Така се видя известната снимка на Лари, където той седеше на покрива и носеше само леопардови плувни куфари. Тази снимка беше отпечатана в списание „Човек на утрешния ден“ и направи спортиста популярен сред фотографите.

Така спортистът започна да печели допълнителни пари, но все още нямаше достатъчно пари, тъй като жилището беше много скъпо и той реши да се върне в родния си Айдахо. Тук той натрупва малко средства, за да се върне в Калифорния и да продължи да тренира, но вече под ръководството на известния културист Винс Жиронда.

Лари разработваше бицепсите си в „пейката за проповедници“, която Винс беше измислил. С течение на времето те се сприятелили и Лари научил всичко от Винс, записвайки всяка негова дума и натрупал опит в позирането, тъй като по този въпрос Жиронд бил ненадминат майстор.

Лари Скот Постижения и трофеи

Участвайки в надпреварата „Мистър Лос Анджелис“ след 60 години, той бе покорен на 3-то място, за което бе длъжен на наставника си Винс. След известно време той участва в турнира "Мистър Калифорния" без надежда за победа. Той имаше желанието да заеме поне 5-то място, но в крайна сметка беше първият, който беше изключително изненадан. След първата си победа той разбра, че заглавието „Мистър Америка“ също може да се спазва.

През 1962 г. той превръща мечтата си в реалност и става собственик на престижното звание „Мистър Америка“. През 1963 г. и 1964 г. печели турнира „Мистър Вселена“ и става собственик на почти всички престижни титли от този период.

През 1965 г. той става собственик на друго престижно звание „Мистър Олимпия“. Този турнир е създаден от Бети и Джо Уайдър, вдъхновен от самия Лари Скот. Спечелвайки този турнир, той получава червена корона, инкрустирана с перли. На следващата година той отново става първи, но за първото място взема чек за 1 хиляда долара. По онова време това бяха много пари. И ето, след такива победи той обяви, че завършва спортната си кариера, когато е едва на 28 години. През 1979 г. той отново решава да участва в състезанията „Гран При на Ванкувър“ и „Canada Diamond Pro“, но не успява да постигне високи резултати.

Живот след спорт

Този спортист се отказва от спорта, за да създаде собствено семейство. Трудно е да се намери друг спортист, който би се отказал от кариерата си, още по-обещаващ. През 1966 г. семейството му сменя местожителството си и се премества в Солт Лейк Сити. В резултат на семейния му живот се раждат 5 деца.

Лари Скот създаде компания, която се занимава с производство на фитнес оборудване и аксесоари. Той успя да напише около 30 книги за културизма. Най-известният от тях е „Заредени пушки“, в които спортистът описва подробно тренировъчния процес.

Името му се появява през 1999 г. в Галерията на славата на IFBB.

През 2010 г. спортистът се разболя и му беше поставена диагноза болест на Алцхаймер. През март 2014 г., когато Лари Скот навърши 75 години, известният спортист почина. В същото време той завинаги остана легендата за културизма.

3-дневна тренировъчна програма на Лари Скот

Понеделник (първи ден)

 1. Клякам с мряна: два подхода по 10-12 пъти (по-лесен вариант: 7-8 пъти в един подход).
 2. Хиперекстензия (без допълнителни тежести): чифт подходи 12 пъти (по-лесна опция: 10 пъти в един подход).
 3. Издърпване на лентата на талията: един комплект от 10 повторения.
 4. Бенч преса с помощта на машината Smith: няколко комплекта по 10 пъти.
 5. Тяга с дъмбели по тялото: чифт комплекти 8 пъти (по-лесен вариант: 5-7 пъти в един комплект).

Сряда (втори ден)

 1. Удължаване на крака в симулатора (седнало): чифт подходи 15-16 пъти (по-лесна опция: 12-14 пъти с един подход).
 2. Огъване на крака в симулатора (легнало): чифт подходи 15-16 пъти (по-лесна опция: 12-14 пъти с един подход).
 3. Вдига се на чорапи, докато стои, за да укрепи подбедрицата: чифт подходи 15-16 пъти.
 4. Широки захващащи опори върху неравномерните пръти: чифт подходи 12-15 пъти.
 5. Тяга в симулатора на чук на гърба: няколко подхода 10-12 пъти (олекотената версия се изпълнява със същото количество чрез повторение, но в един подход).
 6. Натиснете стойката над главата: 14-15 пъти в едно пътуване.
 7. Странични завои с дъмбели или гири: двойка подходи 24 пъти.

Петък (ден трети)

 1. Натиснете крака в симулатора: няколко подхода 20-25 пъти (олекотена версия от 15-20 повторения в един подход).
 2. Deadlift: чифт сетове от 8 пъти.
 3. Седящо упражнение за укрепване на шията: чифт комплекти от 15 пъти.
 4. Преса с дъмбели на пейка на Скот: чифт подходи 12-16 пъти.
 5. Пуловер с дъмбели: няколко подхода 10-12 пъти.
 6. Бенч преса с помощта на машината Smith: няколко комплекта по 10 пъти.
 7. Усукване или други коремни упражнения: чифт комплекти по 20 пъти.

Програмата се препоръчва за начинаещи и е подходяща само за първия етап на занятията на спортист, тъй като тялото започва да се укрепва, трябва да изберете друг, по-подходящ набор от упражнения.